Το Resident Evil 4 αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα παιχνίδια όλων εποχών, έχοντας καταφέρει να επαναπροσδιορίσει το είδος του survival horror. Ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς για το οποίο προτιμήθηκε μία πιο action προσέγγιση, ενώ παράλληλα, εισήγαγε το over the shoulder aim, έναν από τους πιο πρωτοποριακούς και σημαντικούς μηχανισμούς τον οποίο βλέπουμε έκτοτε σχεδόν σε όλους τους third-person action τίτλους. Με την Capcom τα τελευταία χρόνια να επαναφέρει στο προσκήνιο μερικούς από τους τίτλους της σειράς, όπως το εξαιρετικό Resident Evil 2 Remake και το αξιόλογο αλλά ελλιπές Resident Evil 3 Remake, σειρά είχε το Resident Evil 4.
Με το Resident Evil 4 Remake, η Capcom κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό της, προσφέροντάς μας απλόχερα ένα φρέσκο, αλλά συνάμα γνώριμο ταξίδι εμπλουτισμένο με τεράστιες δόσεις νοσταλγίας. Στη προσπάθειά της να μετατρέψει τον original τίτλο του 2005 σε ένα παιχνίδι του 2023, η Capcom κατάφερε να αναγνωρίσει τις ελάχιστες αδυναμίες του και να τις διορθώσει σχεδόν υποδειγματικά, ενώ την ίδια στιγμή, όχι μόνο διατήρησε όλα τα καλά του στοιχεία, αλλά τα έφερε στο σήμερα με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές αλλαγές οι οποίες πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρέτησαν το σκοπό τους στο βαθμό που θα ήθελαν.
Για όσους δε γνωρίζουν, στο Resident Evil 4 Remake θα αναλάβουμε ξανά τον ρόλο του Leon S. Kennedy, αλλά αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με έναν πρωτάρη αστυνομικό που προσπαθεί μονίμως να συνειδητοποιήσει όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Αντ’ αυτού, τα γεγονότα του Resident Evil 4 Remake διαδραματίζονται περίπου 6 χρόνια μετά από αυτά του Resident Evil 2, και κατά τη διάρκεια των έξι αυτών χρόνων, ο Leon αναγκάστηκε να εκπαιδευτεί σκληρά και να γίνει ένας κυβερνητικός πράκτορας, ο οποίος στάλθηκε από τον πρόεδρο της Αμερικής να βρει την αγνοούμενη κόρη του, που σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε ένα απομονωμένο χωριό στην Ισπανία, το οποίο κυβερνάται από μια αίρεση.
Η πλοκή στο Resident Evil 4 Remake έχει μείνει κατά βάση ίδια, ενώ παράλληλα υπήρχαν φορές που αισθανθήκαμε ότι η Capcom προσπαθούσε να εξηγήσει ορισμένα πράγματα καλύτερα και περισσότερο. Χάρη στα αρχεία που βρίσκουμε διάσπαρτα, μαθαίνουμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με την προέλευση της αίρεσης, τους σκοπούς της και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το “Las Plagas”, το παράσιτο με το οποίο τους ελέγχει ο αρχηγός της αίρεσης, Saddler. Ενώ, όμως, εξηγεί ορισμένα γεγονότα με μεγαλύτερη σαφήνεια, υπάρχουν άλλα τα οποία δεν αναλύθηκαν ή έμειναν ανεκμετάλλευτα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ιστορία του Saddler, η οποία δεν εξηγήθηκε σε βάθος ούτε στο original παιχνίδι.
Μια αρκετά ευχάριστη αλλαγή στο Resident Evil 4 Remake, είναι ότι η Capcom πρόσθεσε αρκετά περισσότερα horror στοιχεία, προσπαθώντας ουσιαστικά να ικανοποιήσει και τους παίκτες στους οποίους δεν άρεσε τόσο η action προσέγγιση. Και πράγματι, η ατμόσφαιρα, ο φωτισμός, η περισσότερη επιθετικότητα των εχθρών και ορισμένες αλλαγές σε κάποια γεγονότα, καθιστούν πιο έντονο το horror κομμάτι. Μια σημαντική αλλαγή για παράδειγμα, είναι ότι την πρώτη φορά που φτάνουμε στο χωριό είναι νύχτα, σε αντίθεση με το original που ήταν μέρα, ενώ έχουν αλλάξει και κάποια επιπλέον πράγματα, τα οποία δίνουν ακόμη περισσότερα στην δημιουργία μιας πιο τρομακτικής ατμόσφαιρας.
Επιπλέον, ένα ακόμα στοιχείο που εμπλουτίζει και αναδεικνύει περισσότερο το horror στοιχείο, είναι η ελαφρώς πιο σοβαρή στάση του Leon. Στον αρχικό τίτλου του 2005, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία ήταν όλες οι cheesy ατάκες και η υπεροψία ή αλαζονεία που τις συνόδευε. Αρκετοί παίκτες θεωρούσαν ότι ο Leon ήταν πολύ goofy με αυτά που έλεγε, και πράγματι, υπήρχαν φορές που ακόμα κι αν ήταν όντως αστεία, πιστεύαμε ότι μπορούσε και καλύτερα. Λοιπόν, η Capcom σε αυτό το κομμάτι κατάφερε κάτι αξιοσημείωτο. Όχι μόνο δε λείπει η χιουμοριστική και αλαζονική πλευρά του Leon, άλλα έχει προστεθεί και μια σοβαρότητα με δόσεις ρεαλισμού, μέσα από την οποία φαίνεται ότι καταλαβαίνει τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται.
Μιλώντας για αλλαγές, μια από τις σημαντικότερες στο Resident Evil 4 Remake, είναι αυτή της Ashley. Όσοι έχουν παίξει το original, αποκλείεται να μη θυμούνται το πόσο εύκολα πέθαινε η Ashley και πώς φώναζε κάθε φορά που της συνέβαινε το παραμικρό. Στο remake ευτυχώς τα πράγματα έχουν διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό. Εκτός από το γεγονός ότι δε φωνάζει το ίδιο ενοχλητικά όταν της συμβαίνει κάτι, πλέον δεν πεθαίνει τόσο εύκολα. Όταν δέχεται damage, αντί να πεθάνει απευθείας και να αποτυγχάνουμε στην αποστολή μας, θα μείνει πεσμένη στο έδαφος και θα περιμένει εμάς για να την σηκώσουμε μέσα από ένα πολύ σύντομο animation. Επιπλέον, η σχέση της με τον Leon φαίνεται να αναπτύσσεται πολύ πιο πειστικά, και αυτό οφείλεται κυρίως στους πολλούς διαλόγους που γίνονται μεταξύ τους. Από χιουμοριστικούς και πιο ουσιαστικούς, μέχρι την Ashley να φωνάζει στον Leon όταν εκείνος είναι χτυπημένος και χρειάζεται να βάλει ζωή. Τα πάντα μεταξύ τους λειτουργούν ακόμη καλύτερα και πολύ πιο αποτελεσματικά.
Συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω, τρομερή ανανέωση έχει γίνει και στο κομμάτι του gameplay του Resident Evil 4 Remake. Εκτός από το γεγονός ότι τα πάντα τρέχουν εντελώς ομαλά και απροβλημάτιστα, υπάρχει μονίμως μια ένταση και ένας γρήγορος ρυθμός, που εξυπηρετούνται πλήρως από το σχεδόν αψεγάδιαστο σύστημα μάχης του. Ένα σύστημα που επιτέλους υφίσταται χωρίς την ύπαρξη tank controls, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να κινούμαστε ελεύθερα όπως θα κάναμε σε ένα κλασικό third-person shooter. Επιπλέον, τώρα δε χρειάζεται να πηγαίνουμε στο inventory μας για να αλλάξουμε όπλο, αλλά και ούτε να οδηγούμαστε σε άλλη οθόνη όταν πρόκειται να σηκώσουμε ένα αντικείμενο από το έδαφος, καταστρέφοντας έτσι το immersion. Ακόμα, δε χρειάζεται να βρισκόμαστε σε ADS ή να στεκόμαστε ακίνητοι για να κάνουμε reload το όπλο μας. Πρόσθετα με αυτά, η διαχείριση του inventory αποτελεί ακόμα ένα αρκετά σημαντικό μέρος του παιχνιδιού. Παρόλα αυτά, για όσους δε θέλουν να ξοδεύουν χρόνο αλλάζοντας χειροκίνητα θέση ένα ένα τα αντικείμενα, η Capcom πρόσθεσε ένα προαιρετικό κουμπί, το οποίο τοποθετεί αυτόματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αντικείμενα στη βαλίτσα μας.
Μια ακόμη θετική αλλαγή στο Resident Evil 4 Remake, είναι η απουσία των εκνευριστικών και μεγάλων σε διάρκεια Quick Time Events, όπου αν δεν πατούσαμε το σωστό κουμπί μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πεθαίναμε και έπρεπε να ξεκινήσουμε την ίδια σκηνή πάλι από την αρχή. Έτσι, η Capcom κράτησε και ανανέωσε μόνο τα σημαντικότερα, ενώ άλλαξε ριζικά ένα από αυτά, καταργώντας αυτά που δεν μπορούσαν να σταθούν στο σήμερα. Επιπρόσθετα, όλοι οι εχθροί είναι πολύ πιο επιθετικοί και τρομακτικοί, ενώ οι κινήσεις τους είναι αρκετές φορές απρόβλεπτες. Συνολικά έχουμε να κάνουμε με μεγάλες και ουσιαστικές quality of life βελτιώσεις, παράλληλα με μερικές εξαιρετικές αλλαγές, οι οποίες καθιστούν το Resident Evil 4 Remake ένα από τα καλύτερα remakes που έχουμε δει μέχρι σήμερα.
Επιπρόσθετα, μια λογική προσθήκη της Cacpom στο remake, είναι η δυνατότητα για stealth kills. Πλέον, μπορούμε να πλησιάσουμε σιωπηλά από πίσω τους εχθρούς και να τους βγάλουμε από τη μέση αθόρυβα με το μαχαίρι μας. Το μαχαίρι τώρα, αποτελεί και αυτό κάτι το οποίο έχει αλλάξει σημαντικά. Στο αρχικό παιχνίδι, είχαμε την ευχέρεια να χρησιμοποιούμε το μαχαίρι επ’ αόριστον, χωρίς να φοβόμαστε αν αυτό θα χαλάσει. Στο Resident Evil 4 Remake αυτό αλλάζει. Η Capcom, πρόσθετα με την εισαγωγή του stealth στοιχείου, εισάγει και έναν parrying μηχανισμό, με τον οποίο καθιστά το remake ίσως το πιο skill based Resident Evil ως τώρα. Σχεδόν κάθε επίθεση -με μερικές εξαιρέσεις- μπορεί να γίνει parried αν πατήσουμε το κουμπί τη σωστή χρονική στιγμή, ενώ την ίδια στιγμή, εφόσον εκτελεστεί με επιτυχία, μας δίνεται η ευκαιρία για μια melee επίθεση. Ως εκ τούτου, βγάζει αρκετό νόημα το μαχαίρι μας να φθείρεται και να χρειάζεται επισκευή, καθώς θα το χρησιμοποιούμε σχεδόν συνέχεια. Φυσικά, από το οπλοστάσιό μας δεν λείπουν οι θρυλικές κλωτσιές και τα WWE suplex του Leon, τα οποία μπορούμε να εκτελέσουμε ύστερα από headshots ή χτυπήματα στα πόδια των εχθρών. Μιλώντας για οπλοστάσιο, στο Resident Evil 4 Remake θα βρούμε όλα τα εμβληματικά όπλα από το original, ενώ ακόμα έχουμε και δύο νέες προσθήκες, οι οποίες λειτουργούν ως εναλλακτικές του TMP.
Επίσης, στο remake έχουμε την επιστροφή ενός από τους πιο αξιομνημόνευτους χαρακτήρες του Resident Evil 4. Ο λόγος φυσικά για τον Merchant, τον αφανή ήρωα που μας ακολουθεί μαγικά καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς μας, εξοπλίζοντάς μας κάθε φορά με τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό. Στο Resident Evil 4 Remake τώρα, ο Merchant έρχεται με μερικές προσθήκες, ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί όλα αυτά σημεία και μηχανισμούς που τον έκαναν να ξεχωρίζει. Ένα παράδειγμα είναι η δυνατότητα να ενώνουμε τους θησαυρούς που βρίσκουμε μεταξύ τους, έτσι ώστε να τους πουλήσουμε σε υψηλότερη τιμή. Πρόκειται για έναν από τους πιο διασκεδαστικούς και ενδιαφέροντες μηχανισμούς του original. H σημαντικότερη προσθήκη του Merchant όμως, είναι κάποια side missions, τα οποία ποικίλουν από το να σκοτώνουμε δυνατούς εχθρούς, μέχρι να εξοντώνουμε ποντίκια και να πυροβολούμε τα κλασικά μπλε μενταγιόν. Όταν ολοκληρώνουμε τέτοιες αποστολές κερδίζουμε Spinels, τα οποία μπορούμε να ανταλλάξουμε στον Merchant για αποκλειστικά αντικείμενα, όπως stocks για μερικά όπλα, charms για τη βαλίτσα μας (τα οποία μας δίνουν περισσότερες πιθανότητες να βρούμε ορισμένα αντικείμενα στο παιχνίδι), και πολλά ακόμη.
Κάτι χαρακτηριστικό που έκανε η Capcom με το Remake του Resident Evil 4, είναι ότι δημιούργησε από την αρχή ορισμένα σημεία του προσθέτοντας εξ’ ολοκλήρου νέο περιεχόμενο, ενώ έκανε συγκλονιστική δουλειά αποτυπώνοντας ακριβώς μέρη, σκηνές και μάχες από το original. Αυτό βέβαια, λειτούργησε και κάπως αρνητικά σε ορισμένα σημεία. Σε σημεία όπως κάποια από τα bossfights, μεταξύ άλλων, περιμέναμε να δούμε μια πιο μοντέρνα και ειδική προσέγγιση. Αντ’ αυτού, είχαμε κυριολεκτικά ένα copy paste του παλιού στο νέο, χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή, εκτός του οπτικού κομματιού. Παρόλα αυτά, υπήρχαν και σπουδαίες αλλαγές, όπως το κομμάτι που παίζουμε ως Ashley, το οποίο η Capcom μετέτρεψε ολοκληρωτικά σε κάτι αξιομνημόνευτο, σε σύγκριση με το sequence του πρώτου παιχνιδιού.
Επιπροσθέτως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι υπήρξαν και μερικές αλλαγές που δε μας βρήκαν τόσο σύμφωνους. Μια από αυτές, έχει να κάνει με την σχέση μεταξύ του Leon και των main κακών, Salazar και Saddler. Στο Resident Evil 4 Remake, δεν υπάρχει πλέον το interaction που είχαμε και με τους δύο στο original, ενώ παράλληλα δεν εμφανίζονται σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Βρήκαμε αρκετά περίεργο, για παράδειγμα, το γεγονός ότι είδαμε για πρώτη φορά από κοντά τον Saddler, σχεδόν στο τέλος του παιχνιδιού. Επιπλέον, κάποιες αλλαγές των χαρακτήρων σχεδιαστικά τις βρήκαμε ελαφρώς περιττές και όχι τόσο αρμόζουσες.
Σχετικά με το οπτικό κομμάτι, το Resident Evil 4 Remake δείχνει εντυπωσιακό, ακόμα κι αν από προεπιλογή υπάρχουν ορισμένες ρυθμίσεις που το υποβαθμίζουν. Συνολικά υπάρχει τρομερή λεπτομέρεια στα textures, στο φωτισμό και τις σκιές, ενώ επίσης τα animations και τα cutscenes δείχνουν πιο ζωντανά από ποτέ. Τεχνικά επίσης έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ άρτιο αποτέλεσμα, πράγμα αναμενόμενο, μιας και οτιδήποτε έχουμε δοκιμάσει φτιαγμένο στην μηχανή γραφικών RE Engine της Capcom, δείχνει και τρέχει απροβλημάτιστα.
Τελικές εντυπώσεις
Το Resident Evil 4 αποτελούσε ήδη ένα από τα σπουδαιότερα παιχνίδια όλων των εποχών, και η Capcom με το Remake κατάφερε να δημιουργήσει κάτι τόσο άρτιο, που ισάξιό του δεν έχουμε ξαναδεί. Κατάφερε με έναν μαγικό τρόπο να αποτυπώσει την αίσθηση του original τόσο αβίαστα, ενώ παράλληλα προέβη σε αρκετές quality of life βελτιώσεις και αλλαγές, χωρίς να χάνει σχεδόν καθόλου την ταυτότητά του, γεγονός που το καθιστά πιθανόν το καλύτερο remake που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Η έλλειψη του Separate Ways και του Mercenaries Mode που αναμένονται ως DLC σύντομα, πιθανόν να απογοητεύσει αρκετούς, ωστόσο το παιχνίδι περιέχει αρκετό post-game περιεχόμενο ικανό να σας κρατήσει απασχολημένους μέχρι αυτά να φτάσουν. Ακόμα κι αν δεν είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με μερικές από τις αλλαγές της Capcom, δε γίνεται να μην παραδεχτούμε ότι αυτό που έκανε με το Resident Evil 4 Remake, θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλά χρόνια.

Leave a Reply
View Comments