Redfall – Review

Redfall

Το Redfall αποτελεί ένα από τα πρώτα παιχνίδια που ανακοίνωσε η Microsoft έπειτα από την εξαγορά της Bethesda. Η ανακοίνωση έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2021 στα πλαίσια της E3, με τον τίτλο τελικά να καταφθάνει σχεδόν δύο χρόνια μετά. Ωστόσο, η κυκλοφορία του δεν έχει λάβει την ανταπόκριση που θα ήθελε η εταιρεία, παρά και το γεγονός ότι η κυκλοφορία του αρχικά προοριζόταν για το 2022, προτού τελικά αυτό αλλάξει.

Το Redfall, λοιπόν, έχει γίνει αντικείμενο πολλών και ιδιαιτέρως αρνητικών κριτικών από πολλούς εξ όσων το έχουν δοκιμάσει. Και το κοινό που έχει έρθει σε επαφή με τον τίτλο δεν είναι μικρό, δεδομένου του ότι είναι διαθέσιμο από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του στο Game Pass και την τεράστια βάση συνδρομητών του. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα αποτελούσε και selling point για τη συνδρομητική υπηρεσία της Microsoft, με το σχετικά μικρό ποσοστό ανάπτυξης που σημείωσε αυτή το περασμένο διάστημα, να αποδίδεται εν μέρει και στην αναβολή της κυκλοφορίας του τίτλου της Arkane Studios. Όπως γίνεται κατανοητό, η κατάσταση δεν είναι ευνοϊκή. Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά το γιατί.

Αρχικά, με την κυκλοφορία του Redfall να έχει αναβληθεί κατά αρκετούς μήνες, θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς πως υπήρχαν ζητήματα τεχνικής φύσεως, για την επίλυση των οποίων απαιτούταν επιπλέον χρόνος. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι προβλήματα υπήρξαν και σε τι βαθμό επιδιορθώθηκαν, ωστόσο αυτό που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια είναι πως το αποτέλεσμα που έφτασε στα χέρια μας δεν είναι ικανοποιητικό. Κατά τη διάρκεια του gameplay αντιμετωπίσαμε αρκετά frame drops σε ορισμένα σημεία του map, με το πρόβλημα, όμως, να μην έχει να κάνει με τη συχνότητα, αλλά με την έντασή τους. Συγκεκριμένα, το παιχνίδι σχεδόν σε κάθε μία από τις περιπτώσεις στις οποίες αναφερόμαστε κολλούσε εντελώς, ακόμα και για μερικά δευτερόλεπτα, πράγμα που κανένας gamer δε θέλει να δει. Και όλα αυτά με το DLSS σε Balanced mode, ούτε καν στο Quality. Η εναλλαγή του DLSS στο Performance mode έλυσε το πρόβλημα, αλλά κάνει την ποιότητα των γραφικών χαμηλή, σε βαθμό που προτιμήσαμε να συνεχίσουμε με τα freezes. Εκτός των παραπάνω, παρατηρήσαμε και ένα ενοχλητικό flickering σε ορισμένες συνθήκες φωτισμού όπως φράχτες και δέντρα σε απόσταση και σε highlighted notes.

Η αισθητική τώρα του Redfall, περιέχει κάποια αντιφατικά στοιχεία. Από τη μία το exposition που γίνεται στην αρχή για να κάνει establish την ιστορία, αλλά και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αποκαλύπτοντας πράγματα σχετικά με το παρελθόν των χαρακτήρων, έχει αρκετά σκοτεινά στοιχεία, δείχνοντας ότι πρόκειται για τραγικά γεγονότα. Αυτό, όμως, συγκρούεται για τα καλά με την αισθητική του Redfall, η οποία είναι στο όριο του cartoon. Ανθρώπινα μοντέλα με περίεργες αναλογίες και όχι διακριτικά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο, έντονα χρώματα και άλλα, δίνουν διαφορετικό τόνο από αυτόν για τον οποίο μας προδιαθέτει. Δεν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε μη ποιοτικά, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η αισθητική είναι πολύ πιο ανάλαφρη από αυτό που παρουσιάζει η πλοκή. Υπάρχει διάχυτο visual storytelling, με νεκρούς ανθρώπους και ζώα, πολλές φορές αρκετά gore, για να εξηγήσει στον παίκτη το post apocalyptic theme που υπάρχει, το οποίο ως concept λειτουργεί. Ωστόσο, η αισθητική που έχει επιλεχθεί δε συνεισφέρει αρκετά σε αυτό, με πράγματα που στη θεωρία θα μπορούσαν να είναι ανατριχιαστικά, να περνούν το μήνυμα που θέλουν, αλλά να μην προκαλούν έντονα συναισθήματα στον παίκτη. Ακόμα και το αίμα μοιάζει με κάποια άλλη ουσία, αφαιρώντας πολύ από τον τομέα αυτό. Λέγοντας αυτό, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως θα ήταν άδικο να μη σταθούμε στο γεγονός ότι υπάρχει ποιότητα στα γραφικά του Redfall. Υπάρχει αρκετή λεπτομέρεια στα textures και το map είναι αρκετά γεμάτο, τα κτήρια δεν είναι άδεια και δε βρίσκουμε περιοχές στο map που δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον από αυτή την άποψη. Οι υπόλοιπες πτυχές του story telling δεν είναι άσχημες, αφήνοντας και μία υποψία μυστηρίου σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά δεν πρόκειται για μία πλοκή που παίρνει μαζί της τον παίκτη. Αυτό, βέβαια, δεν είναι παράλογο για ένα co-op action shooter, αλλά δεν μπορεί και να θεωρηθεί απολύτως θετικό.

Φυσικά, το γεγονός ότι είναι ανάλαφρο το στυλ του, λειτουργεί θετικά στο να το κάνει διασκεδαστικό. Το σκεπτικό πίσω από το Redfall μάλλον ήταν εξαρχής ότι θα είναι co-op και ότι τα καλύτερα στοιχεία του θα γίνονταν εμφανή παίζοντας με παρέα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο και το γεγονός ότι κοντά στην κυκλοφορία του η Microsoft προωθεί και ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε συνδρομητές του Games Pass σε PC να προσκαλέσουν φίλους τους για δωρεάν δοκιμή. Πιθανότατα αυτός είναι και ο λόγος που το παιχνίδι είναι τόσο γενναιόδωρο με το loot. Είτε πρόκειται για όπλα και σφαίρες, είτε για απλά αντικείμενα που μπορούμε να πουλήσουμε προκειμένου να αγοράσουμε κάτι που θέλουμε-μηχανισμός που θυμίζει πολύ έντονα το Borderlands-όσα άτομα και αν παίζουν στο ίδιο lobby μπορούν να μείνουν ευχαριστημένα. Αυτό, βέβαια, υποβαθμίζει και την αξία όσων βρίσκουμε, καθιστώντας πολλές φορές άσκοπο το να ψάξουμε ένα ακόμα σπίτι ή να σπαταλήσουμε ένα lockpick για να ανοίξουμε την πόρτα ενός δωματίου που δεν περιέχει τίποτε ουσιαστικό. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν αποτελεί σημείο προβληματισμού για τους παίκτες το ότι έχουν μείνει με λίγες σφαίρες και το ότι μπορεί να διατηρηθεί ψηλά ο ρυθμός του παιχνιδιού αφού δεν ανησυχούμε για τέτοια θέματα, μπορεί να προσμετρηθεί ως θετικό, δεδομένης και την ελαφρότητας που προαναφέραμε.

Redfall

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του Redfall είναι ότι έχει αρκετό περιεχόμενο σε ό,τι αφορά στο χαρακτήρα μας και τα εργαλεία που μας παρέχονται για να φέρουμε σε πέρας τις αποστολές μας. Κάθε χαρακτήρας έχει τα δικά του abilities, τα οποία μπορούμε να αναβαθμίσουμε μέσω ενός ability tree που έχει την κλασική μορφή που έχουμε δει τόσες φορές σε τέτοιες περιπτώσεις. Επιπλέον, υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία όπλων, η οποία διευρύνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι αυτά χαρακτηρίζονται ανάλογα με τη σπανιότητά τους από τους χρωματικούς κώδικες που έχουμε δει σε πολλά παιχνίδια τα τελευταία χρόνια. Έτσι, το ίδιο όπλο θα εμφανιστεί μπροστά μας αρκετές φορές και με δεδομένο ότι οι τύποι όπλων είναι αρκετοί, υπάρχει πληθώρα επιλογών. Εδώ, ωστόσο, έρχεται να παίξει ρόλο μία άλλη πτυχή του Redfall, στην οποία ο τίτλος δεν παίρνει καλό βαθμό. Αυτή δεν είναι άλλη από το επίπεδο δυσκολίας που παρουσιάζει. Υπάρχουν τρεις επιλογές δυσκολίας, με το μεσαίο από αυτά να είναι εκείνο στο οποίο παίξαμε περισσότερο. Αυτό που συμπεράναμε είναι ότι το παιχνίδι δεν αποτελεί ικανοποιητική πρόκληση σε κανένα εκ των τριών, γεγονός για το οποίο μάλλον ευθύνεται το AI και το πολύ χαμηλό του επίπεδο, σε συνδυασμό με το φτωχό mission design. Τα παραπάνω, πέρα από τα αρνητικά που έχουν καθ’ αυτά, επηρεάζουν και τον τομέα του εξοπλισμού και των ικανοτήτων που προαναφέραμε, αφού ουσιαστικά οι περισσότερες από τις δυνατότητες που μας παρέχει το παιχνίδι και φαίνονται ιδιαιτέρως διασκεδαστικές, δεν είναι απαραίτητες. Έχοντας μία υποτυπώδη ευστοχία με τα όπλα, που είναι πρακτικά αδύνατο να μην έχουμε αφού είναι πολύ εύκολο να τα ελέγξουμε, μπορούμε να φέρουμε σε πέρας σχεδόν κάθε αποστολή που θα κληθούμε να ολοκληρώσουμε. Κάτι ακόμα που δε μας άφησε ικανοποιημένους, είναι το movement του παιχνιδιού. Από τα γραφικά του γίνεται νωρίς σαφές ότι δεν πρόκειται να βασιστεί στο ρεαλισμό, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο τρόπος που κινούνται οι χαρακτήρες είναι περίεργος και αφύσικος. Το άλμα δίνει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μέρος με μικρότερη βαρύτητα από αυτή της γης, ενώ το slide δεν είναι τόσο προβληματικό, αλλά παραμένει περίεργο. Επίσης, είναι δύσκολο να υπολογίσουμε σε ποια ledges μπορούμε να πιαστούμε για να σκαρφαλώσουμε.

Το παρόν review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του Redfall για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Ave.

Redfall

Τελικές εντυπώσεις

Το Redfall βασίζεται στη γνωστή συνταγή του post apocalyptic co-op shooter. Μία συνταγή που μας έχει δώσει επιτυχημένους και διασκεδαστικούς τίτλους όπως το Left4Dead, αλλά στην περίπτωσή μας δεν έχει εφαρμοστεί ιδανικά. Χαμηλού επιπέδου mission design και AI καθιστούν το gameplay αρκετά μονότονο και χωρίς προκλήσεις για την υπερπήδηση των οποίων απαιτείται ορθή συνεργασία και σωστή χρήση των abilities. Επιπρόσθετα, το Redfall μαστίζεται από προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις επιδόσεις του και μοιάζουν αδικαιολόγητα αν λάβουμε υπόψη το γεγονός πως η κυκλοφορία του πραγματοποιήθηκε αρκετούς μήνες μετά από αυτό που προέβλεπε η ανακοίνωσή του. Τα γραφικά του δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σε καμία περίπτωση άσχημα, αλλά έχουν τον αστερίσκο ότι, κατά τη γνώμη μας, δε συνάδουν με το πόσο σκοτεινή είναι η ιστορία που διηγείται.