Pokemon Legends: Arceus – Review

Pokemon Legends Arceus

Η τελευταία δεκαετία περίπου αποτελεί αναμφισβήτητα μία αρκετά δύσκολη περίοδο για τους fans των Pokemon. Παρόλο που μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι κάθε τίτλος Pokemon που κυκλοφορεί, είναι ουσιαστικά ένα διασκεδαστικό παιχνίδι λόγω της σταθερότητας και του ανεξέλεγκτου εθισμού της βασικής φόρμουλας, την τελευταία δεκαετία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται προβλήματα. Είναι, λοιπόν, λογικό ότι για πολλούς ανθρώπους, το Pokemon Legends Arceus που ανακοινώθηκε πέρυσι, δεν είχε εμπνεύσει εμπιστοσύνη πριν από την κυκλοφορία του. Ιδανικά θα έπρεπε να έχει, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για ένα open world Pokemon τίτλο που επαναφέρει την έμφαση στην εξερεύνηση και την περιπέτεια, μερικές καθυστερημένες αλλαγές στη φόρμουλα, οι οποίες ζητούνταν από τους fans πολλά χρόνια τώρα.

Το Pokemon Legends: Arceus όμως, κατάφερε να μην πέσει στην παγίδα προηγούμενων προσπαθειών και να σηματοδοτεί το πρώτο μεγάλο βήμα όσον αφορά στην εξέλιξη του Pokemon franchise. Είναι τόσο υπέροχα σχεδιασμένο και τόσο καλό σε αυτό που κάνει, που είναι πραγματικά σοκαριστικό το γεγονός ότι η Game Freak, κατάφερε να κάνει τόσα πολλά με την πρώτη της ουσιαστικά προσπάθεια σε κάτι τόσο διαφορετικό. Είναι συνολικά μια εξαιρετική προσπάθεια που παρέχει το είδος της εξέλιξης της φόρμουλας που όλοι ονειρευόμασταν εδώ και δεκαετίες, αλλά οι περισσότεροι είχαν χάσει την ελπίδα τους μέχρι τώρα.

Ξεκινώντας με το παιχνίδι λοιπόν, θα δημιουργήσετε το χαρακτήρα σας και θα καταλήξετε στη περιοχή Hisui, χωρίς να γνωρίζετε το γιατί ή το πώς βρεθήκατε εκεί. Παρόλα αυτά, θα μπείτε γρήγορα στο κλίμα, ύστερα από μία σύντομη βόλτα και μιλώντας με τους ντόπιους. Όπως είχε αποκαλυφθεί μέσα και από τα trailer του παιχνιδιού, τα γεγονότα του διαδραματίζονται πολύ νωρίτερα από το Pokemon lore και την ιστορία που γνωρίζουμε ήδη. Η τεχνολογία για παράδειγμα είναι σε πολύ περιορισμένο στάδιο, η ζωή γενικότερα είναι πολύ απλή και το βασικότερο, οι άνθρωποι δε γνωρίζουν πολλά πράγματα για τα Pokemon. Έτσι, το παιχνίδι αυτομάτως γίνεται πιο διασκεδαστικό και διαφορετικό. Στόχος του παίκτη τώρα, είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να εγκατασταθούν στον γεμάτο μυστήριο αυτό τόπο, και να μάθουν να ζουν μαζί και να καταλαβαίνουν τα Pokemon. Πολεμώντας και πιάνοντας Pokemon, θα καταλήξετε να ολοκληρώσετε το Pokedex και με αυτό το τρόπο θα βοηθήσετε στη μελέτη των Pokemon, διευκολύνοντας έτσι τη ζωή των ανθρώπων.

Pokémon Legends Arceus

Κατά τη διάρκεια της βασικής ροής του παιχνιδιού, θα προσπαθείτε να βγάλετε εις πέρας τις βασικές αποστολές, ωστόσο υπάρχουν αμέτρητα πράγματα να κάνετε στο μεταξύ. Άνθρωποι από την πόλη και από διάφορα άλλα χωριά, θα σας δίνουν sidequests που ονομάζονται Requests και αφού τα ολοκληρώσετε, σας επιβραβεύουν με διάφορους τρόπους. Θα πολεμήσετε, θα πιάσετε νέα Pokemon, θα τα εξελίξετε, θα γίνετε πιο δυνατοί και θα προσπαθήσετε να τελειώσετε το Pokedex. Αυτός είναι ο βασικός στόχος του παιχνιδιού, και ως επί το πλείστον, θα αναγκαστείτε να κάνετε πράγματα που ήδη έχετε κάνει, ξανά. Αυτό σημαίνει ότι πιάνοντας ένα συγκεκριμένο Pokemon μια φορά, δε σημαίνει ότι ξεμπερδέψατε με αυτό. Θα χρειαστεί να το πιάσετε πολλές φορές, ώστε να ολοκληρώσετε ένα από τα πολυάριθμα objectives του Pokedex. Έτσι, κάθε φορά που πιάνετε ή μονομαχείτε με ένα Pokemon, ακόμα κι αν το έχετε ξανασυναντήσει, υπάρχει ένας ενθουσιασμός διότι πετυχαίνετε διάφορα πράγματα στο Pokedex σας, τα οποία με τη σειρά τους σας ανταμείβουν. Με αυτό τον τρόπο, ο παίκτης πάντα νιώθει ότι επιβραβεύεται και έχει κίνητρο να συνεχίσει.

Φέρνοντας, λοιπόν, εις πέρας αποστολές που υπάρχουν στο Pokedex, πάντα αυξάνετε τη πρόοδό σας στο παιχνίδι ανεβαίνοντας rank. Θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα σύστημα σαν αυτό με τα εμβλήματα των γυμναστηρίων που υπήρχαν στα παλαιότερα παιχνίδια Pokemon, τα οποία πάντα έδιναν διάφορα πλεονεκτήματα στον παίκτη. Παράλληλα με αυτά, στο Pokemon Legends: Arceus υπάρχει η δυνατότητα για crafting εφόσον μάθετε μερικές από τις συνταγές που υπάρχουν στον κόσμο του. Επίσης, τα Pokemon σας λαμβάνουν XP όχι μόνο όταν πολεμάτε, αλλά κι όταν πιάνετε Pokemon. Αυτά φυσικά έρχονται και ταιριάζουν μαζί με τον open world κόσμο του παιχνιδιού. Θα τριγυρνάτε σε αυτόν και θα έρχεστε αντιμέτωποι με Pokemon σε πραγματικό χρόνο, τα οποία απλά βρίσκονται στο περιβάλλον. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε ότι το κομμάτι αυτό είναι πολύ πιο εξελιγμένο και σαφώς συνολικά καλύτερο από τους τίτλους Sword and Shield. Θα βρείτε Pokemon να κολυμπούν, να κρύβονται, να πετούν, να τρέχουν και πολλά ακόμη.

Επιπρόσθετα, στο νέο πόνημα της GameFreak, έχει ενταχθεί και ελαφρώς το stealth στοιχείο. Ειδικότερα, έχετε τη δυνατότητα να κρυφτείτε στο γρασίδι και να πλησιάσετε αθόρυβα με προσοχή τα Pokemon, έτσι ώστε να προσπαθήσετε να τα πιάσετε ή να τα πολεμήσετε. Ακόμα, όλες οι μάχες συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο και λαμβάνουν χώρα ακριβώς εκεί, στο περιβάλλον όπου βρίσκεται το Pokemon που πλησιάσατε. Με αυτό τον τρόπο, το παιχνίδι δείχνει πολύ πιο ρεαλιστικό και διασκεδαστικό, ακριβώς όπως το είχαμε όλοι οι fans στο κεφάλι μας από μικροί. Σίγουρα, υπάρχουν φορές που η εξερεύνηση του κόσμου δεν είναι και στα καλύτερά της, με ένα αρκετά αρνητικό κομμάτι να αποτελεί το AI του παιχνιδιού, γεγονός που μας στενοχωρεί. Παρόλα αυτά, αν πλησιάσετε κάποιο Pokemon με λάθος τρόπο, μπορεί σας δει και να φύγει ή να συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Να σας δει, να εκνευριστεί που το πλησιάζετε και να σας επιτεθεί εκείνο. Εσείς με τη σειρά σας μπορείτε να αποφύγετε τις επιθέσεις του, κάνοντας ένα roll, προτού αποφασίσετε να το πολεμήσετε ή να προσπαθήσετε να το πιάσετε.

Pokemon Legends Arceus

Όσον αφορά στις μάχες, τα πράγματα είναι σχεδόν ακριβώς όπως τα θυμάστε, όσοι έχετε επαφή με το franchise. Η μόνη νέα προσθήκη, συγκριτικά με τους παλαιότερους τίτλους, αποτελεί το γεγονός ότι μπορείτε να διαλέξετε με πόση δύναμη θέλετε να πραγματοποιηθεί η επίθεση του Pokemon σας. Αν το Pokemon σας, δηλαδή, έχει πολεμήσει αρκετά και έχει τελειοποιήσει μια συγκεκριμένη επίθεση, θα έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε επιπλέον δύναμη σε αυτή την επίθεση ή ακόμα και λιγότερη δύναμη από τη βασική της επίθεσης. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Προσθέτοντας περισσότερη δύναμη σε μία επίθεση, σημαίνει και περισσότερη ζημιά στον αντίπαλο. Ωστόσο, κάνοντας κάτι τέτοιο πιθανόν να σας κοστίσει ένα γύρο, για αυτό καλό θα ήταν να σκεφτείτε καλά πριν κάνετε την οποιαδήποτε κίνηση. Η χρήση της λιγότερης δύναμη σε μία επίθεση τώρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προσπάθειά σας να πιάσετε ένα Pokemon, όταν για παράδειγμα δε θέλετε να του κάνετε πολλή ζημιά, ή ακόμα μπορείτε να κερδίσετε και μία δεύτερη επίθεση ή και γύρο. Γενικότερα, για να μη σας αποκαλύψουμε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί αυτό, μιας και το ιδανικό είναι να το ανακαλύψετε μόνοι σας πειραματιζόμενοι, η όλη ιδέα πίσω από αυτή την προσθήκη κατάφερε να ταρακουνήσει λίγο τα πράγματα με έναν ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι υπερβολικά περίπλοκος και σας αφήνει να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας για να σκαρφιστείτε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε πιο κοντά στη νίκη.

Πρόσθετα με τα υπόλοιπα, υπάρχει μια επιπλέον ελευθερία, η οποία σχετίζεται με την ικανότητα των Pokemon να μάθουν νέες επιθέσεις, καθώς και την εναλλαγή τους κατά τη διάρκεια της μάχης. Τα πράγματα, έτσι, έχουν πάντα ενδιαφέρον και οι μάχες μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή, με πλήρη ισορροπία. Όσον αφορά στη δυσκολία των μαχών τώρα, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το επίπεδο δυσκολίας έχει αυξηθεί ελαφρώς. Τα τελευταία Pokemon σίγουρα δεν έχουν πειράξει αρκετά τη δυσκολία, σε βαθμό που να έχει σχολιαστεί, ωστόσο στο Pokemon Legends: Arceus, η διαφορά στη δυσκολία με τα προηγούμενα είναι σαφώς εμφανής. Δεν είναι σε καμία περίπτωση παιχνίδι της FromSoftware, αλλά μπορεί να γίνει αρκετά προκλητικό μερικές φορές. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, κυρίως γιατί κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς σας, θα συναντήσετε μερικά μεγάλα Pokemon με κόκκινα μάτια που ονομάζονται Alpha Pokemon, τα οποία μπορούν με λίγα λόγια να σας σκοτώσουν σε δευτερόλεπτα. Σκεφτείτε τα σαν mini boss, τα οποία όμως προσφέρουν ένα τρομερό αίσθημα ικανοποίησης μόλις τα πιάσετε.

Pokemon Legends Arceus

Τα Pokemon που έχετε στο Party σας τώρα, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Μπορείτε για παράδειγμα να τα ρίξετε σε ένα δέντρο, έτσι ώστε να πέσουν μερικά berries στο έδαφος, ή να σπάσετε κάποιο βράχο για κάποια υλικά που θα σας βοηθήσουν να κάνετε craft ορισμένες συνταγές, ή ακόμα και να ιππεύσετε ή να πετάξετε. Το Arceus κάνει μια υπέροχη δουλειά όσον αφορά στα γνωστά λεγόμενα από τα κινούμενα σχέδια, τα οποία παρουσίαζαν το πόσο καλή σχέση και συνεργασία υπάρχει μεταξύ των εκπαιδευτών και των Pokemon. Είναι συνολικά πολύ συναρπαστικό και κάνει την εξερεύνηση, το crafting και το grinding στο παιχνίδι, πολύ πιο διασκεδαστικά. Μπορεί να γίνει μερικές φορές επαναλαμβανόμενο με το όλο concept του να πιάνετε Pokemon και να μονομαχείτε συνέχεια; Ναι, ίσως. Ωστόσο, πάντα νιώθετε ότι μπορεί να συναντήσετε ένα νέο Pokemon, μία νέα αποστολή και φυσικά, μια νέα επιβράβευση. Συνδυαστικά μπορεί να υπάρχει μια μικρή επαναληψιμότητα, μιας και μιλάμε για έναν open world τίτλο, αλλά στο Pokemon Legends: Arceus, υπάρχει σχεδόν πάντα αυτή η έξαψη και το γεγονός ότι εμφανίζονται συνεχώς καινούργια πράγματα να κάνετε, δεν το καθιστά καθόλου κουραστικό.

Ένα πράγμα που μας απογοήτευσε λίγο όμως, έχει να κάνει με τον κόσμο του και το πόσο “άψυχος” είναι. Το μέγεθός του είναι αρκετά μεγάλο και επί το πλείστον αρκετά απολαυστική είναι και η εξερεύνησή του με όλα αυτά τα Pokemon διάσπαρτα σε αυτόν. Ωστόσο, παρά κάποιες μικρές τροποποιήσεις στις περιοχές, ο κόσμος του δεν είναι τόσο ζωντανός όσο περιμέναμε. Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι το παιχνίδι οπτικά δεν είναι και ό,τι καλύτερο, ειδικά όταν τοποθετήσουμε το Switch στη βάση του και παίξουμε στη τηλεόραση. Τουλάχιστον όσον αφορά στα χρώματα και σχεδιαστικά, το παιχνίδι τα καταφέρνει απροβλημάτιστα. Ο ουρανός είναι εκπληκτικός και η δύση και η ανατολή του ήλιου φαίνονται πανέμορφα. Πέρα από αυτό όμως, ο κόσμος του αποτελείται από ανιαρά μεγάλα τοπία, χωρίς πολλά πράγματα να λαμβάνουν χώρα. Ενώ η GameFreak έχει κάνει μια πολύ τίμια προσπάθεια, θα μπορούσε αδιαμφισβήτητα να επενδύσει λίγο παραπάνω σε αυτό και να “ανεβάσει” το παιχνίδι. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα γραφικά, αλλά με την αίσθηση και την ατμόσφαιρα που προσφέρει το παιχνίδι και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να τραβήξει τον παίκτη. Σε κάποιους μπορεί μερικές περιοχές να φανούν κουραστικές και αποθαρρυντικές, συνδυαστικά με το grinding που απαιτείται. Συνολικά όμως, βρήκαμε τους εαυτούς μας να απολαμβάνουμε και να ευχαριστιόμαστε το παιχνίδι, παρά τα παραπάνω προβλήματα, ακόμα κι αν τα γνωρίζαμε. Ένα θετικό όμως, είναι ότι ακόμα και μετά το τέλος του παιχνιδιού, δίνεται στους παίκτες νέο υλικό, νέες μάχες και αρκετά πράγματα, με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν.

Pokemon Legends Arceus

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του Pokemon Legends: Arceus για Nintendo Switch

Τελικές εντυπώσεις

Το Pokemon Legends: Arceus είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο τίτλος που πραγματικά χρειαζόταν για να αναζωογονηθεί το franchise. Ακόμα και με τις προαναφερθείσες προβληματικές του πτυχές, αποτελεί ένα ολόφρεσκο παιχνίδι με πολλές ωραίες ιδέες και πραγματικά ελπίζουμε ο νέος τίτλος της GameFreak να αποτελεί σημείο αναφοράς και βάση μιας πολυπόθητης και αναγκαίας εξέλιξης των παιχνιδιών Pokemon. Αν όλα τα παραπάνω ληφθούν υπόψη, ο επόμενος τίτλος Pokemon θα μπορούσε να μάθει από τα λάθη του Arceus, και πραγματικά να αποτελέσει ένα αριστουργηματικό παιχνίδι από κάθε πτυχή. Αν είστε fan της σειράς, το Pokemon Legends: Arceus αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που αξίζει χωρίς δεύτερη σκέψη να βιώσετε.

Παίζω games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για εμένα αποτελούν ένα ιδανικό μέσο απόδρασης και νοσταλγίας. Ιδανική βραδιά: μάζωξη σε σπίτι με φίλους παίζοντας και τρώγοντας πολύ φαγητό.