Έχοντας διαβάσει αρκετά θετικά σχόλια τους τελευταίους μήνες για αυτό, το Martha Is Dead ήταν ένα από τα παιχνίδια που μπήκε στην λίστα μας για δοκιμή. Πρόκειται για ένα νέο, ψυχολογικό horror παιχνίδι που έχει αρκετά στοιχεία περιπέτειας και παζλ. Ωστόσο, κατάφερε ο τίτλος της LKA να μας εντυπωσιάσει και να επιβεβαιώσει τα σχόλια που τον περιτριγύριζαν τόσο καιρό; Πάμε να δούμε παρακάτω.
Το Martha Is Dead συνδυάζει αρκετά στοιχεία από πολλούς horror τίτλους, πριν από αυτό. Δεν μας φέρνει κάτι τόσο καινοτόμο στο προσκήνιο ως προς τα mechanics του, παρ’ όλα αυτά έχει ένα δικό του, ιδιαίτερο στυλ. Καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού ο χρήστης πρέπει να κουβαλάει μαζί του φωτογραφική μηχανή και να αποτυπώνει τις στιγμές που βιώνει. Έπειτα, τις φωτογραφίες που βγάζει θα πρέπει να τις εμφανίζει μέσω μιας ειδικής διαδικασίας, και από τα στοιχεία που θα εμφανίζονται στις φωτογραφίες θα μπορεί να ξετυλιχτεί περισσότερο η ιστορία. Το παιχνίδι δίνει αρκετή έμφαση στο υπερφυσικό φαινόμενο, μπλέκοντας καταστάσεις, συνειδήσεις και οράματα τόσο πολύ, που εν τέλει κατάφερε να μπερδέψει και εμάς, χωρίς να ξέρουμε πραγματικά τι ισχύει και τι όχι.
Όλα διαδραματίζονται στο μακρινό παρελθόν, λίγο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σε μια γερμανική, ναζιστική οικογένεια. Τα πράγματα περιπλέκονται από πολύ νωρίς, όταν χάνεται η μια από τις δύο αδερφές, Martha και Giulia, και εμείς καλούμαστε να λύσουμε το μυστήριο. Όχι μόνο το μυστήριο της εξαφάνισης, αλλά και το μυστήριο του ποιος σκότωσε την μια από τις δύο αδερφές, γιατί το έκανε αυτό και πώς σχετίζονται όλα αυτά τα οράματα που βλέπουμε συχνά πυκνά και κάνουν την λύση του γρίφου ακόμα πιο πολύπλοκη. Σε μια περίεργη κατάσταση που επικρατεί μέσα στην οικογένεια, οι γονείς των δύο κοριτσιών φαίνεται να δείχνουν ρατσισμό ως προς τα παιδιά τους και να έχουν ξεκάθαρη προτίμηση για ένα από τα δύο, ενώ το δεύτερο φαίνεται να θέλει να κρύψει τα τραύματα από την εμπειρία αυτή, αλλά και να βρει απαντήσεις στο γιατί τα βιώνει όλα αυτά.
Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, ο χρήστης πρέπει να βρίσκει διάφορα αντικείμενα σε ένα σχετικά μικρό χάρτη, γύρω από το σπίτι της οικογένειας, να τα συνδυάζει και να βρίσκει τις απαντήσεις στους γρίφους. Το παιχνίδι ίσως μπορεί να χαρακτηριστεί ως “walking simulator”, μιας και πολλές φορές βρεθήκαμε σε φάσεις που απλά περπατούσαμε στο υπερπέραν, ενώ κείμενα και voice over εμφανίζονταν και ακούγονταν στην οθόνη μας για αρκετή ώρα. Πολλές στιγμές, το φαινόμενο αυτό ήταν κάπως κουραστικό, καθώς δεν δίνει το δικαίωμα στον χρήστη να εξερευνήσει τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ τα voice over ήταν αργά σε σημείο που κούραζαν. Μιας και μιλάμε για τα voice over, ας αναλύσουμε λίγο παραπάνω το κομμάτι του ήχου.
Γενικά φαίνεται πως το Martha Is Dead δεν είναι ένας τίτλος από ένα μεγάλο στούντιο, με πείρα στα videogames και στο development. Ο ήχος του παιχνιδιού ήταν αρκετά μέτριος, χωρίς πολλές “εκρήξεις”, ενώ σε κάποια σημεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κουραστικός. Υπήρχαν φθηνά sound effects, αρκετά sound effects που προδίδονται ότι πραγματοποιήθηκαν με το στόμα, ενώ τα soundtracks που έπαιζαν ανά διαστήματα ήταν απλά αποδεκτά. Τα δε voice over, πολλές φορές ήταν εκτός τόπου και χρόνου, καθώς είτε οι φωνές δεν ταίριαζαν καθόλου στον χαρακτήρα του παιχνιδιού είτε ήταν χωρίς “βάθος” και συναίσθημα για να μεταδώσουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι φωνές του πατέρα της οικογένειας και στρατηγού των Ναζί, αλλά και αυτή του γιατρού της οικογένειας, που ακούγονταν λες και ήταν γυναικείες φωνές προσποιούμενες ανδρική χροιά. Το κερασάκι στην τούρτα για τον ήχο, συμπληρώνουν οι φωνές που ακούγονταν κατά την διάρκεια του πολύ κουραστικού και χωρίς λόγο ύπαρξης κουκλοθέατρου, όπου η παιδικότητα, ο τόνος της φωνής και τα ηχητικά εφέ που ακούγονταν παρέπεμπαν σε κωμωδία, σε σημείο που πραγματικά μας έκανε να γελάμε με αυτές και να ξεχάσουμε πως παίζουμε ένα ψυχολογικό horror παιχνίδι.
Όσον αφορά στο περιβάλλον και στα γραφικά, τα πράγματα είναι αισθητά καλύτερα για το Martha Is Dead. Έχουμε ένα σχετικά όμορφο τίτλο, με πλούσια γραφικά και ωραίους χώρους. Ωστόσο, δυστυχώς υπάρχουν δύο σημεία που χαλούν την όλη εμπειρία των γραφικών και την προσπάθεια του χρήστη να τα απολαύσει. Το ένα είναι ο φωτισμός και το άλλο οι περίεργοι colliders του παιχνιδιού, δηλαδή τα σημεία στα οποία φαίνεται ο χαρακτήρας να κολλάει με το περιβάλλον, να μην μπορεί να περπατήσει ή να πλησιάσει κάποιο αντικείμενο. Ως προς τον φωτισμό, ενώ την μέρα τα πράγματα ήταν αρκετά όμορφα, τα νύχτα υπήρχε ένα μικρό θέμα με την αντίληψη των χρωμάτων, του χώρου και των αντικειμένων. Προσπαθώντας οι developers να παρουσιάσουν ένα σκοτεινό, απάνθρωπο και ανατριχιαστικό περιβάλλον, αυτό που κατάφεραν ήταν απλά να χρησιμοποιήσουν τόσο χαμηλό και λάθος φωτισμό, που έκανε πολλές φορές το περπάτημα δύσκολο, την αναγνώριση των αντικειμένων ανέφικτη και η εμπειρία του χρήστη έπεφτε κατακόρυφα.
Από την άλλη, όλα αυτά σε συνδυασμό με τα κολλήματα που είχε ο χαρακτήρας μας με τα αντικείμενα του περιβάλλοντος, έκανε ακόμα πιο δύσκολη την υπόθεση. Μάλιστα, υπάρχει και εδώ ένα κερασάκι στην τούρτα, που είναι η μέτρια τοποθέτηση της κάμερας, που συμπλήρωνε όλον αυτό τον χαοτικό “πόλεμο” προσανατολισμού. Πολλές φορές νιώσαμε την ανάγκη να γυρίσουμε πίσω, να κουνηθούμε δεξιά-αριστερά ή μπρος-πίσω, να γυρνάμε την κάμερα εδώ και εκεί μήπως και βοηθήσει στην πορεία μας στο παιχνίδι και καταφέρουμε να αλληλεπιδράσουμε με τα στοιχεία που θέλαμε.
Μπορεί το Martha Is Dead να μην έχει πετύχει απόλυτα στους τομείς του gameplay, ωστόσο πρόκειται για ένα παιχνίδι που έχει το δικό του χαρακτήρα, δανειζόμενο στοιχεία από πολλούς αντίστοιχους τίτλους του είδους. Η ανεπτυγμένη χρήση της φωτογραφικής μηχανής, το ιδιαίτερο στυλ και η ιστορία που περιπλέκεται τόσο πολύ σε σημείο που να σε μπερδεύει μέχρι και για το ποιος τελικά είσαι, είναι ορισμένα θετικά στοιχεία για τον τίτλο. Μπορεί σε αρκετές στιγμές να φαίνεται βαρετό το παιχνίδι, ωστόσο τα hints που δίνει και τα βραχυπρόθεσμα “to do” πράγματα που έχει να κάνει ο χαρακτήρας μας “σπάνε” αυτή τη μονοτονία, κάνοντάς μας να θέλουμε να συνεχίσουμε μέχρι την λύση του γρίφου. Σίγουρα δεν πρόκειται για κάποιον ανατρεπτικό τίτλο που πρέπει οπωσδήποτε οι λάτρεις του είδους να δοκιμάσουν, ωστόσο είναι μια καλή προσέγγιση για κάποιον που θέλει να βυθιστεί σε σκέψεις και να παιδέψει λίγο το μυαλό του με πολύπλοκες ιστορίες και γρίφους.
Το Martha Is Dead κυκλοφορεί από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 για PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S και Xbox One.
Το παρόν review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PlayStation 5 που μας παραχωρήθηκε από την LKA.
Τελικές εντυπώσεις
Η προσπάθεια των developers του LKA studio είναι εμφανής μέσα από τον τίτλο. Σίγουρα δεν πρόκειται για μια προχειροδουλειά καθώς υπάρχουν σημεία που είναι καλοδουλεμένα. Είναι ικανό να κρατήσει συγκεντρωμένο τόσο έναν φίλο του είδους των horror όσο και κάποιον έξω από αυτό. Αξίζει να επενδύσετε τον χρόνο σας, χωρίς ιδιαίτερα τρελές απαιτήσεις.

Leave a Reply
View Comments