LEGO Star Wars: The Skywalker Saga – Review

LEGO Star Wars The Skywalker Saga Review

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν υπάρξει πολλά βιντεοπαιχνίδια που μας επέτρεψαν να ξαναζήσουμε τις μοναδικές ιστορίες των ταινιών Star Wars, κάποια με μεγαλύτερη επιτυχία, ενώ άλλα με μικρότερη. Μεταξύ όλων αυτών, η σειρά παιχνιδιών LEGO Star Wars πάντα ξεχώριζε τόσο για τη διασκέδαση που προσέφερε, όσο και για την ικανότητά της να αναπαριστά το θρυλικό διαστημικό franchise, με μεγάλη πιστότητα και αίσθηση του χιούμορ.

Δεκαεπτά χρόνια και αμέτρητους τίτλους αργότερα λοιπόν, η Traveller’s Tales, το studio πίσω από όλα τα παιχνίδια LEGO, επιστρέφει με αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο παιχνίδι της μέχρι σήμερα: το LEGO Star Wars: The Skywalker Saga. Ένας τίτλος που μας επιτρέπει να ξαναζήσουμε και τις εννέα ταινίες Star Wars, με όλη τη γοητεία των LEGO, καθώς και νέα, ανανεωμένα gameplay στοιχεία, τα οποία έρχονται και δένουν υποδειγματικά συνολικά.

Με πολύ απλά λόγια και χωρίς πλάγιες τοποθετήσεις, το LEGO Star Wars: The Skywalker Saga αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ξαναζήσετε τις επικές ιστορίες των ταινιών σε μορφή βιντεοπαιχνιδιών. Το παιχνίδι, όπως προαναφέραμε, περιέχει και τα εννέα επεισόδια, με το καθένα να είναι χωρισμένο σε πέντε διαφορετικά επίπεδα. Μπορεί να φαίνεται μικρός αριθμός και προφανώς υπάρχουν πράγματα που παρουσιάζει αρκετά συνοπτικά, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι έχει καταφέρει να καλύψει όλα τα κύρια γεγονότα της σειράς, χωρίς να νιώθουμε ότι λείπει απολύτως τίποτα ουσιαστικό.

Στην πραγματικότητα, πιθανόν το πιο δυνατό σημείο του LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, είναι ότι μας επιτρέπει να συμμετάσχουμε ενεργά σε όλες τις εμβληματικές στιγμές των ταινιών, να επισκεφτούμε όλες τις θρυλικές τοποθεσίες που έχουμε απολαύσει σε αυτές και να τις εξερευνήσουμε ελεύθερα, καθώς και τη δυνατότητα να παίξουμε με όποιον χαρακτήρα μπορούμε να φανταστούμε από τη σειρά, ανάμεσα από περίπου 400 συνολικά.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να ονομάσετε οποιοδήποτε συμβάν από οποιοδήποτε από τα εννέα επεισόδια του Star Wars και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρίσκεται στο παιχνίδι. Μάλιστα, μερικά από αυτά έχουν και τους δικούς τους μοναδικούς μηχανισμούς, όπως για παράδειγμα το Podracing και το Speeder Bike Chase. Και μιλώντας για μηχανισμούς, το LEGO Star Wars: The Skywalker Saga ανανεώνει πλήρως τη φόρμουλα όσον αφορά στη δράση. Πλέον, μπορούμε να εκτελέσουμε συνδυασμούς επιθέσεων σώμα με σώμα συνδυάζοντας τρία διαφορετικά πλήκτρα, μπορώντας έτσι να πραγματοποιήσουμε κανονικές επιθέσεις (light attacks), επιθέσεις με άλμα (jump attacks) και δυνατές επιθέσεις (heavy attacks). Όλες οι παραπάνω επιθέσεις, θα χρειαστούν για να καταφέρετε να “σπάσετε” τις άμυνες των αντιπάλων και να τους εξοντώσετε.

Όλοι χαρακτήρες του LEGO Star Wars: The Skywalker Saga τώρα, είναι εξοπλισμένοι με Blaster Pistols και μπορούμε να στοχεύσουμε και να πυροβολήσουμε με έναν περιποιημένο third person over the shoulder μηχανισμό, καθώς και να καλυπτόμαστε πίσω από διάφορα αντικείμενα με σκοπό να αποφύγουμε τα εχθρικά πυρά. Κάτι που βρήκαμε αστεία ρεαλιστικό, ήταν πως όταν κάποιο από τα αντικείμενα που καλυπτόμασταν καταστρεφόταν από τα εχθρικά πυρά, είχαμε τη δυνατότητα να το ξαναστήσουμε με τον ίδιο τρόπο που στήνουμε ένα LEGO, και να καλυφθούμε ξανά.

Φυσικά, όπως και με τα άλλα παιχνίδια LEGO, υπάρχουν συνολικά εννέα κατηγορίες χαρακτήρων και η καθεμία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, καθώς και μοναδικές ικανότητες που τους επιτρέπουν να αλληλεπιδρούν με διάφορα αντικείμενα σε κάθε επίπεδο. Μια άλλη νέα προσθήκη, είναι ότι κάθε κατηγορία χαρακτήρων έχει ειδικές δεξιότητες ως μέρος ενός Skill Tree, που μπορούν να ξεκλειδωθούν και να βελτιωθούν επενδύοντας νομίσματα LEGO. Παρόλα αυτά, μην περιμένετε και κάτι πολύ περίπλοκο σχετικά με αυτό.

LEGO Star Wars The Skywalker Saga Review

Εκτός από τον έλεγχο χαρακτήρων στο έδαφος τώρα, μπορούμε επίσης να αναλάβουμε το χειρισμό διαστημόπλοιων και να βρεθούμε μέσα σε απολαυστικές εναέριες μάχες. Το gameplay στο συγκεκριμένο κομμάτι, δεν ξεφεύγει ιδιαίτερα από αυτό που βλέπουμε σε κάθε άλλο παρεμφερές παιχνίδι μαχών με διαστημόπλοια. Ίσα ίσα, όλα είναι απλά και άμεσα. Γενικότερα, μην περιμένετε τίποτα πολύ περίπλοκο. Το LEGO Star Wars: The Skywalker Saga αποτελεί ένα αρκετά απλό παιχνίδι, πράγμα εν μέρει λογικό, μιας και μιλάμε για έναν τίτλο που απευθύνεται σε ένα τεράστιο εύρος ηλικιών. Από μικρά παιδιά, μέχρι και μεγαλύτερους, πιστούς, νοσταλγικούς οπαδούς της σειράς.

Μερικές φορές ωστόσο, είναι τόσο απλό και εύκολο, που ενώ υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν νέοι μηχανισμοί, είναι δυνατό να ξεπεραστούν απλά πατώντας πολλά κουμπιά ταυτόχρονα χωρίς καμία ουσιαστική σειρά. Φυσικά, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις, τις οποίες στη προκειμένη περίπτωση, απαρτίζουν τα Boss Fights. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, κατανοούμε ότι αυτοί οι τίτλοι έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα κυρίως ένα παιδικό κοινό, αλλά μιας και μιλάμε για το Star Wars, ένα franchise που δεν καταλαβαίνει από ηλικίες, δε θα ήταν κακό να περιλαμβάνει και μια λειτουργία που να μας προσφέρει μία μεγαλύτερη πρόκληση. Όχι, για να γίνει το παιχνίδι πιο δύσκολο καθαυτό, αλλά να είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε τους μηχανισμούς που ήδη υπάρχουν.

Ακόμα, εκτός από την ακριβή αποτύπωση των γεγονότων των ταινιών, το LEGO Star Wars: The Skywalker Saga είναι γεμάτο και από μικρές λεπτομέρειες που μόνο οι μεγαλύτεροι θαυμαστές της σειράς θα αναγνωρίσουν. Το παιχνίδι γενικότερα είναι ένα συνεχές νεύμα προς τους fans του Star Wars, και ναι, πάντα με τη χαρακτηριστική αίσθηση του χιούμορ των LEGO. Και από αυτή την άποψη, σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι ένα ξεκαρδιστικό παιχνίδι το οποίο θα απολαύσετε αναμφισβήτητα. Αν σκοπεύετε να ολοκληρώσετε μόνο τις αυστηρά σχετικές με τις ταινίες αποστολές, τότε το παιχνίδι μπορεί να ολοκληρωθεί σχετικά γρήγορα, σε περίπου 2-3 ​​ώρες ανά τριλογία. Αυτό δεν το αναφέρουμε ως αρνητικό ωστόσο, καθώς μας φαίνεται μια ιδανική διάρκεια, ειδικά ενόψει μερικών μελλοντικών πιο διεξοδικών playthroughs.

Παρόλα αυτά, μια από τις προβληματικές πτυχές που εντοπίσαμε στον νέο τίτλο της TT, ήταν το AI και ότι δυστυχώς μετά από κάποιες ώρες, το παιχνίδι επαναλαμβανόταν. Το καλό ωστόσο είναι ότι το LEGO Star Wars: The Skywalker Saga δεν επαναλαμβάνεται τόσο, ώστε να χαλάσει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία. Ακόμα κι αν είστε σκληροπυρηνικός fan της Star Wars σειράς όμως, σίγουρα θα αντιληφθείτε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού σας, ότι αυτά που κάνετε, τα έχετε ξανακάνει αρκετές φορές.

Όσον αφορά στο AI, αποτελεί ένα από τα πιο αδύναμα χαρακτηριστικά του LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, αφού ο χαρακτήρας που βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας, ίσως αποτελεί και το πιο “άμυαλο” AI που έχουμε συναντήσει. Τις περισσότερες φορές, απλώς στεκόταν δίπλα μας χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Το Co-Op ωστόσο, που ήταν και ο τρόπος που παίξαμε το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, έρχεται και σώζει λίγο τη κατάσταση, χωρίς όμως να διαπρέπει κιόλας, πάσχοντας κυρίως από προβλήματα που έχουν να κάνουν με την κάμερα και το χειρισμό της.

Αν έχετε παίξει προηγούμενα παιχνίδια LEGO, γνωρίζετε ήδη ότι αυτοί οι τίτλοι είναι γεμάτοι πρόσθετο περιεχόμενο. Και υπό αυτή την έννοια, το LEGO Star Wars: The Skywalker Saga δε διαφέρει καθόλου. Εκτός από τα συνηθισμένα μυστικά, συλλεκτικά αντικείμενα και άλλα σύνεργα του κάθε επιπέδου, μπορούμε να επισκεφτούμε και να εξερευνήσουμε σχεδόν οποιαδήποτε τοποθεσία έχει εμφανιστεί στις εννέα ταινίες. Αντί να έχει μια ενιαία ανοιχτή τοποθεσία όπως στο LEGO Marvel’s Avengers, κάθε πλανήτης έχει πολλές ανοιχτές περιοχές περίπου μέτριου μεγέθους, καθώς και το χώρο που περιβάλλει κάθε πλανήτη για να χρησιμοποιήσoυμε τα διαστημόπλοια.

Και ενώ δεν είναι γιγάντιοι οι χάρτες του LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, είναι χωρίς καμία αμφιβολία αρκετά εντυπωσιακό να μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα σε όλους τους πλανήτες και από τις εννέα ταινίες, επισκεπτόμενοι εμβληματικές τοποθεσίες και χρησιμοποιώντας ένα διαστημόπλοιο για να ταξιδέψουμε από πλανήτη σε πλανήτη. Φυσικά, κάθε τοποθεσία είναι γεμάτη με παζλ, συλλεκτικά αντικείμενα, δευτερεύουσες αποστολές, προκλήσεις, αγώνες και ένα σωρό ακόμη πράγματα που θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς παίκτες. Για να σας δώσουμε να καταλάβετε, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να ρίξετε μια ματιά σε αυτούς τους εξωπραγματικούς αριθμούς: 380 χαρακτήρες και 119 διαστημόπλοια. Δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο σχετικά με αυτό το κομμάτι.

Όσον αφορά στο τεχνικό τμήμα, στο LEGO Star Wars: The Skywalker Saga υπάρχει σαφώς μια γενική βελτίωση σε σχέση με ό,τι έχουμε δει σε προηγούμενα παιχνίδια LEGO, με τις διαστημικές μάχες με όλα τα πυρά και τις εκρήξεις τους, να αποτελούν ίσως τα κομμάτια που εντυπωσιάζουν περισσότερο. Σχετικά με το soundtrack τώρα, έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις θρυλικές μελωδίες που συνέθεσε ο John Williams για να συνοδεύσουν τις περιπέτειές μας, κάτι που φυσικά αποτελεί ένα από τα καλύτερα στοιχεία του παιχνιδιού.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του LEGO Star Wars: The Skywalker Saga για Xbox Series X/S, η οποία μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία.

Τελικές εντυπώσεις

Το LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, πέρα από κάποια μικροπροβλήματα, αποτελεί ένα όνειρο των πιστών οπαδών της σειράς που έγινε πραγματικότητα. Στη νέα και πιο φιλόδοξη δημιουργία της TT, μας δίνεται η ευκαιρία να ξαναζήσουμε τα γεγονότα των εννέα εμβληματικών ταινιών με τη συνοδεία της θρυλικής μουσικής του John Williams, να συμμετάσχουμε σε επικές μονομαχίες με φωτόσπαθα, να βρεθούμε να πιλοτάρουμε διαστημόπλοια σε μοναδικές διαστημικές μάχες, να εξερευνούμε ελεύθερα όλο το γαλαξία, και τέλος, να μπορούμε να διαλέξουμε μεταξύ περίπου 400 playable χαρακτήρων. Αν είστε χρόνιος οπαδός των Star Wars, τότε το LEGO Star Wars: The Skywalker Saga είναι χωρίς καμία αμφιβολία η τέλεια ευκαιρία για να ξαναβυθιστείτε στο μαγευτικό κόσμο του George Lucas.

Παίζω games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για εμένα αποτελούν ένα ιδανικό μέσο απόδρασης και νοσταλγίας. Ιδανική βραδιά: μάζωξη σε σπίτι με φίλους παίζοντας και τρώγοντας πολύ φαγητό.