Kao the Kangaroo – Review

Kao the Kangaroo

Την τελευταία δεκαετία, είναι εμφανές ότι όλο και περισσότερες μασκότ της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών επιστρέφουν στο προσκήνιο. Τρανά παραδείγματα αποτελούν τα Crash Bandicoot και Spyro, τα οποία κατάφεραν και βρήκαν το δρόμο τους στις νέες κονσόλες. Η πιο πρόσφατη επιστροφή ωστόσο, είναι αυτή του Kao the Kangaroo. Πολλοί από εσάς πιθανόν να μην έχετε τη παραμικρή ιδέα ποιος ακριβώς είναι ο Kao, οπότε για να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, θα σας κάνουμε μια σύντομη ενημέρωση.

Το πρώτο παιχνίδι Kao the Kangaroo κυκλοφόρησε πριν από 21 χρόνια, και πιο συγκεκριμένα το 2001, και σκοπός του ήταν να αποτελέσει ένα από τα χαρακτηριστικά platformer παιχνίδια του Dreamcast της Sega, όπως ήταν τότε τα Crash και Mario. Παρόλα αυτά, λόγω του γεγονότος ότι το Dreamcast είχε τότε τη μασκότ του, η οποία δεν ήταν άλλη από το Sonic, καθώς και ότι η κονσόλα της Sega δεν είχε και τις καλύτερες προδιαγραφές στην τότε αγορά από άποψης hardware, το Kao the Kangaroo δεν απέκτησε τη δημοσιότητα που ήλπιζε, παρά το διασκεδαστικό του gameplay. Η Tate Multimedia ωστόσο δεν τα παράτησε και κυκλοφόρησε συνολικά τέσσερεις τίτλους στην αγορά, με μερικούς από αυτούς να τα πηγαίνουν εμπορικά ικανοποιητικά.

Το έναυσμα της επιστροφής του franchise, δόθηκε μερικά χρόνια πίσω από την κοινότητά του, όταν άρχισε να προωθεί το hashtag #BringKaoBack, το οποίο απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα με την πάροδο του χρόνου. Η Tate Multimedia αναγνώρισε αμέσως το μέγεθος που είχε λάβει η κατάσταση, και χωρίς δεύτερη σκέψη, ξεκίνησε να εργάζεται στην μεγάλη επιστροφή του Kao the Kangaroo, την οποία αναλύουμε παρακάτω.

Kao the Kangaroo

Η μεγάλη επιστροφή του Kao the Kangaroo λοιπόν, μας παρουσιάζει τον πολύχρωμο κόσμο του Kao, ενός νεαρού καγκουρό που ζητάει εξηγήσεις για τις εξαφανίσεις του πατέρα του και της αδερφής του. Πριν ξεκινήσει όμως την αποστολή του, θα απευθυνθεί στον Master Walt για να του μάθει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό του, και καθώς συμβαίνει αυτό, θα φτάσουν στα χέρια του τα μυστηριώδη γάντια του πατέρα του, Koby, ή όπως τα ονομάζει το παιχνίδι, Eternal Gloves. Τα Eternal Gloves λοιπόν, εκτός από πολύ δυνατά χτυπήματα, προσφέρουν στο Kao μια πληθώρα ικανοτήτων, τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το Kao the Kangaroo εντάσσεται στις μασκότ των 3D platformer μαζί με τίτλους όπως Crash Bandicoot και Spyro. Το παιχνίδι περιλαμβάνει σχεδόν πανομοιότυπο σύστημα προόδου, ύφος μουσικής και δομή περιοχών. Παραδείγματος χάρη, υπάρχουν κυρίως κουτιά και θησαυροί που μπορούμε με τα χτυπήματά μας να διαλύσουμε και να αποκτήσουμε περισσότερα Ducats (νόμισμα του παιχνιδιού), τα οποία μαζεύουμε για να αγοράσουμε δεύτερες ευκαιρίες, περισσότερες ζωές, καθώς και διάφορα ρούχα. Υπάρχει ένα μικρό twist ωστόσο, σχετικά με τα κουτιά που διαλύουμε, καθώς μερικά από αυτά περιέχουν βόμβες στο εσωτερικό τους αντί για νομίσματα. Ίδια νοοτροπία με το κόκκινα TNT που συναντούσαμε στο Crash Bandicoot, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει η διαφορά ότι εδώ όλα τα κουτιά είναι ίδια, όποτε είναι αδύνατον να γνωρίζουμε σε ποιο κουτί βρίσκεται η βόμβα. Μην τρομάζετε όμως, καθώς αν είστε λίγο προσεκτικοί, το παιχνίδι σας δίνει αρκετό χρόνο για να αποφύγετε τη ζημιά από την έκρηξη.

Γενικά, με μερικές εξαιρέσεις, μπορούμε να αλληλοεπιδρούμε σχεδόν με ό,τι αντικείμενο βλέπουμε κάθε φορά στο περιβάλλον. Άλλες φορές για ουσιαστικό λόγο, ενώ άλλες απλά για διαλύσουμε κάτι. Άλλο ένα στοιχείο που φαίνεται δανεισμένο από το Crash, αποτελεί και το πνεύμα του μέντορα του Kao, Walt, ο οποίος με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα αποτελεί συντροφιά στο χαρακτήρα μας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Φυσικά, η αναφορά με τον Crash έχει να κάνει με τον Aku Aku, ο οποίος είχε τον δικό του βοηθητικό ρόλο στην εμβληματική σειρά.

Σχετικά με τη δομή τώρα του Kao the Kangaroo, σκοπός μας είναι, να μαζεύουμε κάθε φορά έναν συγκεκριμένο αριθμό μαγικών πετρών, οι οποίες μας επιτρέπουν την είσοδο σε μερικές κλειδωμένες περιοχές. Για να το κάνουμε αυτό, θα χρειαστεί να περάσουμε από διάφορα επίπεδα συλλέγοντας από το καθένα όσο περισσότερα collectibles μπορούμε, έτσι ώστε να συνεχίσουμε παρακάτω. Κάθε επίπεδο περιέχει τη δική του τεχνοτροπία περιβάλλοντος, η οποία ποικίλει ανάλογα το πού βρισκόμαστε και τι ικανότητες έχουμε μάθει. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε κάθε περιοχή, θα βρίσκουμε διαθέσιμα checkpoints, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι μεταμφιεσμένα σε πολύ φωτεινά καμπανάκια, τα οποία αν χτυπήσουμε μερικές φορές, ακούγεται ένας ήχος σαν αυτός του ρινγκ, ενώ παράλληλα μας ρίχνει πάντα μερικά Ducats και μια επιπλέον ζωή.

Συνολικά, χρειάζεται αρκετά καλή εξερεύνηση για να καταφέρουμε να βρούμε όλα τα collectibles σε κάθε περιοχή του Kao the Kangaroo, καθώς οι προγραμματιστές έχουν κάνει καλή δουλειά κρύβοντάς τα κάθε φορά. Ανά πάσα στιγμή επίσης, μπορούμε να δούμε πόσα από τα collectibles έχουμε καταφέρει να βρούμε σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, αλλά και πόσα μας λείπουν. Επιπρόσθετα, αφού ολοκληρώσουμε τον πρόλογο του παιχνιδιού, θα βρεθούμε στο Hopalloo Island, το οποίο λειτουργεί ως το κεντρικό Hub του παιχνιδιού. Από εκεί, μπορούμε να μεταβούμε σε οποιαδήποτε από τις περιοχές που έχουμε ξεκλειδώσει, καθώς και σε όλα τα «Eternal Wells», τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω τι ακριβώς είναι.

Μια αξιοσημείωτη προσθήκη τώρα, αποτελεί η «Kaopedia», η οποία όπως μπορείτε να καταλάβετε και από το όνομά της, αποτελεί μια λίστα πληροφοριών που έχουμε συλλέξει εξερευνώντας τον κόσμο του Kao the Kangaroo. Μέσα αναγράφονται όλοι οι εχθροί που έχουμε αντιμετωπίσει μαζί με lore για τον καθένα, όλοι οι χαρακτήρες που έχουμε συναντήσει, φιλικοί και μη, καθώς και μια λίστα με όλες τις κινήσεις που μπορούμε να εκτελέσουμε κατά τη διάρκεια της μάχης. Αρκετά χρήσιμη προσθήκη, η οποία ειδικά όσον αφορά στο lore των χαρακτήρων και των εχθρών, μας δίνει την δυνατότητα να καταλάβουμε περισσότερα για το κόσμο του χαρακτήρα μας.

Ο χαρακτήρας μας τώρα, ο Kao, που προφέρεται Κέιο, από το K.O, μιας και μιλάμε για ένα καγκουρό ικανό να βγάλει τους εχθρούς του Knock Out και όχι μια αγελάδα, αποτελεί ένα νεαρό καγκουρό το οποίο αναζητά την χαμένη του αδερφή, ενώ παράλληλα προσπαθεί να λύσει και το μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση του πατέρα του. Το voice acting του έχει καταφέρει με τρομερή επιτυχία να μας παρουσιάσει ένα «παιδί», το οποίο ως επί το πλείστον, έχει άγνοια κινδύνου και προσπαθεί πάντα να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία με έναν χιουμοριστικό, για την ηλικία του, τρόπο. «I came here to kick your butt and chew bubblegum – and I’m all out of gum.», είναι μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις που χαράχτηκε στο μυαλό μας, ενώ την ίδια στιγμή αποτυπώνει με ιδανικό τρόπο τη παιδιάστικη και αγαθή προσωπικότητα του Kao.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους χαρακτήρες, μπορούμε να διακρίνουμε ότι δεν έχει δοθεί και ιδιαίτερη σημασία, αν και αυτό δε μας ενόχλησε σχεδόν καθόλου. Σίγουρα, αν δίνονταν λίγη περισσότερη βαρύτητα σε αυτούς και στους διαλόγους θα είχαμε μια πιο άρτια δομημένη ιστορία, ωστόσο αντιλαμβανόμαστε ότι το παιχνίδι προσπαθεί να μείνει όσο πιο απλό γίνεται, με σκοπό να το απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι παίκτες γίνεται. Έτσι κι αλλιώς, όπως είναι και προφανές άλλωστε, δεν είναι τόσο η ιστορία ο λόγος που θα αγόραζε κάποιος το παιχνίδι, όσο το απολαυστικό και διασκεδαστικό gameplay του.

Το platfroming τώρα του Kao the Kangaroo, ενώ έχει τις προκλήσεις του και ορισμένες φορές θα χρειαστεί να εκτελέσετε ορισμένες ενέργειες πιο γρήγορα από όσο πιστεύετε, δε θα το χαρακτηρίζαμε ως “δύσκολο”. Αυτό, φυσικά, δεν κατατάσσεσαι στα αρνητικά του τίτλου. Στόχος παιχνιδιών όπως αυτό, εκτός του ότι απευθύνονται σε ένα τεράστιο εύρος ηλικιών, είναι να περάσει ο παίκτης χαλαρά και διασκεδαστικά το χρόνο του, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί αν θα είναι αρκετά καλός για αυτό ή αν θα κουραστεί παίζοντάς το. Πιστεύουμε ότι όλοι οι παίκτες θα βρουν κάτι που θα αποτελεί πρόκληση για τους ίδιους, όχι τόση όμως για να τους ταλαιπωρήσει και να τους χαλάσει την εμπειρία.

Σε αρκετές περιοχές επίσης, θα βρούμε καλά κρυμμένες κάποιες πύλες που ονομάζονται «Eternal Wells», οι οποίες μας τηλεμεταφέρουν σε μια αποκομμένη και μικρή σε μέγεθος τοποθεσία, όπου καλούμαστε να σκοτώσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό εχθρών και παράλληλα να αποφεύγουμε ό,τι εμπόδια περιέχει και να μαζέψουμε ό,τι collectible υπάρχει διαθέσιμο. Πιθανόν το κομμάτι με τη μεγαλύτερη δυσκολία στο παιχνίδι, αν εξαιρέσουμε τα Bossfights, καθώς συνήθως αυτές οι περιοχές είναι γεμάτες δύσκολα εμπόδια και τα collectibles βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε μέρη με δύσκολη πρόσβαση.

Όσον αφορά στον τρόπο που μαχόμαστε τώρα, το αντίστοιχο σύστημα του Kao the Kangaroo θα λέγαμε ότι είναι πολύ απλό. Υπάρχει μόνο ένα κουμπί για επιθέσεις, πατώντας το οποίο τρεις φορές πραγματοποιείται αυτόματα ένα combo, ενώ αν μας έχουν περικυκλώσει αντίπαλοι, τα χτυπήματα μπορούν να εναλλάσσουν στόχους με μια μικρή κατεύθυνση του μοχλού από εμάς. Ακόμα, υπάρχει το κλασικό Ground Attack, που το παιχνίδι ονομάζει Stomp Attack. Για να το εκτελέσουμε, ενώ βρισκόμαστε στον αέρα, πατάμε ένα κουμπί για να σκάσουμε με δύναμη στο έδαφος, προκαλώντας αρκετό aoe damage στους αντιπάλους που βρίσκονται κοντά μας. Έπειτα, έχουμε και το Tail Attack, το οποίο μπορούμε να εκτελέσουμε πάλι ενώ βρισκόμαστε στον αέρα, αλλά αυτή τη φορά προκαλώντας ζημιά σε εχθρούς και αντικείμενα που βρίσκονται ψηλότερα από εμάς. Η ίδια κίνηση μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί και ως Deflect όταν οι εχθροί ρίχνουν projectiles κατά πάνω μας, το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά την κατάλληλη χρονική στιγμή, τα εκσφενδονίζει απευθείας πίσω στους εχθρούς, με ένα slow motion animation.

Μια αρκετά ικανοποιητική προσθήκη στο σύστημα μάχης του Kao the Kangaroo, η οποία κάνει τα πράγματα λίγο περισσότερο ενδιαφέροντα, είναι το Rage Meter. Χτυπώντας τους αντιπάλους μας, γεμίζει πάνω αριστερά στην οθόνη μας ένας μετρητής, ο οποίος με μόνο μερικά χτυπήματα γεμίζει εξ’ ολοκλήρου, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να εκτελέσουμε ένα δυνατό finisher, το οποίο συνοδεύεται από ένα πολύ απολαυστικό slow motion animation. Αν δεχτούμε κάποιο χτύπημα, ωστόσο, καθώς γεμίζει ο μετρητής, τότε αυτός μηδενίζεται, ισορροπώντας έτσι το πόσο εύκολα γεμίζει.

Εκτός των παραπάνω, υπάρχει και η δυνατότητα ρίψης αντικειμένων, όπως πέτρες και ένα boomerang που βρίσκουμε αραιά και πού στο παιχνίδι, με τα οποία μπορούμε να χτυπήσουμε αντιπάλους και διάφορους μοχλούς από μια σχετικά μακρινή απόσταση, καθώς και να ενεργοποιήσουμε παγίδες. Έπειτα, καθώς προχωράμε με την ιστορία του Kao the Kangaroo, ο ήρωάς μας θα αρχίσει να ακούει την φωνή των Eternal Gloves στο κεφάλι του, σχεδόν με πανομοιότυπο τρόπο όπως ακούει τη φωνή του Venom ο Eddie Brock, καθώς τα γάντια θα μας εισάγουν σε νέες ικανότητες. Παραδείγματος χάρη, θα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε χτυπήματα φωτιάς με τα γάντια, έτσι ώστε να διαλύουμε επιφάνειες και αντικείμενα που είναι καλοί αγωγοί της φωτιάς. Αρκετά θετική πτυχή του παιχνιδιού, είναι ο ρυθμός και ο τρόπος που εισάγει νέους μηχανισμούς και ικανότητες. Εκεί ακριβώς που ο παίκτης νιώθει ότι αρχίζει να βαριέται, προστίθεται κάτι καινούργιο αναζωογονώντας το παιχνίδι. Ένα ακόμη παράδειγμα αποτελούν και τα λεγόμενα «Fight Challenges», τα οποία αποτελούν αυτό ακριβώς που υποπτεύεστε. Μια δυνατή, σύντομη πρόκληση, κατά την οποία πρέπει να σκοτώσουμε όλους τους αντιπάλους που υπάρχουν στον χώρο. Αυτά τα challenges συνήθως συνοδεύονται και από ένα μικρό Bossfight στο τέλος.

Επιπλέον, σε κάθε επίπεδο και περιοχή του Kao the Kangaroo, θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικούς τύπους εχθρών, οι οποίοι ποικίλουν σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιθέσεις τους. Μερικοί πιθανόν να αποτελέσουν πρόκληση για κάποιους, ενώ άλλοι όχι τόσο. Όπως και να έχει όμως, το γεγονός ότι ο τίτλος περιέχει αρκετούς διαφορετικούς εχθρούς με ποικιλία επιθέσεων, είναι κάτι θετικό, μιας και προσθέτει μια ακόμη δόση ζωντάνιας και φρεσκάδας σε αυτόν.

Οπτικοακουστικά τώρα, το Kao the Kangaroo τα πηγαίνει περίφημα. Ο σχεδιασμός του κάθε επιπέδου ποικίλει, με τον Kao να βρίσκει τον εαυτό του από μια αφιλόξενη και σκοτεινή σπηλιά, μέχρι μια γεμάτη ζωντάνια, πολύχρωμη ζούγκλα και τις κορυφές πανύψηλων παγωμένων βουνών. Συνολικά το παιχνίδι δείχνει πολύ όμορφο, από το απλό υπόβαθρο που βλέπουμε πάντα, μέχρι τα animations και τον σχεδιασμό των χαρακτήρων, με μερικές εξαιρέσεις, όπως η μητέρα του Kao. Επίσης, όλα αυτά τα επίπεδα είναι γεμάτα προκλήσεις, τόσο από άποψη platforming, όσο και εχθρών. Ίσως παρόλα αυτά να θέλαμε λίγες περισσότερες μάχες, καθώς το platforming είναι κατά κύριο λόγο αυτό που καλούμαστε να κάνουμε.

Η μουσική συνοδεία του τίτλου, είναι αυτό που θα περίμενε να ακούσει κανείς παίζοντας το Kao the Kangaroo. Πολύ έντονα vibes Crash Bandicoot, κάτι που οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δε μας πείραξε καθόλου. Ένα παράπονο ωστόσο, είναι ότι επαναλαμβάνονταν σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού. Κάπου στη μέση της διάρκειάς του, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας περνούσε παντελώς αδιάφορη. Σε αντίθεση με τα ηχητικά εφέ του, που ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια on point και διασκεδαστικά.

Σχετικά με την απόδοση του Kao the Kangaroo, πρέπει να πούμε ότι υπήρχαν μερικά τεχνικά προβλήματα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι αρκετές φορές με διαφόρων ειδών bugs, όπως το να κολλήσουμε μέσα σε ένα τοίχο για παράδειγμα, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να κάνουμε το παιχνίδι επανεκκίνηση για να ξεκολλήσει. Πιθανόν αυτό να διορθωθεί ωστόσο, με ένα patch με την κυκλοφορία του παιχνιδιού. Αυτό που πιστεύουμε ότι επικρατούσε τις περισσότερες φορές όμως, είχε να κάνει με το platforming. Σχεδόν πάντα όποτε προσπαθούσαμε να φτάσουμε κάπου, μπορούσαμε να το κάνουμε επίσης, πηδώντας σε σημεία που φυσιολογικά δε θα έπρεπε να φτάνουμε ή να μπορούμε να στεκόμαστε. Συνολικά υπήρξαν φορές, που φτάναμε σε ένα σημείο με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αλλά δεν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι αν όντως έπρεπε να φτάσουμε εκεί με αυτόν το τρόπο ή κάπως αλλιώς. Πέρα από αυτά όμως, η έκδοση του παιχνιδιού που δοκιμάσαμε στο PS5 είχε ταχύτατα loading times, ενώ τα FPS ήταν σταθερά υψηλά, χωρίς καθόλου drops.

Kao the Kangaroo

Το παρόν review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του Kao the Kangaroo για PlayStation 5.

Τελικές εντυπώσεις

Το Kao the Kangaroo αποτελεί μια απολαυστική επιστροφή της μασκότ. Ο Kao έχει επιστρέψει στις οθόνες μας χάρις τη Tate Multimedia πιο ζωντανός από ποτέ, με έναν υπέροχο οπτικό τομέα, συνολικά διασκεδαστικό platforming παρά τα τεχνικά του προβλήματα, και ένα σχεδιασμό επιπέδων που θα σας κρατήσει στις θέσεις σας μέχρι το τέλος. Η φόρμουλά του, ενώ την έχουμε ξανασυναντήσει αμέτρητες φορές στο παρελθόν, λειτουργεί για ακόμη μια φορά πολύ άρτια, προσφέροντάς μας μερικές ώρες διασκέδασης και χαλάρωσης.

Παίζω games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για εμένα αποτελούν ένα ιδανικό μέσο απόδρασης και νοσταλγίας. Ιδανική βραδιά: μάζωξη σε σπίτι με φίλους παίζοντας και τρώγοντας πολύ φαγητό.