Hogwarts Legacy – Review

Hogwarts Legacy e1676562618615

Η στιγμή που περίμεναν με τεράστια ανυπομονησία όλοι οι fans του Harry Potter, έχει επιτέλους φτάσει. Το Hogwarts Legacy αποτελεί για πολλούς μια από τις πιο αναμενόμενες κυκλοφορίες των τελευταίων ετών, με τις προσδοκίες να έχουν φτάσει στα ύψη, ειδικά ύστερα από την κυκλοφορία πολλαπλών παρουσιάσεων του τίτλου από την εταιρεία ανάπτυξής του, Portkey Games. Κατάφερε όμως τελικά, το Hogwarts Legacy να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αρχικά, σε αυτό το σημείο οφείλω να αναφέρω ότι δεν είμαι κάποιος σκληροπυρηνικός οπαδός των βιβλίων ή των ταινιών. Απλώς έχω δει τις ταινίες. Επομένως, η παρακάτω άποψη προέρχεται από τη σκοπιά κάποιου που απλά γνωρίζει τα βασικά του κόσμου αυτού. Ξεκινώντας, λοιπόν, το Hogwarts Legacy για πρώτη φορά, δεν περίμενα σε καμία περίπτωση να με συνεπάρει τόσο γρήγορα. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, από τα μενού και τη μουσική του, το παιχνίδι δημιουργεί μια αίσθηση ανυπομονησίας για να βυθιστείτε στον κόσμο του.

Στην αρχή, μεταφερόμαστε στο παράθυρο για να δημιουργήσουμε τον χαρακτήρα μας. Μια σχετικά γνώριμη διαδικασία, η οποία στην προκειμένη περιείχε μια πληθώρα επιλογών, ικανές να ικανοποιήσουν κατά βάση κάθε είδος παίκτη. Από το κούρεμα, μέχρι τον τόνο της φωνής του χαρακτήρα μας, σχεδόν τα πάντα είναι προσαρμόσιμα και μπορούμε να τα φέρουμε στα μέτρα μας. Μετά τη δημιουργία του χαρακτήρα μας, ξεκινάει ένα ταξίδι γεμάτο μαγεία στον κόσμο του Hogwarts Legacy.

Η ιστορία του παιχνιδιού διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα προς το τέλος του. Πριν τα γεγονότα των ταινιών και των βιβλίων, θα αναλάβουμε το ρόλο ενός μαθητή που εντάσσεται στο Hogwarts ως 5ετής, λόγω των ικανοτήτων του. Μέσα από μια σειρά γεγονότων, θα συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε την ικανότητα να τιθασεύουμε μία αρχαία μαγική δύναμη, η οποία στα λάθος χέρια, είναι ικανή να ξεκινήσει έναν μεγάλο πόλεμο. Η ιστορία, αν μη τι άλλο, παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, το οποίο κατάφερε να μας κρατήσει με άνεση μέχρι το τέλος, ενώ βρήκαμε τους εαυτούς μας να ζητάμε κι άλλο.

Ενώ η πλοκή του είναι αδιαμφισβήτητα καλοστημένη, με ανατροπές και τα λοιπά, αυτό που κάνει το Hogwarts Legacy απολαυστικό, είναι οι χαρακτήρες του και ιστορίες τους. Αρκετοί από τους συμμαθητές μας, με τους οποίους θα έρθουμε πιο κοντά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, έχουν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες, οι οποίες σε ένα κομβικό σημείο θα συναντηθούν με τη βασική ιστορία, και θα δέσουν αρμονικά. Σίγουρα αυτό δεν ισχύει για κάθε χαρακτήρα του τίτλου, καθώς μιλάμε για ένα open world με πραγματικά αμέτρητους χαρακτήρες και ιστορίες.

Εδώ είναι όμως, που ξεκινούν τα πρώτα προβλήματα με το Hogwarts Legacy. Τα πάντα υπάρχουν σε υπερβολικό βαθμό. Από collectibles, μέχρι τα sidequests και τους μακροσκελείς διαλόγους. Για να μην παρεξηγηθούμε, ο κόσμος του είναι από τους ομορφότερους και πιο ζωντανούς που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιχνίδι. Το Hogwarts είναι τόσο όμορφα αποτυπωμένο, ξεχειλισμένο με αναφορές από ταινίες και βιβλία, που σε κάθε γωνία παρατηρούμε και ακούμε κάτι εντυπωσιακό. Πνεύματα που άλλες φορές περιφέρονται στους διαδρόμους και άλλες χορεύουν, ζωντανά κάδρα, μαθητές να εξασκούν τη μαγεία που μαθαίνουν στα δωμάτια του σχολείου, μουσική, τα πάντα ξεχειλίζουν από ζωή και μαγεία. Ανεξαρτήτως αν είστε ή όχι fan του Harry Potter, το Hogwarts Legacy θα σας κάνει να αγαπήσετε το franchise.

Ωστόσο, η δομή του Hogwarts Legacy εν μέρει, είναι κάπως αποπνικτική, πέφτοντας σε αρκετές από τις παγίδες των open world παιχνιδιών. Ο χάρτης, παραδείγματος χάρη, έχει τόσα πολλά σημάδια, που σχεδόν τρομάζουν το νέο παίκτη κάθε φορά που τα ανοίγει. Το μεγαλύτερο μέρος των σημαδιών στο χάρτη, αποτελούν φυσικά τα collectibles. Από σελίδες βιβλίων και πληροφορίες για ορισμένες τοποθεσίες, μέχρι εξοπλισμό και διαφόρων ειδών trials, όλα τείνουν λίγο στην υπερβολή. Κάποια από αυτά πράγματι περιέχουν αρκετά ενδιαφέρον lore και αναφορές που θα εκτιμήσουν περισσότερο οι fans, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τους, νιώσαμε ότι υπήρχε απλά για να υπάρχει.

Πέρα από την πιστή αποτύπωση του Hogwarts όμως, η Portkey Games έχει καταφέρει να δημιουργήσει και έναν συνολικά εντυπωσιακό κόσμο. Από το μικρό, αλλά πανέμορφο χωριό Hogsmeade, μέχρι το Forbidden Forest και όλο τον επικίνδυνο έξω κόσμο μακριά από το Hogwarts. Φυσικά, οι δημιουργοί του τίτλου, θέλουν όσο τίποτα άλλο οι παίκτες να εξερευνήσουν όσο περισσότερο μπορούν τον κόσμο του, και για αυτό το λόγο έχουν φροντίσει με εξαιρετικό τρόπο το traversal κομμάτι. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να κάνουμε fast travel από ένα σημείο στο άλλο, εφόσον έχουμε βρεθεί εκεί στο παρελθόν. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι πολύ απλός και θυμίζει αρκετά το σύστημα του Horizon Zero Dawn/Forbidden West.

Πρόσθετα με το fast travel, κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς μας, θα αποκτήσουμε και τη δική μας ιπτάμενη σκούπα, με την οποία θα μπορούμε να πηγαίνουμε σχεδόν παντού. Επιπλέον, όπως ισχύει με τα πάντα, μπορούμε να τροποποιήσουμε τη σκούπα μας, από το χρώμα μέχρι και το είδος του ξύλου από το οποίο θα είναι φτιαγμένη, ενώ μπορούμε και να έχουμε στη κατοχή μας και παραπάνω από μια. Ακόμα, θα έχουμε τη δυνατότητα να αναβαθμίζουμε τη σκούπα μας, κάνοντάς τη να πηγαίνει πιο γρήγορα, λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες χρόνου με άλλους μαθητές.

Οι αγώνες αυτοί, αποτελούν μόλις μία από τις αρκετές δραστηριότητες/mini games που περιέχει το Hogwarts Legacy. Μεταξύ άλλων, θα πιάνουμε μαγικά θηρία με μια ειδική τσάντα που παραπέμπει σε Fantastic Beasts για να αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας, θα μονομαχούμε με άλλους συμμαθητές και πολλά ακόμη. Γενικά αυτό το κομμάτι, με τέτοιες απολαυστικές και ποικίλες δραστηριότητες συμβάλλουν στην αναβάθμιση ορισμένων ικανοτήτων, αποτελεί ένα μεγάλο θετικό. Πρόσθετα με αυτά, υπάρχουν και αρκετοί διασκεδαστικοί μηχανισμοί, όπως ο τρόπος που ξεκλειδώνουμε τα λουκέτα στις πόρτες και μερικά ακόμη.

Ας περάσουμε τώρα στο σύστημα μάχης του Hogwarts Legacy. Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο στην Portkey Games για το σχεδόν αψεγάδιαστο σύστημα που έχει δημιουργήσει. Ξεκινώντας από τα βασικά, στο οπλοστάσιό μας θα έχουμε ένα ραβδί. Με αυτό, μπορούμε να εκτελούμε απλές επιθέσεις (auto attacks), καθώς και μια ποικιλία μαγικών ξορκιών (spells). Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, καλούμαστε να φέρνουμε εις πέρας διάφορα tasks που μας αναθέτουν κυρίως οι καθηγητές μας, έτσι ώστε να μας μάθουν νέα spells, τα οποία ξεκλειδώνουμε με μία σχεδόν γνώριμη διαδικασία. Με αυτό το τρόπο, εκτός του ότι αναπτύσσεται και μια πιο προσωπική σχέση μεταξύ των καθηγητών και του χαρακτήρα μας -γεγονός που βοηθάει και ενισχύει σημαντικά την αφήγηση- γινόμαστε όλο και πιο δυνατοί στο πεδίο της μάχης.

Hogwarts Legacy

Αφού, λοιπόν, ξεκλειδώσουμε νέα spells, θα τα κάνουμε bind με οποία σειρά εμείς θέλουμε στα τέσσερα πλήκτρα στο δεξί μέρος του χειριστηρίου μας. Με αυτό το τρόπο, δημιουργούμε τετράδες από spells -καθώς υπάρχουν συνολικά 23 που μπορούμε να κάνουμε bind- τα οποία πιστεύουμε ότι μπορούν να συνδυαστούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Πρόσθετα με τα spells, στο Hogwarts Legacy πρέπει να χρησιμοποιούμε και τα αντικείμενα που υπάρχουν στο πεδίο της μάχης. Από εκρηκτικά βαρέλια και σακιά, μέχρι και τα όπλα των αντιπάλων, τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελός μας. Όσον αφορά στον τρόπο άμυνας, στη διάθεσή μας θα έχουμε ένα κουμπί για αποφυγή με roll, καθώς και ένα για μια ασπίδα, με την οποία μπορούμε να κάνουμε parry τις επιθέσεις των αντιπάλων μας.

Φέρνοντας εις πέρας αποστολές και εξοντώνοντας αντιπάλους, θα κερδίζουμε πόντους εμπειρίας έτσι ώστε να ανέβουμε επίπεδο. Ανεβαίνοντας επίπεδο, αποκτάμε πρόσβαση σε εξοπλισμό με καλύτερα στατιστικά (άμυνα και επίθεση), καθώς και ένα Talent Point, το οποίο μπορούμε να ξοδέψουμε σε ένα από τα Skill Trees του χαρακτήρα μας. Σε αυτά τα Skill Trees, μπορούμε να να αναβαθμίσουμε και να προσθέσουμε ικανότητες σε μερικά από τα spells μας, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους αμυνόμαστε και κινούμαστε. Και σε αυτή την περίπτωση, θα βρούμε διαθέσιμη μια ικανοποιητική ποικιλία επιλογών, με την οποία μας δίνεται η ικανότητα να προσεγγίζουμε τις μάχες με διάφορους τρόπους. Συνολικά έχουμε να κάνουμε με ένα άρτια δομημένο σύστημα, το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά, είναι ικανό να προσφέρει πολλές ώρες αστείρευτης διασκέδασης.

Επιπρόσθετα, χάρη στο μάθημα της Βοτανολογίας του Hogwarts, θα μάθουμε να δημιουργούμε τα δικά μας Potions, τα οποία θα μπορούν να μας θεραπεύσουν, να μας κάνουν αόρατους, πιο δυνατούς και πολλά ακόμη, ενώ παράλληλα, θα μπορούμε να δημιουργήσουμε μερικά επιθετικά πλάσματα που θα μας βοηθούν στις μάχες. Για να μπορέσουμε να κάνουμε όλα τα παραπάνω όμως, θα πρέπει να αγοράζουμε πρώτα τις απαραίτητες συνταγές για το καθετί που θέλουμε, και ύστερα, να έχουμε στη κατοχή μας όλα τα απαραίτητα συστατικά. Συστατικά μπορούμε να βρούμε διάσπαρτα στον κόσμο, από συγκεκριμένα θηρία που πρέπει να εξοντώσουμε, ή πολύ πιο απλά, από κάποιον πωλητή από τον οποίο μπορούμε να τα αγοράσουμε. Σε γενικές γραμμές, αν εξερευνά κανείς αρκετά, δε θα έχει ποτέ πρόβλημα υλικών, επομένως τα πράγματα γίνονται συνήθως απλά και γρήγορα.

Ένα αρνητικό που εντοπίσαμε, έχει να κάνει με την ποικιλία των εχθρών. Δυστυχώς, σε αυτό το τομέα το Hogwarts Legacy υστερεί, καθώς από τις πρώτες κιόλας ώρες του, είχαμε συναντήσει σχεδόν όλους τους τύπους εχθρών, οι οποίοι δεν είναι και πολλοί. Στις υπόλοιπες ώρες, παρατηρείται μια ανακύκλωση των ίδιων εχθρών, απλώς με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Επιπλέον, ένα ακόμα αρνητικό έχει να κάνει με το loot για εξοπλισμό. Αρχικά να πούμε ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός εξοπλισμού, από γάντια, καπέλα, γυαλιά, ρόμπες και ούτω καθεξής, ο οποίος θα γεμίζει συνέχεια το inventory μας και θα χρειαστεί είτε να καταστρέφουμε αντικείμενα για να αδειάσουμε χώρο, είτε να πηγαινοερχόμαστε συνέχεια σε κάποιον πωλητή για να τα πουλάμε και να μη χάνουμε τα νομίσματα.

Υπήρχαν λοιπόν φορές, όπου μπαίναμε σε τόσο πολύ κόπο για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ένα σεντούκι, και αυτό που μας έδινε ήταν κάτι πραγματικά αδιάφορο έως κακό. Όπως είναι λογικό, μετά από πολλές τέτοιες απογοητεύσεις, ο παίκτης αποθαρρύνεται από το να μπαίνει στον κόπο για κάτι το οποίο όχι απλά δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά θα του πιάνει και χώρο στο inventory του. Σίγουρα μπορούμε να τα πουλάμε για να κερδίζουμε χρήματα και να αγοράζουμε αντικείμενα, ωστόσο τις περισσότερες φορές δεν αξίζει τόσο το ποσό που θα βγάλουμε από αυτά. Επιπλέον, ακόμα κι αν μας δίνονταν σχεδόν πάντα η επιλογή στο τι να απαντήσουμε στους διαλόγους μας με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρχε καμία συνέπεια, παρά μόνο μια πολύ μικρή αλλαγή, η οποία καταλήγει στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Επομένως, κάπου εκεί ήταν που χάθηκε και το νόημα των επιλογών αυτών.

Όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι, η αλήθεια είναι ότι και εδώ συναντήσαμε μερικά προβλήματα. Κατά κύριο λόγο, είχε να κάνει με τον φωτισμό όταν μπαίναμε ή βγαίναμε από κτήρια, ή πιο απλά, όταν υπήρχε διαφορά φωτισμού μεταξύ του μέσα και του έξω. Το τοπίο είτε σκοτείνιαζε ξαφνικά πάρα πολύ, είτε για μερικά δευτερόλεπτα ήταν τόσο φωτεινό που δεν μπορούσαμε να δούμε το παραμικρό. Επίσης, υπήρχε λίγο pop in, καθώς και κάποια προβλήματα με την κίνηση μερικών NPCs. Πέρα από αυτά, το Hogwarts Legacy στην Balanced λειτουργία γραφικών έτρεχε απροβλημάτιστα και έδειχνε πανέμορφο, με μια και μόνη εξαίρεση να αποτελούν μερικά όχι και τόσο πετυχημένα μοντέλα χαρακτήρων και το lip sync τους. Πάντως, όλα τα παραπάνω τεχνικά προβλήματα δεν αποτελούν κάτι τόσο σημαντικό, καθώς μπορούν να επιλυθούν με ένα update στο μέλλον.

Τέλος, δε γίνεται να μην αναφέρουμε το πόσο συναρπαστική ήταν η μουσική επένδυση του Hogwarts Legacy. Μια μουσική που ξυπνάει αναμνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή, δημιουργεί νέες με τις ελαφρώς πειραγμένες μελωδίες της. Υπήρξαν αρκετές στιγμές συγκίνησης και ρίγη ενθουσιασμού, που επιτεύχθηκαν κυρίως χάρη στην εκπληκτική μουσική συνοδεία των σκηνών. Είτε είστε fan του Harry Potter, είτε όχι, αποκλείεται να μη βρείτε τη μουσική του τόσο μαγική, όσο είναι και ο κόσμος του.

Το παρόν review βασίστηκε στην φυσική έκδοση του Hogwarts Legacy, που αγοράστηκε για PlayStation 5.  

Τελικές εντυπώσεις

Το Hogwarts Legacy είναι το παιχνίδι που οι fans του Harry Potter αξίζουν. Μπορεί να μην είναι τέλειο σε όλους τους τομείς, ωστόσο κατάφερε να υλοποιήσει με έναν εντυπωσιακό τρόπο, όλα αυτά που περιμέναμε. Η αποτύπωση του κόσμου του είναι φανταστική, η έμφαση στη λεπτομέρεια εκπληκτική και γεμάτη αναφορές, το σύστημα μάχης απολαυστικό, η μουσική του επένδυση νοσταλγική και η ιστορία του κατάφερε να μας κρατήσει με άνεση μέχρι το τέλος, χωρίς αίσθημα κορεσμού. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποια προβλήματα όσον αφορά στην δομή του πολύ όμορφου αυτού κόσμου, συνδυαστικά με κάποια τεχνικά θέματα, τα οποία υποβαθμίζουν ελαφρώς την εμπειρία. Παρόλα αυτά, δεν αναιρείται το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα από τα καλύτερα και ποιοτικότερα παιχνίδια των τελευταίων ετών, το οποίο fans και μη του Harry Potter θα απολαύσουν χωρίς αμφιβολία.

Παίζω games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για εμένα αποτελούν ένα ιδανικό μέσο απόδρασης και νοσταλγίας. Ιδανική βραδιά: μάζωξη σε σπίτι με φίλους παίζοντας και τρώγοντας πολύ φαγητό.