Have A Nice Death – Review

Have a Nice Death

Το Have A Nice Death αποτελεί τη νέα δημιουργία της Magic Design Studios. Πρόκειται για ένα roguelike side-scrolling platformer, το οποίο βαδίζει στα χνάρια του Hades, έχοντας δανειστεί αρκετούς από τους μηχανισμούς του. Παρόλα αυτά, καταφέρνει να δημιουργήσει και να διατηρήσει τη δική του ταυτότητα, η οποία παρά τις μερικές προβληματικές της πτυχές, στέκεται συνολικά πολύ αξιόλογα στη μακροσκελή λίστα του είδους.

Στο Have A Nice Death, λοιπόν, θα αναλάβουμε το ρόλο του Θανάτου, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της εταιρείας του, η οποία έχει ως στόχο να αρπάζει τις ψυχές των ανθρώπων. Ο λόγος όμως που έχασε τον έλεγχο, είναι ο όγκος της γραφειοκρατίας που αναλογεί στον τεράστιο αριθμό ψυχών που έπαιρναν ανεξέλεγκτα κάθε μέρα τα στελέχη της εταιρείας. Έτσι, λόγω της πολλής καθιστικής δουλειάς, ο Θάνατος απέκτησε μια απαθή στάση προς όλα, την οποία οι υπόλοιποι υπεύθυνοι των τμημάτων της εταιρείας, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους. Ως εκ τούτου, για να σώσουμε την εταιρεία και τη θέση μας-και να καταφέρουμε να πάμε επιτέλους διακοπές-θα κυνηγήσουμε καθέναν από τους υπεύθυνους του προβλήματος. Με την roguelike προσέγγιση που έχει το Have A Nice Death, εξυπηρετείται κατά βάση αρκετά καλά η κωμική του πλοκή. Κυνηγώντας τους κακούς θα βρεθούμε να κάνουμε πολλά και διαφορετικά runs κάθε φορά, μέσα από τα οποία θα μαθαίνουμε νέες πληροφορίες και θα αποκτούμε πρόσβαση σε νέο εξοπλισμό, που μπορούμε να χρησιμοποιούμε προς όφελός μας κάθε φορά.

Στα περισσότερα runs, θα συναντάμε πολλούς μακάβριους χαρακτήρες, οι οποίοι με έναν μοναδικό τρόπο καταφέρνουν να μας μιλούν για φρικιαστικά και απαίσια πράγματα, αλλά με μία χαρούμενη και ευδιάθετη αύρα. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των συζητήσεων περιέχει κυρίως αδιάφορους και ακαταλαβίστικους τις περισσότερες φορές διαλόγους, οι οποίοι δεν έχουν κάποιον ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Πραγματικά αρκετές φορές αδυνατούσαμε να καταλάβουμε για τι πράγμα μιλούσαν οι χαρακτήρες, ενώ τα περισσότερα από τα αστεία τους ήταν απλά υποφερτά.

Από την άλλη όμως, το Have A Nice Death περιλαμβάνει μερικά από τα πιο όμορφα animations, καθώς και μερικά υπέροχα design σε χαρακτήρες, τα οποία, ως επί το πλείστον, καλύπτουν με άνεση τις ανιαρές προσωπικότητές τους. Όλα τα bossfights έρχονται με εκπληκτικά set pieces και ικανοποιητική ποικιλία κινήσεων, καθιστώντας σαφές το πόσο δυσχερής είναι η θέση του χαρακτήρα μας. Ωστόσο, ακόμα κι αν όλα δείχνουν κατά βάση πολύ όμορφα, το Have A Nice Death πάσχει από μια μονοτονία, η οποία δεν το αφήνει να εξαργυρώσει τις δυνατότητές του.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η δομή του παιχνιδιού αποτελείται από μερικές μεγάλες περιοχές που χωρίζονται σε ορόφους. Στο τέλος κάθε ορόφου, θα βρίσκουμε ένα ασανσέρ, το οποίο και χρησιμοποιούμε για να προχωρήσουμε παρακάτω. Όλοι οι όροφοι ανά περιοχή, έχουν κατά κύριο λόγο ακριβώς τον ίδιο σχεδιασμό, με τις μόνες αλλαγές να βρίσκονται στην τυχαία τοποθέτηση των εχθρών και τη διαφοροποίηση του χάρτη. Ακόμα και οι εχθροί που συναντάμε, είναι πάνω-κάτω οι ίδιοι. Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία από αυτούς, αναλογικά πάντα με τη διάρκεια του παιχνιδιού, η οποία ξεπερνάει τις δέκα ώρες. Επιπλέον, τα περισσότερα από τα projectiles των εχθρών στο Have A Nice Death είναι αρκετά παρεμφερή με τα αυτά των δικών μας κινήσεων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα σε χαοτικές μάχες με πολλούς εχθρούς, να χάνεται η μπάλα και να πεθαίνουμε κάπως άδοξα.

Η μάχη, τώρα, είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένα από τα πιο δυνατά σημεία του Have A Nice Death. Είναι fast-paced, όλα γίνονται ακαριαία, και προσφέρουν μια αίσθηση ικανοποίησης. Το σύστημα καθ’ αυτό, είναι κατά βάση πολύ άρτια δομημένο, προσφέροντας αρκετές διαφορετικές επιλογές. Στο οπλοστάσιό μας θα βρούμε αρκετά δρεπάνια, καθώς αποτελούν το main όπλο μας, τα οποία έρχονται με έναν ικανοποιητικό αριθμό από διαφορετικά combos και πλεονεκτήματα. Έπειτα, υπάρχουν τα δευτερεύοντα όπλα και spells, τα οποία βρίσκουμε διάσπαρτα σε κάθε run, και μπορεί να φανούν απίστευτα χρήσιμα, ειδικά αν προτιμάτε να παίζετε από απόσταση ή θέλετε να εξοντώσετε περισσότερους από έναν εχθρό ταυτόχρονα. Πρόσθετα με αυτά, υπάρχουν και κάποιες κατάρες. Οι κατάρες στο Have A Nice Death αποτελούν κάποια passive upgrades, των οποίων η επιλογή σε αρκετές περιπτώσεις φέρει κάποιο μειονέκτημα. Για παράδειγμα, μπορούμε να διαλέξουμε να δεχόμαστε λιγότερη ζημιά στο run μας, αλλά θα χάσουμε την πρόσβαση στο χάρτη μας. Επομένως, χρειάζεται καλή διαχείριση και σωστά ρίσκα, αν επιθυμείτε όλα να γίνουν πιο βατά.

Ένα από τα πράγματα που θα θέλαμε να δούμε λίγο διαφορετικά στο Have A Nice Death, είναι ο παράγοντας της τύχης. Τα περισσότερα από τα πράγματα που έχουμε στη κατοχή μας, είναι πάντα εντελώς random. Δεν μπορούμε να διαλέξουμε ούτε ένα από τα υπόλοιπα δρεπάνια που υπάρχουν. Πάντα υπάρχουν πολλοί περιορισμοί, μιας και στο είδος των roguelike πρέπει πάντα να κάνουμε το καλύτερο δυνατό με αυτά που βρίσκουμε σε κάθε run. Ωστόσο στην προκειμένη, οι περιορισμοί αυτοί καθιστούν την πρόοδο στο παιχνίδι κάπως δύσκολη. Γενικά, το Have A Nice Death αποτελεί ένα δύσκολο roguelike που τιμωρεί κάθε λάθος και κάποιες φορές μπορεί να θυμίζει τίτλους της FromSoftware, από τη στιγμή που μερικοί εχθροί κάνουν υπερβολικά πολύ damage με ένα hit. Πρόσθετα με αυτό, τα heals που έχουμε στη κατοχή μας είναι σχεδόν πάντα περιορισμένα, καθώς και σε αυτό το κομμάτι, βασιζόμαστε στην τύχη και στα random drops από εχθρούς.

Το αίσθημα της επιβράβευσης, είναι ακόμη ένας τομέας όπου το Have A Nice Death δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά. Αρκετές φορές, ακόμα κι αν είχαν προηγηθεί μερικά πολύ ικανοποιητικά και γεμάτα runs και ξεκλειδώναμε νέα όπλα και πλεονεκτήματα, υπήρχε μια αίσθηση ότι αυτά δεν ήταν αρκετά. Νιώθαμε κάπως περιορισμένοι με τις επιλογές που μας έδινε το παιχνίδι. Παρόλο που τα bossfights στην κάθε περιοχή ήταν απολύτως απολαυστικά, το ταξίδι για να φτάσουμε σε αυτά ήταν πιθανόν το πιο βαρετό και μονότονο μέρος της εμπειρίας μας. Και σε αυτό, συνεισφέρει και το προαναφερόμενο πρόβλημα, ότι η Magic Design Studios χρησιμοποιεί σε υπερβολικό βαθμό τους ίδιους εχθρούς.

Σε ό,τι αφορά στη μουσική υπόκρουση και τo sound design όμως, το Have A Nice Death παίρνει εξαιρετικό βαθμό. Στο background παίζουν πάντα μελωδίες που αρμόζουν σε μια κωμική εκδοχή του κάτω κόσμου, χωρίς όμως να αποσπούν τη προσοχή του παίκτη. Τα sound effects είναι επίσης εξαιρετικά, συνοδεύοντας άψογα τα εκπληκτικά animations των μακάβριων χαρακτήρων. Στον τεχνικό τομέα το παιχνίδι είναι εξίσου άρτιο, προσφέροντας συνολικά μια smooth εμπειρία χωρίς τεχνικά προβλήματα.

Το παρόν review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του Have A Nice Death για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Gearbox.

Have a Nice Death

Τελικές εντυπώσεις

Το Have A Nice Death αποτελεί ένα συνολικά υποσχόμενο roguelike, το οποίο όμως κρατούν πίσω οι δικοί του περιορισμοί. Έχει ένα κατά βάση διασκεδαστικό setting, το οποίο χάνει πόντους εξαιτίας της πλοκής και των χαρακτήρων, ένα υπέροχο εικαστικό, αλλά με μια βαρετή και μη λειτουργική μονοτονία, καθώς και ένα συνολικά εξαιρετικό και ποικίλο σύστημα μάχης, το οποίο όμως συνοδεύεται από πανομοιότυπους εχθρούς και ένα σύστημα προόδου που δε συγχωρεί. Αν είστε fan του είδους όμως, αξίζει σίγουρα να του ρίξετε μια ματιά.

Παίζω games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για εμένα αποτελούν ένα ιδανικό μέσο απόδρασης και νοσταλγίας. Ιδανική βραδιά: μάζωξη σε σπίτι με φίλους παίζοντας και τρώγοντας πολύ φαγητό.