Gran Turismo 7 – Review

Gran Turismo 7

Το Gran Turismo είναι ένα από τα μακροβιότερα και πιο εμβληματικά franchise του PlayStation. Από την πρώτη κονσόλα της Sony, το έργο του Kazunori Yamauchi έχει κερδίσει τους λάτρεις του αυτοκινήτου με μια κομψή εμπειρία που αναδεικνύει όλη την αγάπη και το πάθος που υπάρχει για το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Παρόλο που το Gran Turismo Sport έλαμψε σε πολλούς τομείς, το ντεμπούτο του ήταν μια άνευρη εμπειρία που άφησε αρκετούς με την αίσθηση ότι δεν ήταν μια ολοκληρωμένη εμπειρία GT. Έτσι, το Gran Turismo 7 δεν έρχεται μόνο ως μια σημαντική κυκλοφορία για το PlayStation 5 και το PlayStation 4. Είναι επίσης μια ευκαιρία για το franchise να διεκδικήσει εκ νέου για την Polyphony Digital λίγη από τη χαμένη του αίγλη και να βρεθεί στις πρώτες θέσεις του podium για τη νέα γενιά.

Το Gran Turismo 7 είναι ένας τίτλος προσομοίωσης. Ως εκ τούτου, μην περιμένετε μια εμπειρία με υπερβολές και σκηνικά βγαλμένα από ταινίες, αλλά μια εμπειρία που θα απαιτεί την τεχνική σας και τη βελτίωση αυτής αν θέλετε να φτάσετε σε υψηλότερα επίπεδα. Η σειρά είχε πάντα ένα υψηλό επίπεδο πρόκλησης και από τις πρώτες κιόλας στιγμές γίνεται αντιληπτό και εδώ. Γι’ αυτό η Polyphony Digital επέλεξε να εισαγάγει το Cafe, έναν χώρο που λειτουργεί ως σημείο εισόδου στους νεοφερμένους. Βέβαια, αποτελεί και ένα από τα πιο νοσταλγικά σημεία του τίτλου.

Gran Turismo 7

Στο Cafe βρίσκεται ο Luca, έτοιμος να μας προσφέρει το “μενού”, δηλαδή επιλογές από δύο ή τρεις προκλήσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν για να ξεκλειδώσουμε αυτοκίνητα εισαγωγικού επιπέδου, από διάφορες κατηγορίες. Η κάθε πρόκληση είναι θεματική και τελικά μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με τον κόσμο της αυτοκίνησης. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς προέκυψε ο όρος hatchback ή compact; Ο Luca, μόλις ξεκλειδώσουμε το αυτοκίνητα, μας προσφέρει πληροφορίες σχετικά με αυτά και την κατηγορία τους, μέσα από ένα όμορφο μικρό βίντεο. Το όλο συναίσθημα που γεννά αυτή η ιστορική αναδρομή, θα καταπλήξει όλους τους «ρομαντικούς» της αυτοκίνησης. Ο υπόλοιπος κόσμος του παιχνιδιού, αφήνει τον παίκτη ελεύθερο να επιλέξει τις δικές του προκλήσεις και να πραγματοποιήσει τους δικούς του αγώνες.

Η πλοήγηση στο μενού γίνεται μέσω ενός χάρτη, όπου τα σημεία ενδιαφέροντος ξεχωρίζουν. Έχουμε την ενότητα World Circuits, η οποία, όπως υποδηλώνει το όνομά της, θα μας δώσει πρόσβαση σε περισσότερες από 90 πίστες σε 34 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, μέσω προκαθορισμένων γεγονότων που πρέπει να ξεπεράσουμε για να κερδίσουμε πόντους ή φυσικά να ξεκλειδώσουμε καινούργια αυτοκίνητα. Διαθέτει μια εντυπωσιακή ποικιλία από θρυλικές πίστες όπως η Monza, η Suzuka και το Spa, μέχρι τους δρόμους του Τόκιο ή σε μια αμερικανική έρημο.

Gran Turismo 7

Η Polyphony συμπεριέλαβε επίσης ορισμένες λειτουργίες που ζητούσαν οι φίλοι της σειράς, όπως η επιστροφή των αδειών! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό όσον αφορά στις προκλήσεις που καλούμαστε να περάσουμε, καθώς διαθέτει ένα τμήμα γνωστό ως Missions. Αυτές οι δοκιμασίες στην ουσία είναι για να εφαρμόσουμε αυτά που μάθαμε στη σχολή, καθώς είναι επίσης γενικά σύντομες προκλήσεις στις οποίες, για παράδειγμα, πρέπει να περάσουμε έναν ορισμένο αριθμό αυτοκινήτων χωρίς να αγγίξουμε κάποιο από αυτά ή να βγούμε από την πίστα. Η δημιουργικότητα που βλέπουμε στο σχεδιασμό αυτής της σειράς προκλήσεων είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή και επιτρέπει στο GT7 να γίνει ίσως λίγο πιο παιχνιδιάρικο και να αφήσει λίγο από τη σοβαρότητα και την κομψότητά του στην άκρη, χωρίς φυσικά να χάσει ποτέ το στυλ του.

Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι προσφέρει πολλές επιλογές παραμετροποίησης. Πριν από κάθε αγώνα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε προσαρμογές ανάλογα με το αν πρόκειται για μια πίστα που επικεντρώνεται στην ταχύτητα ή στην τεχνική. Αυτό βέβαια απαιτεί ένα βαθμό εμπειρίας για να ξέρει ο παίκτης και τις απαιτήσεις της πίστας αλλά και οι αλλαγές που θα κάνει, τι επίδραση έχουν στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο πώς αντιδρούν σε διάφορες καταστάσεις, διαφορετικοί τύποι οχημάτων.

Gran Turismo 7

Μπορούμε, επίσης, να ξοδέψουμε πόντους που έχουμε συλλέξει, για την αναβάθμιση του αυτοκινήτου, μας αγοράζοντας διάφορα ανταλλακτικά. Όλες οι βελτιώσεις που κάνουμε έχουν νόημα και μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε για τα καλά τις επιδόσεις όλων των οχημάτων. Όσοι όμως δε γνωρίζουν τίποτα σχετικά με τα ανταλλακτικά, μπορούν πολύ εύκολα να δουν στην ίδια οθόνη αν η μετατροπή που θα κάνουν, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην απόδοση. Επίσης, αν έχουμε γράψει πολλά χιλιόμετρα με ένα όχημα, πρέπει να το φροντίσουμε στην κατηγορία GT Auto. Εκεί μπορούμε να κάνουμε από ένα απλό πλύσιμο μέχρι…καλίμπρα! Αν δε φροντίζουμε τακτικά το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούμε αρκετά, τότε η απόδοσή του πέφτει με την πάροδο του χρόνου.

Ένα σημαντικό στοιχείο της εμπειρίας είναι το DualSense. Φυσικά, το να παίξει κάποιος με τιμονιέρα είναι μακράν η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, αξίζει να παίξετε με χειριστήριο, έστω και μόνο μία φορά. Ενώ η χρήση της σκανδάλης δεν απέχει πολύ από ό,τι έχουν ήδη κάνει άλλα παιχνίδια του είδους, η δόνηση είναι εξωπραγματική. Η Polyphony έχει δώσει έμφαση στις λεπτομέρειες, έτσι ώστε η δόνηση του χειριστηρίου να μας δίνει την αίσθηση των δονήσεων του τιμονιού καθώς το αυτοκίνητο περνάει πάνω από διαφορετικές επιφάνειες. Άλλη αίσθηση έχουμε στο χώμα, άλλη στην άσφαλτο και άλλη περνώντας πάνω από τα kerb. Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι έχει γίνει προσπάθεια να αποδοθεί η δόνηση που προκαλεί το ABS στο απαιτητικό φρενάρισμα.

Gran Turismo 7

Οδηγώντας σε βρεγμένο οδόστρωμα ή χώμα, είναι σαν να παίζουμε έναν εντελώς διαφορετικό τίτλο. Ακριβώς όπως και στην πραγματική ζωή, η φυσική αλλάζει εντελώς και κάνει έναν γρήγορο γύρο, μια πραγματική πρόκληση. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονα αισθητό όταν, για παράδειγμα, ξεκινάμε σε μια βρεγμένη πίστα και μετά από μερικούς γύρους η αγωνιστική γραμμή έχει στεγνώσει. Είναι πολύ εντυπωσιακό το πώς αλλάζει εντελώς η συμπεριφορά του αυτοκινήτου αν πέσουμε σε ένα βρεγμένο τμήμα. Κάθε αλλαγή στην πίστα, όσο μικρή κι αν είναι, επηρεάζει άμεσα την απόδοση του αυτοκινήτου μας. Όλα αυτά συνδυάζονται με πράγματα όπως οι δυναμικές καιρικές συνθήκες, που σε τεράστιες πίστες όπως το Nürburgring, για παράδειγμα, μπορεί να βρέχει σε ένα μέρος της πίστας, ενώ σε ένα άλλο μέρος έχει ήλιο. Ακόμα, έχει εισαχθεί ένα ραντάρ για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών σε περίπτωση που αυτές αλλάξουν κατά τη διάρκεια του αγώνα, ιδιαίτερα χρήσιμο για αγώνες μεγαλύτερης διάρκειας.

Το νέο δυναμικό σύστημα καιρού είναι φανταστικό. Είναι συναρπαστικό να οδηγείς και να βλέπεις τα σύννεφα της καταιγίδας να πλησιάζουν και στη συνέχεια να αρχίζεις να αισθάνεσαι τη βροχή και τον αντίκτυπό της στον αγώνα. Στη συνέχεια, η καταιγίδα θα περάσει και το οδόστρωμα θα στεγνώσει, γεγονός που θα αλλάξει και πάλι τις συνθήκες του αγώνα. Εν ολίγοις, ο δυναμικός καιρός και το κλίμα κάνουν τους αγώνες να μοιάζουν πιο ζωντανοί.

Gran Turismo 7

Το Gran Turismo 7 εισάγει για πρώτη φορά στη σειρά την αλλαγή του καιρού και του κλίματος με δυναμικό τρόπο. Η μελέτη διεξήχθη με βάση τις θερμοκρασίες, την υγρασία και την ατμοσφαιρική πίεση της εκάστοτε περιοχής. Ο τεράστιος όγκος δεδομένων που ανακτήθηκαν επέτρεψε στην ομάδα να αναπαράγει σε πραγματικό χρόνο τις καιρικές συνθήκες που αλλάζουν την προσέγγιση των αγώνων. Έτσι, ο ουρανός είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο Gran Turismo 7, επηρεάζοντας την εμφάνιση της πίστας, την πρόσφυση των ελαστικών και την ισχύ του κινητήρα.

Μέχρι στιγμής έχουμε χρησιμοποιήσει τη λέξη προσομοίωση (και το studio μας το θυμίζει συνεχώς), αλλά μην αφήσετε αυτό να σας τρομάξει. Παρόλο που η Polpyhony Digital εργάστηκε σε αυτό το τμήμα, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο μπορεί να φανταστεί κάποιος, λόγω των προσπαθειών να γίνει προσιτό για παίκτες όλων των προφίλ. Με άλλα λόγια: αν είστε εντελώς αρχάριος, είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στα παιχνίδια αυτοκινήτων. Το Gran Turismo 7 διαθέτει πολλά βοηθήματα για να κάνει τους αγώνες παιχνιδάκι και τα ρεαλιστικά στοιχεία οδήγησης δεν εμποδίζουν τη διασκέδαση, εάν αυτό είναι που πραγματικά θέλετε. Αλλά όλη η ομορφιά είναι στην πρόκληση και στην προσπάθεια που πρέπει να κάνετε για να “δαμάσετε” τα άλογα κάτω από το καπό.

Gran Turismo 7

Η πρόοδος είναι έτσι δομημένη που μας εκπαιδεύει στους αγώνες, ώστε σταδιακά να εγκαταλείψουμε τα βοηθήματα και να απολαύσουμε την εμπειρία όπως πρέπει. Αυτό επιτυγχάνεται με τις προκλήσεις, οι οποίες μας μαθαίνουν σταδιακά πώς να υπολογίζουμε το σημείο φρεναρίσματος, να βρίσκουμε την κορυφή της στροφής και να κρατάμε την καλύτερη δυνατή αγωνιστική γραμμή. Αυτό μας δίνει την αίσθηση ενός παιχνιδιού που, επιδιώκει να απολαμβάνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες.

Έχουμε τη λειτουργία Sport, η οποία, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι για τους πιο ανταγωνιστικούς, έχοντας τους δικούς της κανόνες και πρότυπα συμπεριφοράς. Αν θέλουμε να παίξουμε με φίλους, αλλά με πιο χαλαρό τρόπο, υπάρχει ένα τμήμα Multiplayer που μας επιτρέπει να οργανώσουμε εκδηλώσεις ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Gran Turismo 7

Ο τίτλος έχει πολλά να προσφέρει όσον αφορά στις λειτουργίες ενός παίκτη. Στην πραγματικότητα, μοιάζει σαν αυτή να είναι η κύρια προσέγγισή του. Το γεγονός, όμως, ότι πρέπει να είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο για να έχουμε πρόσβαση ακόμη και στις λειτουργίες ενός παίκτη και στις συλλογές, μας ενοχλεί πολύ. Χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο έχουμε πρόσβαση σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του τίτλου, που είναι πραγματικά απογοητευτικό.

Ας δούμε μερικές από τις τεχνικές λεπτομέρειες του παιχνιδιού. Στην έκδοση για το PlayStation 5, το Gran Turismo 7 προσφέρει δύο λειτουργίες απεικόνισης. Η πρώτη δίνει προτεραιότητα στο framerate, προβάλλοντας το παιχνίδι σε δυναμικό 4K και σε απόλυτα σταθερά 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, θυσιάζοντας λίγο την ποιότητα της εικόνας. Η δεύτερη επιλογή, η οποία σύμφωνα με το όνομά της δίνει προτεραιότητα στο Ray Tracing, είναι λίγο πιο περίεργη. Το framerate παραμένει σε σταθερά 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο και η ποιότητα της εικόνας βελτιώνεται πολύ, ειδικά όσον αφορά στο φωτισμό και την ανάλυση, ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι η εφαρμογή του Ray Tracing γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια των επαναλήψεων αγώνων.

Gran Turismo 7

Μιλήσαμε προηγουμένως για τη νοσταλγία που δημιουργεί και την έντονη αίσθηση αγάπης προς την αυτοκίνηση. Λοιπόν, το Photo Mode είναι σαν να δημιουργήθηκε μόνο γι’ αυτό. Δεν είναι όλα στον κόσμο των αγώνων αυτοκινήτου και το πάθος που τον περιβάλλει μόνο οι έντονοι αγώνες και η πίεση αυτών των πανίσχυρων μηχανών στα όριά τους. Όχι, πίσω από την όλη κουλτούρα κρύβονται πολύ περισσότερα. Η εκτίμηση και σε κάποιο βαθμό, η ενατένιση των αυτοκινήτων σαν να ήταν πίνακες ζωγραφικής κάποιου διάσημου καλλιτέχνη, είναι κάτι που κάθε λάτρης των αυτοκινήτων θα καταλάβει απόλυτα και για το Gran Turismo 7, ο Kazunori Yamauchi θέλησε να πάει αυτή την πτυχή σε ένα νέο επίπεδο, χτίζοντας ουσιαστικά μια ολόκληρη εμπειρία γύρω από το τι σημαίνει να απολαμβάνεις απλά τις γραμμές ενός από αυτά τα οχήματα και ταυτόχρονα να μαθαίνεις πολλά περισσότερα για την ιστορία του.

Η ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι ένα από τα κεντρικά θέματα του Gran Turismo 7. Από την αρχή του παιχνιδιού, παρακολουθούμε ένα πανέμορφο βίντεο που μας μεταφέρει τις σημαντικότερες στιγμές, το οποίο στη συνέχεια εμβαθύνει καθώς προχωράμε στο παιχνίδι. Είναι μια πραγματική εγκυκλοπαίδεια αυτοκινήτων. Η εμπειρία που θέλησε να παρουσιάσει η Polyphony Digital για να γιορτάσει τα 25 χρόνια της σειράς, ξεπέρασε κατά πολύ το να είναι απλώς ένα εξαιρετικό παιχνίδι αγώνων. Ήθελαν να παρουσιάσουν μια δήλωση αγάπης σε όσους αγαπούν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και ταυτόχρονα ένα εξαιρετικό σημείο αναφοράς για όσους δεν είναι τόσο παθιασμένοι αλλά θέλουν να μάθουν.

Gran Turismo 7

Η μουσική αποτελούσε πάντα σημαντικό μέρος της εμπειρίας του Gran Turismo ως σειρά, δημιουργώντας μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και συνολική διάθεση. Το soundtrack αποτελείται από μια σειρά από πρωτότυπα κομμάτια που καλύπτουν όλα τα είδη μουσικής, όπως τζαζ, μπλουζ, house, σόουλ, ροκ και φυσικά κλασική μουσική, κάθε ένα από τα οποία είναι τέλεια επιλεγμένο για κάθε ένα από τα συγκεκριμένα τμήματα του παιχνιδιού. Είναι, ίσως, μια από τις καλύτερες λίστες που έχουμε ακούσει σε τίτλο τα τελευταία χρόνια.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS5, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas.

Τελικές εντυπώσεις

Δεν αγάπησε κανείς απλά το πρώτο του αυτοκίνητο για τις επιδόσεις του, το σχεδιασμό του ή γενικότερα τον εξοπλισμό του. Η αγάπη που συνδέει τον καθένα μας με το πρώτο του αυτοκίνητο είναι μοναδική, γιατί είναι η πιο αγνή σύνδεση με την αυτοκίνηση. Αγαπήσαμε αυτά που μας πρόσφερε, την πρώτη βόλτα, τη χαρά να οδηγείς με τα παράθυρα ανοιχτά, να μαθαίνεις ακόμη πράγματα μαζί του και να περνάς στιγμές της ζωής σου με αυτό. Αυτή την αγάπη στην πιο αγνή της μορφή, έχει πάρει το Gran Turismo 7 και την έχει μετουσιώσει σε έναν τίτλο γεμάτο πάθος για την αυτοκίνηση.

Το στιβαρό single-player, ο τεράστιος αριθμός επιλογών που μπορείτε να απολαύσετε ακόμα και εκτός πίστας, το πάθος για την αναπαράσταση της ιστορίας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, οι εξαιρετικές επιλογές στο multiplayer κομμάτι και πολλά άλλα, κάνουν το Gran Turismo 7 να επιβεβαιώνει την έντονη και πολύ ισχυρή αίσθηση ταυτότητας που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ο εορτασμός των 25 χρόνων, γίνεται με τον καλύτερο τρόπο.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.