God of War (PC) – Review

God of War

Είναι γεγονός! Λίγους μήνες πριν συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από την κυκλοφορία του God of War για το PS4, ο πιο πρόσφατος τίτλος της Sony Santa Monica έφτασε και σε PC. Τα συναισθήματα όσων προτιμούν το PC για gaming ήταν ανάμεικτα, με κάποιους να είναι εντελώς αδιάφοροι, αφού μετά από τόσα χρόνια είτε έχασαν το ενδιαφέρον τους για τον εν λόγω τίτλο, είτε παρακολούθησαν κάποιο walkthrough, είτε απλά βρήκαν τρόπο να το παίξουν. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, υποδεχθήκαμε με ενθουσιασμό την ευκαιρία να παίξουμε έναν τόσο διαφημισμένο τίτλο στην πλατφόρμα που προτιμούμε.

Φυσικά, μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει νόημα να συζητήσουμε πόσο καλό παιχνίδι είναι το God of War. Από όπου και αν το πιάσει κανείς, αντιλαμβάνεται εύκολα και γρήγορα ότι άξιζε η αναμονή 8 χρόνων από την κυκλοφορία του τρίτου τίτλου της σειράς έως αυτή του τέταρτου, αφού η δουλειά που έχει γίνει είναι εξαιρετική. Και αν ο τρόπος που τελείωσε το τρίτο παιχνίδι, άφησε υπόνοιες ότι δύσκολα θα βρεθεί τρόπος να συνεχιστεί η σειρά, στη Sony Santa Monica μας διέψευσαν πανηγυρικά, αφού το soft reboot της σειράς, πέραν του πόσο καλό είναι από μόνο του, άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω συνέχειά της.

God of War

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει καθόλου την πορεία του God of War του 2018, εν συντομία μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για must-play παιχνίδι, ειδικά τώρα που είναι διαθέσιμο σε μια ακόμα πλατφόρμα. Η ιστορία είναι πολύ δυνατή, προκαλεί συναισθήματα σε πολλά σημεία στον παίκτη και το gameplay έχει έρθει στα standard του σήμερα, χωρίς όμως να χάνει την αίσθηση που είχε στα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς, αφού είναι διασκεδαστικό και ανάλογα με το επίπεδο που παίζετε μπορεί να κριθεί απαιτητικό. Οι διάλογοι και οι χαρακτήρες είναι γραμμένοι με τρόπο τέτοιο που κρατούν τον παίκτη σε ενδιαφέρον. Στη συνέχεια του παρόντος review δε θα εστιάσουμε τόσο στο παιχνίδι καθ’ αυτό, αφού κυκλοφόρησε το 2018, αλλά περισσότερο στο port που έγινε σε PC, μιας και αυτό είναι το πρόσφατο της υπόθεσης.

Performance και γραφικά

Για όσους έπαιξαν το God of War σε PS4, το port σε PC αποτελεί αναμφισβήτητα μια σοβαρή αναβάθμιση. Η δυνατότητα για περισσότερα FPS βελτιώνει σημαντικά την αίσθηση που δίνει το παιχνίδι, αφού επιτρέπει στον παίκτη να έχει καλύτερα αντανακλαστικά, να απολαύσει περισσότερο τις μάχες και να κατανοεί καλύτερα τι γίνεται κατά τη διάρκεια αυτών, που πολλές φορές είναι τόσο χαοτικές. Προσωπικά, όταν γίνονται τόσα πολλά πράγματα ταυτόχρονα, τα υψηλά frame rates μου επιτρέπουν τόσο να έχω καλύτερες αντιδράσεις όσο και απολαμβάνω περισσότερο αυτό που βλέπω. Το port τρέχει απροβλημάτιστα κατά κύριο λόγο, χωρίς να έχει πολύ υψηλές απαιτήσεις από το σύστημα στο οποίο παίζεται. Το DLSS παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, με το feature της NVIDIA να αποτελεί πλέον must στις ρυθμίσεις οποιουδήποτε τίτλου, καθότι είναι εξαιρετικό. Ωστόσο, και χωρίς αυτό οι επιδόσεις δεν είναι άσχημες, ενώ και το FidelityFX της AMD προσφέρει μια κάποια βελτίωση στην εικόνα και τα frame rates.

Οι ρυθμίσεις είναι η αλήθεια πως είναι κάπως περίεργες. Ο λόγος είναι πως δεν υπάρχουν οι ρυθμίσεις, σε ό,τι αφορά στα γραφικά, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε παιχνίδια για PC, ενώ και η ονομασία αυτών δεν είναι ακριβώς εύχρηστη. Συγκεκριμένα, υπάρχει η δυνατότητα για “Original” γραφικά, που λογικά δίνει την ποιότητα γραφικών που είδαμε στο PS4, χωρίς όμως να το καθιστά σαφές. Οι επιλογές “High” και “Ultra” προσδίδουν μια μεγαλύτερη λεπτομέρεια και, χωρίς να έχω δοκιμάσει πολύ τις χαμηλότερες επιλογές, μπορώ να πω πως τα τοπία φαίνονται εξαιρετικά, χωρίς να κοστίζει πολύ σε επιδόσεις η επιλογή τους. Να σημειώσουμε εδώ πως υπάρχει μεν η δυνατότητα για περισσότερα από 60 FPS, αλλά παράλληλα δεν υπάρχει δυνατότητα για Fullscreen. Έτσι, όλοι χρησιμοποιούμε το Borderless, γεγονός που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα η μέγιστη τιμή FPS που βλέπετε είναι στα 60, αφού ακόμα και από τις οθόνες με ρυθμό ανανέωσης υψηλότερο των 60 Hz, είναι ελάχιστες αυτές που έχουν Native περισσότερα από 60 Hz. Η αλήθεια είναι πως έχοντας monitor 144 Hz θα ήθελα να δω το παιχνίδι να τρέχει σε αυτά τα επίπεδα, αλλά ακόμα και τα 60 FPS αποτελούν αναβάθμιση σε σύγκριση με το maximum των 30 που υπήρχε στο PlayStation 4. Το πιο σημαντικό είναι ότι παρά το γεγονός ότι εκμεταλλεύομαι μόνο τα 60 από τα 144 Hz που μπορεί να προσφέρει η οθόνη μου, δεν παρατήρησα το κλασικό tearing που παρουσιάζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Παρότι θα υπέθετε κανείς, και εύλογα, ότι οι μάχες είναι το σημείο στο οποίο θα παρατηρούνταν τα περισσότερα και τα πιο έντονα frame drops, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το σημείο στο οποίο δε θέλει κανείς να έχει frame drops είναι πράγματι καθαρό από τέτοια σε σημαντικό βαθμό. Δύο ήταν οι διαφορετικές περιπτώσεις στις οποίες παρατήρησα αισθητές απώλειες frames. Η πρώτη είναι σε κάποια ανοίγματα πορτών, αλλά όχι σε όλα. Πιθανόν να παίζει ρόλο το τι υπάρχει από πίσω και ως εκ τούτου τι πρέπει να φορτώσει το παιχνίδι από άποψης γραφικών. Η δεύτερη ήταν στην περιοχή της λίμνης, που είναι και το σημείο του παιχνιδιού με τα περισσότερα open-world στοιχεία. Εκτός από αυτά, όμως, οπουδήποτε και να κοιτάξεις, η λίμνη και γενικά το τοπίο απλώνεται σε μεγάλο βάθος και επομένως είναι λογικό πως είναι δύσκολο να γίνουν render όλα αυτά χωρίς ένα κάποιο κόστος σε frames. Φυσικά, είναι και το σημείο στο οποίο υπάρχει η μικρότερη ίσως ανάγκη για υψηλά frame rates, αφού δεν υπάρχει ιδιαίτερη δράση και το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στους διαλόγους και στα τοπία. Μικρό το κακό, με άλλα λόγια.

God of War

Η αξία του port του God of War σε PC μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητη για τους gamers, αφού άλλο είναι να ξεκινά να φέρνει περισσότερα παιχνίδια σε PC η κατεξοχήν εταιρεία που κυκλοφορεί αποκλειστικότητες για τις κονσόλες της και άλλο είναι να φέρνει τον κορυφαίο της ίσως τίτλο. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα πράξει με το sequel του, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του έτους που διανύουμε. Κατά πάσα πιθανότητα δε θα το δούμε άμεσα σε PC, αλλά το λογικό είναι ότι δε θα αργήσει και τόσο όσο ο προκάτοχός του. Το δυναμικό μπάσιμο της Sony στη μεταφορά των exclusives της σε PC μας κάνει αισιόδοξους.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του God of War για PC.