Diplomacy is Not an Option – Review

Diplomacy is not an option

Σε μια εποχή που τα indies φαίνεται να περνούν σε ένα άλλο επίπεδο σε σχέση με αυτό που είχαμε συνηθίσει, με τρανό παράδειγμα επ’ αυτού να είναι το πρόσφατο Sifu, έρχεται το Diplomacy is Not an Option, από το studio Door 407. Μπορεί τα δύο παιχνίδια να έχουν εντελώς διαφορετικό στυλ, αλλά μοιράζονται κάτι κοινό: είναι παιχνίδια indie που έχουν δώσει έμφαση στη λεπτομέρεια.

Το Diplomacy is Not an Option δείχνει από το Tutorial κιόλας τη λογική πάνω στην οποία έχει πατήσει. Πρόκειται για ένα παιχνίδι στρατηγικής, που φαίνεται να έχει μεγάλες επιρροές από το Age of Empires. Ωστόσο, ενώ φαινομενικά του μοιάζει πολύ, η έμφαση δείχνει να έχει δοθεί περισσότερο στην επιβίωση και την ανάπτυξη της οικονομίας και λιγότερο στη μάχη. Μια σημαντική πτυχή αυτού είναι ότι ο παίκτης βρίσκεται σε θέση άμυνας μόνο, με κύματα εχθρών να καταφθάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα κύματα αυτά, φυσικά, γίνονται όλο και πιο ισχυρά και ως εκ τούτου στα κενά διαστήματα μεταξύ αυτών ο παίκτης θα πρέπει να κάνει αρκετά καλή δουλειά στον καταμερισμό των πόρων, ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση του.

Diplomacy is Not an Option

Η αλήθεια είναι ότι ξεκινάει με αρκετά χαμηλό ρυθμό το παιχνίδι, αλλά όσο προχωράει γίνεται πιο έντονο. Για παράδειγμα, η αναβάθμιση του Town Hall, που είναι κάτι αντίστοιχο με την αλλαγή εποχής στο Age of Empires, απαιτεί αρκετούς πόρους για να πραγματοποιηθεί, ακόμα και στην πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κτίρια που απαιτούν την αλλαγή εποχής για να χτιστούν. Αντ’ αυτού, τα υπάρχοντα μπορούν να αναβαθμιστούν και έτσι προσφέρουν περισσότερες λειτουργίες.

Πραγματικά αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε κάποια πράγματα, η λεπτομέρεια που έχει το Diplomacy is Not an Option είναι πραγματικά μεγάλη. Υπάρχει ολόκληρη λίστα με αναβαθμίσεις που μπορούν να γίνουν μέσω “Research” που γίνεται στο Town Hall, υπάρχουν διαφορετικά κτίρια για κάθε έναν από τους πόρους, υπάρχουν μέχρι και διαφορετικές αποθήκες για την τοποθέτηση του φαγητού ή των άλλων πόρων που περισσεύουν. Ακούγεται περίπλοκο και μερικές φορές είναι, αλλά το Tutorial κάνει μια σχετικά καλή δουλειά στο να βοηθήσει τον παίκτη να κατανοήσει τι γίνεται. Δεν είναι τέλεια, όμως, η δουλειά που κάνει, αφού υπάρχουν πράγματα που θεωρούμε πως δεν εξηγεί με απόλυτη σαφήνεια, όπως τη διαφορά του συνολικού πληθυσμού από τον αριθμό των εργατών, ποιοι είναι απαραίτητη για τη δημιουργία στρατού και την ανέγερση κτιρίων και πώς θα μπορέσει ο παίκτης να κάνει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση στον τομέα αυτό.

Diplomacy is Not an Option

Από άποψης περιεχομένου μπορούμε να πούμε ότι τηρουμένων των αναλογιών, υπάρχει αρκετό content, σε βαθμό έκπληξης ίσως. Υπάρχει το Endless Mode που είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του, με διαδοχικά κύματα εχθρών να έρχονται, έως ότου ο παίκτης δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και υπάρχει και ένα Campaign. Εκεί θα βρει κανείς αρκετά στάδια, τα οποία για να ολοκληρωθούν απαιτείται αρκετός χρόνος. Καθένα από αυτά έχει μια εισαγωγή και η ολοκλήρωση ενός μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από μισή ώρα, γεγονός που δείχνει ότι το περιεχόμενο που υπάρχει είναι αρκετό. Μάλιστα, υπάρχουν και τρία επίπεδα δυσκολίας, ανάλογα με το πόση φαιά ουσία θέλετε να καταναλώσετε παίζοντας.

Ειδική αναφορά αξίζει, όπως πιστεύουμε, η παρουσία του χιούμορ στο παιχνίδι. Αυτή γίνεται έκδηλη από τις ρυθμίσεις κιόλας, όταν στη ρύθμιση σχετικά με το “Diplomacy”, υπάρχουν οι εξής επιλογές: “Is not an Option”, “No” και “Off”. Οι εισαγωγές πριν από κάθε αποστολή έχουν τη δική τους χιουμοριστική νότα, ενώ και κατά τη διάρκεια του gameplay υπάρχουν tips που είναι γραμμένα με τρόπο τέτοιο, ώστε να προκαλέσουν το γέλιο του παίκτη. Για τα γραφικά δεν υπάρχουν πολλά να πούμε, πέρα από το ότι θυμίζουν λίγο το Minecraft στη λογική τους σε μίξη φυσικά άλλα που συναντάμε σε παιχνίδια του είδους. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά, αφού αποδίδουν αυτά που πρέπει επαρκώς. Από άποψης επιδόσεων, δε μας παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα, με το παιχνίδι να δοκιμάζεται στις υψηλότερες ρυθμίσεις γραφικών που προσφέρονταν. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι κυμαινόταν κάτω από τα 110 fps σε οθόνη 144 Hz και με ένα σύστημα από το οποίο υποθετικά θα έπρεπε να μπορεί να πάρει  περισσότερα. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν drops και tearing, δεν μπορούμε να το ψέξουμε για το κομμάτι αυτό.

Diplomacy is Not an Option

Τελικές εντυπώσεις

Το Diplomacy is Not an Option αποτελεί ένα πολύ προσεγμένο indie, με έμφαση στη λεπτομέρεια και στο να κάνει όποιον ασχολείται με αυτό να περνά καλά. Η Door 407 έκανε πραγματικά καλή δουλειά, τόσο στο gameplay όσο και στα τεχνικής φύσεως θέματα και το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα δικαιώνει την προσπάθεια όσων ασχολήθηκαν. Μπορεί να μην αποτελεί κάτι το πρωτότυπο, αλλά έχει αρκετό περιεχόμενο για ένα παιχνίδι αυτού του είδους και μπορεί να χαρίσει μερικές ευχάριστες ώρες σε όποιον το τιμήσει.

Το παρόν review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του Diplomacy is Not an Option για PC.