Τα Survival Horror παιχνίδια αποτελούν χωρίς καμία αμφιβολία, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών. Έχουν καταφέρει από τα πρώτα χρόνια που υφίσταται το gaming, να μας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές, με παιχνίδια που έχουν χαραχτεί στη μνήμη μας. Τα τελευταία χρόνια, τώρα, όλο και περισσότεροι Survival Horror τίτλοι κυκλοφορούν στην αγορά, και όχι μόνο από μεγάλα, ΑΑΑ στούντιο. Πολλά, μικρότερης κλίμακας στούντιο, κάνουν φιλόδοξες προσπάθειες, σκαρφίζοντας νέες ιδέες, μηχανισμούς, ιστορίες και ατμόσφαιρες.
Το Dead Man’s Diary, λοιπόν, αποτελεί έναν Survival Horror τίτλο, ο οποίος δημιουργήθηκε από ένα ανερχόμενο και πολύ υποσχόμενο γερμανικό στούντιο, το οποίο στο παρελθόν έχει ασχοληθεί αποκλειστικά με Driving Simulators και ονομάζεται TML. Το νέο, εντελώς διαφορετικό παιχνίδι της εταιρείας, διαδραματίζεται σε έναν μετά-αποκαλυπτικό κόσμο, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς όταν άρχισαν να πέφτουν βόμβες σε αυτόν. Κατά τη διάρκεια αυτού του σκληρού βομβαρδισμού, μόνο όσοι βρίσκονταν στα καταφύγια κατάφεραν και επέζησαν. Τώρα, 15 χρόνια μετά, το φαγητό και οι προμήθειες τελειώνουν και πρέπει να βγούμε σε έναν εχθρικό, γεμάτο κινδύνους κόσμο και να επιβιώσουμε χωρίς καμία απολύτως βοήθεια.
Αυτό που παρατηρούμε ξεκινώντας το παιχνίδι για πρώτη φορά, είναι ο ήχος και τα σχετικά υψηλής ποιότητας γραφικά. Και οι δύο τομείς, έχουν υλοποιηθεί με μεγάλη προσοχή και αποτυπώνονται στο τίτλο πολύ άρτια. Κάθε βήμα, θόρυβος, φωνές και ούτω καθεξής, είναι παρών και προσφέρουν την αρμόζουσα αίσθηση. Οπτικά, θα βρείτε τους εαυτούς σας να διασχίζετε πελώρια σκοτεινά δάση, να τριγυρνάτε σε ερειπωμένες και κατεστραμμένες πόλεις, εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά συγκροτήματα και εργοστάσια και διάφορες άλλες απόκοσμες τοποθεσίες.
Σχεδιαστικά, πέρα από κάποιους ενδιαφέροντες γρίφους και μερικά μυστικά, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν εντυπωσιαστήκαμε, μιας και η γερμανική εταιρεία δε φάνηκε να ρισκάρει καθόλου, προσθέτοντας κάτι ριζοσπαστικό στο παιχνίδι. Ακόμα, η ατμόσφαιρα, ενώ σε γενικές γραμμές δεν ήταν κακή, αποτελούσε συνολικά μια γνώριμη εμπειρία. Κάτι που έχουμε ξαναβιώσει στο παρελθόν αρκετές φορές και δε μας λείπει.
Παρακάτω, όμως, υπάρχει η μουσική, η οποία αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μας σημεία του τίτλου, αφού η εξαιρετική μελωδία που εκτελείται στο πιάνο μας ταξιδεύει με μεγάλη επιτυχία σε έναν σκοτεινό, ατμοσφαιρικό και απομονωμένο κόσμο. Μεγάλη βοήθεια, αποτελεί και η χρήση της γερμανικής γλώσσας στο παιχνίδι, όντας και μητρική του, η οποία έχει τη δική της αίγλη και μας θύμισε αρκετά τη γερμανική τηλεοπτική σειρά, Dark. Αυτό που προτείνουμε για να απολαύσετε με το καλύτερο δυνατό τρόπο το παιχνίδι, είναι να το παίξετε με τη γερμανική γλώσσα.
Πέρα από τα γραφικά και τον ήχο, ένα ακόμα στοιχείο που έχει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία ενός Survival τίτλου, είναι οι μηχανισμοί του και γενικότερα το gameplay. Στο Dead Man’s Diary, ξεκινάμε με μία σύντομη εισαγωγή, η οποία μας μαθαίνει τα πλήκτρα και τους βασικούς μηχανισμούς. Μπορούμε να κατανοήσουμε από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι μιλάμε για ένα Survival παιχνίδι, και αρκετά ρεαλιστικό μάλιστα. Όπως και στα περισσότερα horror παιχνίδια, θα έχετε στη κατοχή σας ένα σακίδιο, στο οποίο θα βάζετε μέσα όλα σας τα υπάρχοντα. Υπάρχει όριο στη ποσότητα από τα αντικείμενα που μπορείτε να κουβαλάτε, ενώ ακόμα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε craft διάφορα αντικείμενα, καθώς και να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας.
Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε συνέχεια τα βασικά μας αντικείμενα. Παραδείγματος χάρη, υπάρχουν μπαταρίες που πρέπει να βρίσκουμε για το φακό μας, να αλλάζουμε ειδικά φίλτρα για τη μάσκα οξυγόνου, ενώ ακόμα, λόγω των βομβαρδισμών, όλες οι προμήθειες έχουν εκτεθεί με ραδιενέργεια, με αποτέλεσμα κάθε φορά να χρειάζεται να σκανάρουμε με έναν μετρητή Geiger το φαγητό και το νερό, έτσι ώστε να δούμε αν μπορούμε να το καταναλώσουμε. Ακόμα, θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τρεφόμαστε, να πίνουμε νερό, να παίρνουμε συγκεκριμένα φάρμακα, καθώς και να μαγειρεύουμε, να στήνουμε σκηνές και να ξεκουραζόμαστε. Σε γενικές γραμμές, οτιδήποτε χειριζόμαστε στο παιχνίδι, είναι αρκετά ρεαλιστικό και αναλώσιμο. Η εξερεύνηση, η συλλογή αντικειμένων και προμηθειών αποτελεί ένα αναγκαίο κομμάτι αν θέλετε να επιβιώσετε, γεγονός πολύ καλοδεχούμενο.
Επιπρόσθετα, ένας λιγότερο αγαπημένος μηχανισμός, είναι η παραβίαση κλειδαριών. Από την αρχή του παιχνιδιού, θα έχετε στη κατοχή σας ένα κατσαβίδι, με το οποίο συνδυαστικά με ένα ακόμα εργαλείο θα μπορείτε να παραβιάζετε κλειδωμένες κλειδαριές. Για να το κάνετε όμως, εμπλέκεται ένας πολύ άβολος μηχανισμός, δανεισμένος από παιχνίδια όπως το Fallout 4, όπου θα πρέπει να τοποθετήσετε τα εργαλεία με τέτοιο τρόπο, ώστε να γυρίσει η κλειδαριά και να ξεκλειδώσει. Ένας τέτοιος μηχανισμός, υλοποιημένος πολύ πιο άρτια, θα ήταν μια εξαιρετική προσθήκη, προσδίδοντας έτσι ακόμα μία δόση ρεαλισμού. Στη προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, θα σας πάρει αρκετή ώρα μέχρι να καταλάβετε περίπου πώς λειτουργεί, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο και πόρους.
Μιλώντας για άβολους μηχανισμούς, στη λίστα προστίθεται και ένας ακόμη, που ενώ μπορούμε να καταλάβουμε το λόγο ύπαρξής του, ξανά, η υλοποίησή του δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Μερικές φορές, όταν κάποιο γεγονός λαμβάνει χώρα εκεί που βρισκόμαστε, το παιχνίδι από μόνο του θα αναλάβει το χειρισμό, γυρνώντας τη κάμερα προς αυτό το σημείο, συνοδευόμενο από ένα αδιάφορο ηχητικό εφέ. Ενώ δεν ακούγεται τόσο περίεργο ή κακό, υπάρχουν φορές που θα τύχει να συμβεί ο μηχανισμός αυτός τόσες πολλές φορές σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σε σημείο που καταντάει λίγο αστείο και μας βγάζει λίγο από την ατμόσφαιρα.
Όσον αφορά στην ιστορία και στο τρόπο που αυτή ξετυλίγεται, διανύοντας και εξερευνώντας τις διάφορες και απομονωμένες περιοχές του Dead Man’s Diary μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο, ο πρωταγωνιστής μας, μέσω κάποιων μονολόγων και σημειώσεων που θα κρατάει στο ημερολόγιό του βάσει αυτών που βλέπει, θα μας παρέχει νέες πληροφορίες για το παρελθόν και τα γεγονότα που είχαν συμβεί, καθώς και μερικές προτάσεις σχετικά με το τρόπο που πρέπει να συνεχίσουμε την ιστορία. Για να το θέσουμε πολύ πιο απλά, σκεφτείτε το σαν μία λίστα με quests. Επίσης, θα βρίσκουμε διάσπαρτες σημειώσεις από άλλους ανθρώπους, οι οποίοι μας διηγούνται τις δικές τους ιστορίες από τη κάθε τοποθεσία, καθώς μας δίνουν και διάφορες χρήσιμες συμβουλές, βοηθώντας μας να βρούμε κρυμμένα αντικείμενα και πολλά ακόμη. Κατά κύριο λόγο, ο τρόπος αφήγησης του παιχνιδιού, αποτελεί ένα από τα θετικά του στοιχεία, αν και υπήρχαν ορισμένες φορές όπου μερικοί από τους μακροσκελείς μονολόγους του πρωταγωνιστή ήταν λίγο ανιαροί και αχρείαστοι.
Η απόδοση του παιχνιδιού τώρα, ήταν γενικά πολύ καλή. Δεν υπήρχαν καθόλου πτώσεις FPS και καθ’ όλη τη διάρκεια, έτρεχε πολύ ομαλά. Ακόμα και ένας υπολογιστής με αρκετά χαμηλές προδιαγραφές, μπορεί να το παίξει απροβλημάτιστα. Επιπλέον, υποστηρίζεται κανονικά η χρήση του χειριστηρίου, ενώ υπάρχει και η ελευθερία της παραμετροποίησης των κουμπιών και των ρυθμίσεων, με το τρόπο που επιθυμείτε εσείς. Το μόνο πρόβλημα που εντοπίσαμε εμείς όσον αφορά στην απόδοση ήταν ότι υπήρχε ένα ελαφρύ pop-in, το οποίο ήταν λιγάκι ενοχλητικό όταν το συναντούσαμε.
Το παρόν review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη TML Studios.
Τελικές εντυπώσεις
Το Dead Man’s Diary, αποτελεί μία αρκετά φιλόδοξη πρώτη προσπάθεια ενός Survival Horror τίτλου της TML Studios, η οποία με πολλές αλλά μικρές διορθώσεις, έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί μεγάλους ΑΑΑ τίτλους. Αν αφήσουμε στην άκρη μερικούς άβολους μηχανισμούς και την ανιαρή ιστορία του, οι άκρως ρεαλιστικοί Survival μηχανισμοί του τίτλου, σε συνδυασμό με τα ικανοποιητικά ηχητικά εφέ και τους εφευρετικούς γρίφους, τον καθιστούν ιδιαίτερα προσιτό για τους λάτρεις του είδους.

Leave a Reply
View Comments