Ύστερα από αρκετές εμπειρίες με cooking simulator τίτλους στο παρελθόν, η Cyanide Studio με το Chef Life: A Restaurant Simulator, επιχειρεί να προσφέρει μια μεγαλύτερη δόση ρεαλισμού στο είδος, τόσο στο concept του, όσο και στο χειρισμό του.
Στο Chef Life: A Restaurant Simulator θα αναλάβουμε τη διαχείριση και τη σωστή λειτουργία ενός νέου εστιατορίου, με όλες τις υποχρεώσεις με τις οποίες αυτά συνοδεύονται. Θα πρέπει να προσλαμβάνουμε προσωπικό όταν χρειάζεται, να παραγγέλνουμε υλικά από προμηθευτές λαμβάνοντας υπόψη το κόστος τους, να αγοράζουμε νέο εξοπλισμό για την καλύτερη δυνατή απόδοση του εστιατορίου, καθώς και να πειραματιζόμαστε με την αισθητική και τη διακόσμηση του χώρου συνολικά. Φυσικά, όλα τα παραπάνω θα γίνονται από τη σκοπιά της βασικής θέσης εργασίας μας, η οποία δεν είναι άλλη από αυτή του Chef του μαγαζιού. Η θέση αυτή συνεπάγεται αρμοδιότητες όπως η δημιουργία ενός μενού σε σχεδόν καθημερινές βάσεις, το φτιάξιμο και στήσιμο των πιάτων, καθώς και η προετοιμασία τους από νωρίς, μεταξύ άλλων. Αλλά ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.
Ξεκινώντας για πρώτη φορά το Chef Life: A Restaurant Simulator, θα κληθούμε να δημιουργήσουμε το χαρακτήρα μας. Συνολικά, ενώ υπάρχουν κάποιες βασικές επιλογές που βρίσκονται διαθέσιμες, όπως το φύλο, το χρώμα δέρματος, η δομή του σώματος, το κούρεμα, το χρώμα ματιών και κάποια mainstream τατουάζ με λαχανικά και αλατοπίπερα, δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε αυτές. Ειδικά συγκριτικά με άλλους τίτλους, οι οποίοι παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε όλες τις κατηγορίες.
Αφού λοιπόν δημιουργήσουμε τον χαρακτήρα μας, θα ξεκινήσει η πρώτη μας μέρα ως Chef. Σε αυτή, ο βοηθός του εστιατορίου Kassim, θα φροντίσει να μας ενημερώσει σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν τα πάντα στο Chef Life: A Restaurant Simulator, δίνοντάς μας κάποιες απλές συνταγές, έτσι ώστε να ετοιμάσουμε τα πρώτα μας πιάτα. Σε αυτό το σημείο, είναι που ξεκινάει ένα αρκετά κατατοπιστικό tutorial του παιχνιδιού, παρουσιάζοντάς μας τους μηχανισμούς του και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθούμε κατά τη διάρκεια μιας συνταγής.
Από τη στιγμή που το εστιατόριό μας πρόκειται να σερβίρει φαγητό επιπέδου Michelin, η δημιουργία απλών πιάτων δε θα μας φτάσει μακριά. Θα βρούμε τους εαυτούς μας να ετοιμάζουν αρκετά περίπλοκα και δύσκολα πιάτα, τα οποία απαιτούν ειδική προετοιμασία και εκτέλεση. Σε αυτό το τομέα είναι που το Chef Life: A Restaurant Simulator, καταφέρνει να αποτυπώσει ορισμένα πράγματα με μια αρκετά μεγάλη δόση ρεαλισμού.
Πάντα ξεκινώντας μια συνταγή, θα πρέπει πρώτα να συλλέξουμε τα υλικά που θα χρειαστούμε. Στη συνέχεια, θα τα μεταφέρουμε στους κατάλληλους πάγκους κοπής -άλλος για κρέατα και ψάρια, άλλος για λαχανικά- έτσι ώστε να τα κόψουμε με τον επιθυμητό τρόπο. Έπειτα, με τη κίνηση του δεξιού μοχλού του χειριστηρίου μας είτε προς τα κάτω, είτε προς τα πλάγια, θα κόψουμε τα υλικά μας με έναν ικανοποιητικό και ομαλό τρόπο. Ακόμα και με τη χρήση του χειριστηρίου πάντως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τα κοψίματα αφήνουν μια πολύ ωραία και απολαυστική αίσθηση.
Μετά την αρχική προετοιμασία των υλικών, συνήθως θα οδηγηθούμε προς την κουζίνα για να τηγανίσουμε, να σοτάρουμε, να βράσουμε και ούτω καθεξής. Κάθε μια από αυτές τις διαδικασίες, συνοδεύεται από μερικές μπάρες, οι οποίες μας υποδεικνύουν τις φάσεις στις οποίες βρίσκεται το φαγητό. Με αυτό το τρόπο, εμείς γνωρίζουμε πότε πρέπει να γυρίσουμε πλευρά το κρέας μας στο τηγάνι, πότε να προσθέσουμε επιπλέον υλικά, πότε να ανακατέψουμε αν έχουμε να κάνουμε με σάλτσες και πολλά ακόμη. Επιπλέον, μπορούμε να ρυθμίσουμε και τη θερμοκρασία της εστίας, γεγονός που μας δίνει χρόνο να ασχοληθούμε και με άλλα πράγματα παράλληλα. Όλες οι προαναφερόμενες δραστηριότητες έχουν μοναδικούς μηχανισμούς, οι οποίοι κάνουν το Chef Life: A Restaurant Simulator πιο διασκεδαστικό και αλληλεπιδραστικό, δίνοντας τη δυνατότητα στον παίκτη να εκτελεί μια συγκεκριμένη κίνηση κάθε φορά, αντί να πατάει απλά ένα κουμπί.
Ένας ακόμη ενδιαφέρον μηχανισμός, είναι το Chef Sense. Με την εκπαιδευμένη μας πια μύτη, θα είμαστε σε θέση να καταλαβαίνουμε αν το φαγητό χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή πιπέρι. Πατώντας ένα κουμπί, θα γείρουμε προς το φαγητό μυρίζοντάς το και το παιχνίδι θα μας υποδεικνύει αν πρέπει να ρίξουμε αλάτι ή πιπέρι για να φτάσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αφού μαγειρέψουμε το φαγητό, θα μεταφερθούμε στον πάγκο προετοιμασίας του πιάτου, όπου και θα το σερβίρουμε. Εκεί, μας δίνεται και η δυνατότητα να αναλάβουμε εξ’ ολοκλήρου την εμφάνιση του πιάτου μας. Αν δεν έχετε διάθεση να ασχοληθείτε περεταίρω όμως, μπορείτε να μείνετε με την default εμφάνιση, η οποία συνήθως είναι ήδη αρκετά περιποιημένη. Όταν επιλέξουμε να σερβίρουμε το φαγητό, θα λάβουμε μια βαθμολογία ανάλογα με το πώς τα έχουμε πάει -συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου που μας πήρε- για να λάβουμε πόντους εμπειρίας. Με τους πόντους εμπειρίας που κερδίζουμε, θα αποκτούμε πρόσβαση σε νέες συνταγές, τις οποίες μπορούμε να προσθέσουμε στο μενού του εστιατορίου μας για μεγαλύτερο κέρδος.
Για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία μια συνταγή τώρα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθούμε προσεκτικά, ένα-ένα τα βήματα. Τα βήματα μπορούμε να τα βλέπουμε κάθε στιγμή στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης μας, επομένως αν μάθουμε τις βασικές λειτουργίες, είναι σχετικά δύσκολο να χαθούμε κατά τη διάρκεια. Σε περίπτωση που χαθούμε όμως, θα πρέπει να ξαναφτιάξουμε το πιάτο από την αρχή. Αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο αρνητικό του Chef Life: A Restaurant Simulator. Μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο πίσω από αυτή την απόφαση, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να δείχνει πιο αληθοφανές το παιχνίδι, ωστόσο το να φτιάχνεις κάτι ολοκληρωτικά από την αρχή για ένα μικρό λάθος, καταντάει κάπως κουραστικό και εκνευριστικό, αφαιρώντας κατά κάποιο τρόπο το διασκεδαστικό κομμάτι.
Ένα ακόμη σημείο που το Chef Life: A Restaurant Simulator υστερεί, είναι τα γραφικά του και μερικά animations όταν δεν ασχολούμαστε με μαγειρική. Εκτός από τις πρώτες ύλες και ελαφρώς το μαγαζί που δείχνουν απλά εντάξει, τα υπόλοιπα είναι εντελώς ξεπερασμένα. Για την τιμή που έχει, θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη προσοχή στον οπτικό τομέα και τα animations αναμφίβολα. Τεχνικά, δε βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κανένα απολύτως πρόβλημα. Το παιχνίδι έτρεχε απροβλημάτιστα στο PS5 και όλα εκτελούνταν ικανοποιητικά.
Το παρόν review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του Chef Life: A Restaurant Simulator για PS5, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Ave.
Τελικές εντυπώσεις
Το Chef Life: A Restaurant Simulator αποτελεί ένα από τα πιο ρεαλιστικά Cooking Simulators που έχουμε δοκιμάσει. Σε μερικά σημεία μάλιστα είναι τόσο ρεαλιστικό, που επηρεάζεται με αρνητικό τρόπο το κομμάτι του gameplay. Πέρα από τον οπτικό τομέα όμως, και τον τρόπο που λειτουργούν μερικά πράγματα, το Chef Life: A Restaurant Simulator αποτελεί ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με ποικιλία δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι αρκετές για να προσφέρουν στον παίκτη αρκετές ώρες μαγειρικής απόλαυσης.

Leave a Reply
View Comments