Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της κρίσης των ημιαγωγών

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μία από τις σημαντικότερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά της τεχνολογίας, είναι η κρίση των ημιαγωγών, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό στις προμήθειες όλων των εταιρειών τεχνολογίας, ανεξαρτήτως χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε το σχέδιό της για την πρόληψη μελλοντικών τέτοιων κρίσεων. Ονομάζεται European Chips Act και στοχεύει να κάνει την Ευρώπη πιο ανεξάρτητη από τις ασιατικές προμήθειες στον τομέα του hardware. Μετά την πανδημία, αρκετοί κατασκευαστές χρειάστηκε να αλλάξουν τα σχέδιά τους για την αγορά, να αναβάλουν προϊόντα και να τροποποιήσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά για να ξεπεράσουν ή να ελαχιστοποιήσουν την έλλειψη εξαρτημάτων, ειδικά των επεξεργαστών.

Το σχέδιο της ΕΕ είναι να ενισχύσει τις βιομηχανίες που ειδικεύονται στην παραγωγή hardware στην επικράτεια της Γηραιάς Ηπείρου. Το σχέδιο αναμένεται να προσφέρει έως και 43 δισεκατομμύρια ευρώ στα κράτη μέλη που επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτό. Ο στόχος είναι διττός: αφενός η Ευρώπη θέλει να γίνει πιο ανεξάρτητη ενόψει μελλοντικών κρίσεων, αφετέρου θέλει επίσης να εδραιωθεί περισσότερο σε αυτόν τον τομέα της αγοράς, διπλασιάζοντας το μερίδιο αγοράς της έως το 2030.

Το σχέδιο αυτό έρχεται την ίδια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν επίσης ένα παρόμοιο σχέδιο, ως απάντηση στην κρίση των ημιαγωγών που εξακολουθεί να μαίνεται σε όλο τον κόσμο. Το σχέδιο που σκιαγραφήθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Gertrud von der Leyen, θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και να υπογραφεί από όλα τα κράτη μέλη.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.