Το Facebook κατέγραψε μείωση χρηστών για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Facebook

Το Facebook αναφέρει για πρώτη φορά εδώ και 18 χρόνια ότι χάνει καθημερινά ενεργούς χρήστες, εγείροντας πολλά ερωτήματα για το μέλλον.

Από τότε που ξεκίνησε το κοινωνικό δίκτυο, στις 4 Φεβρουαρίου 2004, σημείωσε τρομερή πρόοδο για να καθιερωθεί ως ο παγκόσμιος ηγέτης του χώρου. Ειδικά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές διαμάχες, αλλά τίποτα δεν φαινόταν να βλάπτει τη βάση χρηστών του μέχρι στιγμής.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ο αριθμός των ενεργών χρηστών του Facebook μειώθηκε για πρώτη φορά, από 1,93 σε 1,929 δισεκατομμύρια. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και έχει επίσης επικεντρωθεί κυρίως στη Βόρεια Αμερική, επηρεάζοντας ωστόσο τα διαφημιστικά της έσοδα.

Η άμεση αντίδραση σε αυτούς τους αριθμούς, ήταν μια απότομη πτώση της αξίας του, πάνω από 20%. Γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των κερδών κατά 35% της Meta το 2021.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, στο The Verge επισημαίνουν ότι το Instagram και το WhatsApp συνεχίζουν με σχεδόν μηδενική ανάπτυξη χρηστών, οπότε μπορεί να ακολουθήσουν την ίδια τάση με το Facebook αυτούς τους μήνες.

Δεν γνωρίζουμε ποια μέτρα θα πάρει η Meta για να διορθωθεί η κατάσταση. Έχουν ήδη προωθήσει εκστρατείες για να καθαρίσουν την εικόνα τους στο παρελθόν και τα αποτελέσματα δεν ήταν πολύ θετικά καθώς δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τις διαμάχες.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το Metaverse θα γίνει πραγματικότητα ή αν είναι απλώς ένα μεγάλο στοίχημα της Meta για να συνεχίσει να ευχαριστεί τους επενδυτές, αλλά φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η εταιρεία του Mark Zuckerberg χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης. Τα προειδοποιητικά σημάδια είναι πλέον ορατά: οι χρήστες άρχισαν να εγκαταλείπουν το Facebook για πρώτη φορά.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.