Έχει περάσει ένας μήνας από την αιφνίδια και ταυτόχρονα τεράστια κίνηση της Microsoft να εξαγοράσει την Activision Blizzard, με το ποσό-μαμούθ που φτάνει τα 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία του gaming από οικονομικής άποψης, αλλά και από άποψης επιρροής στη βιομηχανία σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο. Πώς έφτασαν, όμως, οι δύο εταιρείες να δώσουν τα χέρια για μια τόσο μεγάλη κίνηση;
Γυρίζοντας το χρόνο λίγους μήνες πίσω, θα δούμε ότι η Activision Blizzard ταλανιζόταν από μεγάλα προβλήματα. Είχαν βγει στην επιφάνεια πολλά σκάνδαλα, μεταξύ των οποίον βρισκόταν και η αγωγή κατά της εταιρείας για σεξουαλική παρενόχληση κατά γυναικών που εργάζονταν σε αυτή, καθώς και ρεπορτάζ που ήθελαν τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Bobby Kotick, να γνωρίζει για όλα αυτά και μάλιστα να προβαίνει και ο ίδιος σε κακοποιητικές ενέργειες. Τότε, ο Phil Spencer, το μεγάλο αφεντικό του τμήματος gaming της Microsoft, είχε εκφραστεί για το θέμα μέσω email στους εργαζομένους της Xbox, δηλώνοντας ενοχλημένος από τις πράξεις εκείνες. Μάλιστα, είχε αναφέρει ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις της Xbox με την Activision Blizzard. Δύο περίπου μήνες μετά από αυτό, ήρθε η ανακοίνωση της εξαγοράς.
Όπως είναι λογικό, τέτοιου είδους συμφωνίες δε συμβαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος έως ότου οι διαπραγματεύσεις καρποφορήσουν και ακόμα περισσότερο χρόνο για να οριστικοποιηθούν, αφού εμπλέκονται και τα νομικά τμήματα των εταιρειών και άλλοι αρμόδιοι φορείς. Το τελευταίο κομμάτι, φυσικά, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, λοιπόν, που υπάρχει στην πρόταση που παρουσίασε η ίδια η Activision Blizzard στους μετόχους της, ο Spencer μετά τα όσα είπε για την κατάσταση, δεν περίμενε πολύ.
Πιο συγκεκριμένα, μόλις τρεις μέρες μετά το ρεπορτάζ της Wall Street Journal που ενοχοποιούσε απόλυτα τον Kotick, και μια ημέρα μετά τα όσα είπε ο Spencer στο προσωπικό της Xbox, στις 19 Νοεμβρίου 2021, φαίνεται πως έλαβαν χώρα οι πρώτες συζητήσεις για την εξαγορά. Έτσι ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις που διήρκησαν δύο περίπου μήνες και οδήγησαν στο αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε.
Κάπου εδώ αξίζει να σημειώσουμε μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Εκείνη την εποχή η Activision Blizzard είχε, εκτός από τη Microsoft, επαφές με άλλες τέσσερις εταιρείες. Δε γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές, αλλά τούτο το γεγονός μας δείχνει ότι στην Activision Blizzard είχαν πάρει τις αποφάσεις τους για το πώς θα συνεχίσουν. Η Microsoft ήταν πιο επιθετική στις διαπραγματεύσεις της και έτσι εξασφάλισε την εξαγορά, προτού οι άλλες εταιρείες μπουν στο προσκήνιο.
Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τις αρμόδιες αρχές, που την ερευνούν για το ενδεχόμενο δημιουργίας μονοπωλίου. Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών προβλέπει ότι αν τελικά απορριφθεί η εξαγορά, η Microsoft θα πληρώσει ένα ποσό μεταξύ $2 και $3 δις στην Activision Blizzard. Από την άλλη, αν οι μέτοχοι της δεύτερης δεν ψηφήσουν υπέρ της εξαγοράς, τότε θα πληρώσει $2,27 δις στην πρώτη.
Τέλος, υπάρχουν κάποια στοιχεία σχετικά με το μέλλον του Kotick. Ο CEO της εταιρείας αναμένεται να αποχωρήσει αν επικυρωθεί η συμφωνία, αλλά θα είναι πολύ ευνοημένος από αυτό. Καθώς έχει στην κατοχή του 4.317.285 μετοχές της εταιρείας, θα λάβει $410.142.075 από τη στιγμή που η Microsoft θα πληρώσει $95 για κάθε μετοχή. Ωστόσο, αν παραμείνει στη θέση του και μετά απομακρυνθεί από τη Microsoft, θα λάβει $14.592.302, ενώ θα εξακολουθήσει να έχει στα χέρια του μετοχές τεράστιας αξίας. Παράλληλα, χάρη στα γεγονότα αυτά έχουν φύγει από τη δημοσιότητα οι υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται, αν και κατά πάσα πιθανότητα θα επανέλθουν όσο προχωρούν οι έρευνες για την κατάσταση που επικρατούσε στην εταιρεία.
Leave a Reply
View Comments