Τι χρειάζεται να γίνει για να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Activision από τη Microsoft

activision-microsoft

Εχτές η Microsoft τάραξε τα νερά της βιομηχανίας, ανακοινώνοντας την εξαγορά της Activision για $68,7 δισεκατομμύρια. Τι σημαίνει όμως αυτό για την Activision και τι χρειάζεται να γίνει για να ολοκληρωθεί η συμφωνία;

Αυτή τη στιγμή είναι ήδη γνωστό ότι ο Bobby Kotick, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Activision, παραμένει επί του παρόντος επικεφαλής της εταιρείας, παρά τις άφθονες κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας, χωρίς αμφιβολία ο λόγος για τον οποίο η γνώμη του κοινού για την εταιρεία έχει διαβρωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες. Σε ένα email που έστειλε στους υπαλλήλους του, γνωστοποιώντας την εξαγορά, κάνει λόγο για τον Ιούνιο του 2023 ως την ημερομηνία κατά την οποία η συμφωνία θα κλείσει τελείως.

Μέχρι τότε, λέει, «η Activision θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα». Και διευκρινίζει: «μέχρι να λάβουμε όλες τις απαραίτητες ρυθμιστικές εγκρίσεις και να εκπληρωθούν άλλες υποχρεωτικές προϋποθέσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας, θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο τέλος του οικονομικού έτους της Microsoft», δηλαδή τον Ιούνιο του 2023.

Η αγορά της Bethesda (στην πραγματικότητα μια συγχώνευση, αφού έγινε μέρος μιας νέας θυγατρικής της Microsoft που ονομάζεται Vault) εγκρίθηκε έξι μήνες μετά τη συναλλαγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Αυτή η αγορά, αξίας $7 δις, είναι πολύ λιγότερα από όσα κόστισε η αγορά της Activision. Για το λόγο αυτό, οι διαδικασίες θα είναι σε αυτήν την περίπτωση, πολύ πιο αργές.

Η αγορά θα πρέπει να περάσει από μηχανισμούς ρύθμισης του ανταγωνισμού για να αποφευχθούν μονοπώλια, όπως αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στον υπ’ αριθμ. 139/2004 κανονισμό της για τον έλεγχο των συναλλαγών μεταξύ εταιρειών αποτιμά και νομοθετεί αυτού του είδους τις συναλλαγές. Από εκεί και πέρα, τα σενάρια είναι η έγκριση χωρίς επιφύλαξη, η υπό όρους έγκριση ή η πιο επιζήμια περίπτωση που θα μπορούσε να καθυστερήσει επ’ αόριστον τη συμφωνία: μια έρευνα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο αφού ελεγχθεί αν η Activision Blizzard και η Microsoft μπορούν στην πραγματικότητα, να ενώσουν τις διαδρομές τους, μπορούμε ήδη να υποθέσουμε ποιο νέο σενάριο στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών θα διαμορφωθεί για τις μελλοντικές γενιές. Με ένα Game Pass να ενοποιείται ως ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα στον κλάδο μεσοπρόθεσμα, ίσως το κύριο ερώτημα είναι: ακόμα κι αν όλα είναι νομικά εντάξει, σε ποιο βαθμό πρέπει να ανησυχεί ο παίκτης με μια πλήρη κυριαρχία του χώρου από τη Microsoft;

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.