Τέλος στα πλάνα του Zuckerberg για δικό του κρυπτονόμισμα

Zuckerberg κρυπτονόμισμα

Τέλος φαίνεται να λαμβάνει η προσπάθεια του Meta και του Mark Zuckerberg για ένα νέο, δικό τους κρυπτονόμισμα. Το Diem, όπως είναι το όνομά του, δε θα φτάσει στην αγορά ποτέ, μετά από μια σειρά από εξελίξεις που έφερε εντός της εταιρείας, όπως μετονομασίες, ακροάσεις στο Κογκρέσο και αποχωρήσεις μεγαλοστελεχών.

Ο συνεταιρισμός πίσω από το Diem επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι πούλησε τα περιουσιακά του στοιχεία στη Silvergate, έναντι $200 εκατομμυρίων. Η Silvergate είναι μια τράπεζα που επικεντρώνεται περισσότερο στα κρυπτονομίσματα, με την οποία συνεργαζόταν η Meta πέρυσι, με σκοπό να κυκλοφορήσει ένα νέο stablecoin. Όπως δήλωσε ο Stuart Levey, διευθύνων σύμβουλος του Diem, η απόφαση για πώληση των στοιχείων που κατείχε η εταιρεία, προήλθε από το γεγονός ότι έγινε σαφές από τις συζητήσεις με τις αρμόδιες ρυθμιστικέ αρχές πως δε γινόταν να προχωρήσει η διαδικασία.

Ουσιαστικά, η παραπάνω απόφαση σηματοδοτεί και επίσημα το τέλος μιας προσπάθειας που έμοιαζε από την αρχή καταδικασμένη. Οι εφαρμογές μέσω των οποίο θα διαχειρίζονταν το κρυπτονόμισμα οι χρήστες είχαν δημιουργηθεί από τον κολοσσό του Zuckerberg. Επομένως, παρά το γεγονός ότι η Libra Association δημιουργήθηκε από το Facebook (πλέον Meta), για τη διαχείριση του νομίσματος, υπήρχαν έντονοι φόβοι πως όλο αυτό απλά θα έκανε το Facebook ισχυρότερο. Να σημειωθεί, στο μεταξύ, ότι μέλη της Libra Associaton ξεκίνησαν να αποχωρούν λίγους μόλις μήνες μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας τους.

Κάτι που είναι επίσης σημαντικό, είναι το ότι η Libra εμφανίστηκε σε μια εποχή που τα stablecoins ήταν μια νέα ιδέα και οι ρυθμιστικές αρχές δεν τα παρακολουθούσαν στενά. Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα stablecoins είναι σχεδιασμένα να έχουν μια σταθερή τιμή, για να ενθαρρύνουν τις τακτικές συναλλαγές. Μετά την τεράστια άνοδο της εν λόγω αγοράς από το 2019, οι κυβερνήσεις, όπως είναι εύλογο, άρχισαν να παρακολουθούν την κατάσταση και τις αντίστοιχες νομοθεσίες. Το Νοέμβριο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα stablecoins θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις αρχές ως τράπεζες.

Σχετικά τώρα με το Diem, η ακύρωσή του δεν είναι κάτι δεδομένο. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι παύει να έχει δεσμούς με τη Meta. Η Silvergate ή ακόμα και κάποια άλλη εταιρεία, μπορεί να φέρει το project πάλι στην επιφάνεια. Ο λόγος που θεωρείται αρκετά πιθανό ενδεχόμενο αυτό, είναι ότι ο σχεδιασμός του προσφέρει διαφάνεια και μεγαλύτερη ευκολία στη ρύθμισή του από τις αρμόδιες αρχές, σε σύγκριση με πολλά υπάρχοντα stablecoins. Αυτό που το καταδίκασε είναι η φήμη της Meta και όχι άδικα από ό,τι φάνηκε.