Σημαντικές εξελίξεις στις κβαντικές επικοινωνίες στην Κίνα

κβαντικές επικοινωνίες

Ερευνητές στο Πεκίνο κατάφεραν να μεταφέρουν δεδομένα σε μήκος 102,2 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας κβαντική τεχνολογία, σημειώνοντας έτσι νέο παγκόσμιο ρεκόρ (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 18 χιλιόμετρα) και ένα σημαντικό βήμα για τις κβαντικές επικοινωνίες. Η ταχύτητα μετάδοσης είναι ακόμη χαμηλή – 0,54 bit ανά δευτερόλεπτο – αλλά το άλμα είναι σημαντικό, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του έργου, ο Κινέζος επιστήμονας Long Guilu.

Ο Guilu πρόσθεσε ότι αυτή η ταχύτητα μετάδοσης επιτρέπει ήδη ηχητικές κλήσεις και μηνύματα κειμένου έως και 30 χιλιόμετρα με ταχύτητα 22,4 kilobits ανά δευτερόλεπτο. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για μια πολύ ασφαλή τεχνολογία, καθώς οποιαδήποτε επίθεση θα ανιχνευόταν αμέσως.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Guilu δήλωσε: “Εάν αντικαταστήσουμε τμήματα του σημερινού διαδικτύου, δηλαδή εκείνα στα οποία σημειώνονται οι περισσότερες επιθέσεις υποκλοπής, με κβαντικά κανάλια, τα τμήματα αυτά θα έχουν την πρόσθετη ικανότητα να ανιχνεύουν και να αποτρέπουν τις υποκλοπές, καθιστώντας την επικοινωνία ακόμη πιο ασφαλή”.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.