Σεισμός στην Τουρκία: Απάτες σε PayPal και Twitter

Τουρκία

Ενώ η αναζήτηση επιζώντων συνεχίζεται στην Τουρκία, αρκετοί ψηφιακοί πλιατσικολόγοι εκμεταλλεύτηκαν αμέσως την κατάσταση για να εξαπατήσουν όσους θέλουν να βοηθήσουν τους πολίτες μέσω δωρεών. Αρκετοί ψεύτικοι λογαριασμοί έχουν εμφανιστεί στο Twitter και καλούν τους χρήστες να επισκεφθούν ιστότοπους συγκέντρωσης χρημάτων. Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται την υπηρεσία που προσφέρει το PayPal. Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση αποκατέστησε την πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο.

Ένας από τους ψεύτικους λογαριασμούς που ανακάλυψε το Bleeping Computer ήταν ο “Turkey Earthquake Relief”. Ο απατεώνας δημοσίευσε ειδήσεις για σεισμούς από αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης και κυβερνητικές πηγές για να αποκτήσει αξιοπιστία. Ευτυχώς, αποκλείστηκε από το Twitter, αλλά η σελίδα συγκέντρωσης χρημάτων στο PayPal είναι ακόμα σε λειτουργία. Προς το παρόν, έχουν γίνει τρεις δωρεές συνολικού ύψους 900 δολαρίων.

Τουρκία

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν αρκετές σελίδες συγκέντρωσης χρημάτων για τη βοήθεια των σεισμοπλήκτων. Πρόκειται όμως σίγουρα για απάτες, καθώς η PayPal δεν λειτουργεί πλέον στην Τουρκία από το 2016. Έτσι, οι χρήστες του Twitter που ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στη χώρα λένε ξεκάθαρα ψέματα. Το Bleeping Computer ανέφερε τους εράνους. Αυτή είναι η απάντηση της καλιφορνέζικης εταιρείας:

Το PayPal χρησιμοποιείται από πάνω από 500.000 νόμιμες φιλανθρωπικές οργανώσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς παγκοσμίως. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το PayPal για να δέχονται δωρεές έχουν τις καλύτερες προθέσεις, υπάρχουν αναπόφευκτα κάποιοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη φιλανθρωπική φύση και τη γενναιοδωρία των άλλων. Οι ομάδες της PayPal εργάζονται πάντα με επιμέλεια για την παρακολούθηση και τον αποκλεισμό λογαριασμών, ιδίως μετά από γεγονότα όπως ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία. Ενθαρρύνουμε επίσης την κοινότητα να αναφέρει οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα στην εταιρεία.

Παραμένοντας στην Τουρκία, η κυβέρνηση αποκατέστησε την πρόσβαση στο Twitter, αφού ζήτησε από την καλιφορνέζικη εταιρεία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της σχετικά με την παραπληροφόρηση. Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε ισχυριστεί ότι κάποιοι δημοσίευαν προκλητικές αναρτήσεις, δηλαδή ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον αργό ρυθμό των προσπαθειών διάσωσης και αποκατάστασης. Η Τουρκία είχε επίσης αποκλείσει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.