Πρόταση της ΕΕ προκαλεί αντιδράσεις: Αναζήτηση μηνυμάτων κακοποίησης παιδιών σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές

ΕΕ

Θυμάστε την πρωτοβουλία της Apple πέρυσι να ελέγχει τα iPhone για υλικό παιδικής κακοποίησης; Η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει τη λειτουργία λόγω των αντιδράσεων, αλλά φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, αυτή τη φορά για τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της, η ρυθμιστική αρχή πρότεινε έναν νέο κανονισμό για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας και της παιδικής κακοποίησης, ο οποίος, εάν εγκριθεί, θα απαιτεί από τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων να σαρώνουν τα μηνύματα των χρηστών.

Προφανώς, οι εφαρμογές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι το Whatsapp, το Signal, το Telegram και το Facebook Messenger, οι οποίες θα πρέπει, αν ο νόμος τεθεί σε ισχύ, να σαρώνουν μέσω εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης τα μηνύματα επιλεγμένων χρηστών για γνωστό και άγνωστο υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM).

Ένα προσχέδιο είχε ήδη εμφανιστεί στις αρχές της εβδομάδας και είχε αρχίσει να δέχεται επικρίσεις από ειδικούς σε θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας. Τα προβλήματα που επισημάνθηκαν είναι ουσιαστικά δύο και είναι και τα δύο τεράστια.

  • Ο νέος νόμος θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να έχουν δυνητικά πρόσβαση σε όλα τα μηνύματα των χρηστών.
  • Για να λειτουργήσει, η πρόταση θα μπορούσε να υπονομεύσει (ή και να σπάσει) την κρυπτογράφηση συνομιλιών.

Όσον αφορά στο πρώτο σημείο, ο κανονισμός θα προβλέπει ότι οι “εντολές αποκάλυψης” θα εκδίδονται από μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ και η Επιτροπή δηλώνει ότι θα είναι “στοχευμένες και συγκεκριμένες” για τη μείωση των παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής. Ωστόσο, ο κανονισμός δεν είναι σαφής ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα στοχεύουν οι εντολές αυτές, εάν θα περιορίζονται σε άτομα και ομάδες για παράδειγμα, ή θα εφαρμόζονται σε πολύ ευρύτερες κατηγορίες.

Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, ο κανονισμός αυτός θα άφηνε “την πόρτα εντελώς ανοιχτή για μια πολύ πιο γενικευμένη παρακολούθηση”, η οποία θα περιέγραφε “τον πιο εξελιγμένο μηχανισμό μαζικής παρακολούθησης που έχει εφαρμοστεί ποτέ εκτός Κίνας και ΕΣΣΔ”. Όχι μόνο αυτό, αλλά στην πραγματικότητα “δεν θα υπήρχε κανένας άλλος τρόπος για να γίνει αυτό που επιδιώκει η πρόταση της ΕΕ εκτός από το να διαβάζουν και να σαρώνουν οι κυβερνήσεις τα μηνύματα των χρηστών σε μεγάλη κλίμακα”.

Όσον αφορά στο δεύτερο σημείο, ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας συμφωνούν ότι, ενώ ο κανονισμός δεν απαιτεί ρητά τον τερματισμό των κρυπτογραφημένων υπηρεσιών, θα απαιτούσε την εγκατάσταση λογισμικού ανίχνευσης CSAM στα συστήματά τους που θα καθιστούσε αδύνατη την ισχυρή κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι ο νόμος θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που άλλες κυβερνήσεις (ακόμη και αυταρχικά κράτη) θα μπορούσαν να αντιγράψουν.

Το λόγο έχει τώρα η Επιτροπή. Η πρόταση είναι ασφαλώς αξιέπαινη, αλλά όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί, φαίνεται ότι δεν εφαρμόζεται σωστά.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.