Ό,τι δεν πέτυχε η Epic Games με την Apple, το κατάφεραν οι εφαρμογές γνωριμιών στην Ολλανδία

apple

Η Apple θα επιτρέψει στους Ολλανδούς προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών να προσφέρουν επιλογές πληρωμής μέσω τρίτων. Η εταιρεία ανακοίνωσε την απόφασή της να υιοθετήσει το μέτρο προκειμένου να συμμορφωθεί με την εντολή της Αρχής Καταναλωτών και Αγορών της χώρας (ACM), η οποία της είχε δώσει περιθώριο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, να το εφαρμόσει εάν δε θέλει να εκτεθεί σε κυρώσεις.

Η απόφαση έρχεται αφότου η ολλανδική αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα τον Δεκέμβριο ότι η βορειοαμερικανική εταιρεία είχε καταχραστεί τη θέση της στην αγορά, απαιτώντας από τους προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών όπως η Match Group (MTCH.O) Inc , ιδιοκτήτρια του Tinder, να χρησιμοποιούν αποκλειστικά το δικό της σύστημα πληρωμών (Apple) για τα προϊόντα της και εφαρμόζει προμήθειες μεταξύ 15 και 30%. Αν και η απόφαση της ACM αφορά μόνο στην Ολλανδία και το μέτρο δε θα ξεπεράσει τα σύνορά της, το σενάριο που αναλύει δεν είναι σε καμία περίπτωση αποκλειστικό στην επικράτειά της.

Η πρακτική του εξαναγκασμού των προγραμματιστών να χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών της Apple και να πληρώνουν προμήθειες 30% για τις αγορές των χρηστών τους, έχει εξεταστεί από ρυθμιστικές αρχές και νομοθέτες σε άλλα μέρη του κόσμου. Επίσης, έχει προκαλέσει έντονες συγκρούσεις, όπως αυτή που πραγματοποίησε πρόσφατα η Epic Games, δημιουργός του δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnite. Η Apple και η Epic Games, συγκρούστηκαν ακριβώς λόγω του συστήματος χρέωσης.

Η υπόθεση έληξε με το Fornite να βγαίνει από το App Store και τον «τσακωμό» στο δικαστήριο, το οποίο στα τέλη του 2021 εξέδωσε Σολομωνική απόφαση. Η Epic Games έπρεπε να πληρώσει την Apple για την εισαγωγή ενός συστήματος άμεσων πληρωμών για το iOS και η εταιρεία από το Cupertino αναγκάστηκε να επιτρέψει στους προγραμματιστές να προσφέρουν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής, εκτός του App Store, όπως θα συμβεί τώρα στην Ολλανδία.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση της ACM αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η ανακοίνωση έγινε από την εταιρεία σε μια ενημέρωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και απευθύνεται στους Ολλανδούς δημιουργούς εφαρμογών. «Οι πρόσφατες παραγγελίες της ACM θα επιτρέψουν στους προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών στο App Store της Ολλανδίας να μοιράζονται πρόσθετες επιλογές πληρωμών με τους χρήστες», διευκρινίζει η Apple, η οποία προωθεί, ότι έχει προσφύγει στην απόφαση της ρυθμιστικής αρχής . “Ανησυχούμε ότι αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την εμπειρία του χρήστη και να δημιουργήσουν νέες απειλές για το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων χρήστη.”

Η Apple προειδοποιεί ότι αν προκύψουν προβλήματα με τις νέες επιλογές πληρωμών, δεν θα αναλάβει την ευθύνη. «Επειδή η Apple δεν θα έχει άμεση γνώση των αγορών που πραγματοποιούνται μέσω εναλλακτικών μεθόδων, δε θα μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες με επιστροφές χρημάτων, ιστορικό αγορών, διαχείριση συνδρομών και άλλα ζητήματα που προκύπτουν κατά την αγορά ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών. Θα είστε υπεύθυνοι για την επίλυση αυτών των προβλημάτων με τους πελάτες».

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.