Οι χάκερς που επιτέθηκαν στην NVIDIA ισχυρίζονται ότι διείσδυσαν και στη Vodafone

Vodafone

Η Vodafone δηλώνει ότι ερευνά τις αναφορές για την πειρατεία, σε μια κλιμάκωση στον κλάδο. Είναι άραγε κανείς ασφαλής; Το τηλεφωνικό δίκτυο της Vodafone φαίνεται ότι υπέστη παραβίαση δεδομένων από την ολοένα και πιο διαβόητη ομάδα Lapsus$, και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζει.

Η ομάδα δημοσίευσε πρόσφατα μια δημοσκόπηση στο κανάλι της στο Telegram, ζητώντας από τους συνδρομητές της ποιανού τα δεδομένα να κλέψουν στη συνέχεια, με τρεις διαθέσιμες επιλογές: Vodafone, Impresa και MercadoLibre/MercadoPago. Η τελευταία είναι μια αργεντίνικη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ η Impresa είναι ένας πορτογαλικός όμιλος μέσων ενημέρωσης που υπέστη μεγάλη παραβίαση δεδομένων στα τέλη του 2021. Ωστόσο, η Vodafone, η οποία φέρεται να προηγείται στη δημοσκόπηση με ποσοστό άνω του 50% των ψήφων, δηλώνει ότι δεν γνώριζε για οποιαδήποτε πειρατεία.

“Ερευνούμε το περιστατικό μαζί με τις αρχές και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την αξιοπιστία του ισχυρισμού”, δήλωσε εκπρόσωπος της Vodafone. Πρόσθεσε: “Αυτό που μπορούμε να πούμε, ωστόσο, είναι ότι γενικά οι τύποι αποθετηρίων που αναφέρονται στην καταγγελία περιέχουν πηγαίο κώδικα και δεν περιέχουν δεδομένα πελατών”.

Αν η Lapsus$ κάνει πράξη την απειλή, θα διαρρεύσουν 200GB πηγαίου κώδικα της Vodafone. Δεν γνωρίζουμε αν στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε ιός ή ransomware ή αν η εταιρεία διαπραγματεύεται με τους χάκερς για να αποτρέψει τη διαρροή.

Η Lapsus$ έχει προκαλέσει τον όλεθρο στον εταιρικό κόσμο τους τελευταίους μήνες. Έχει ήδη διαρρεύσει ένας τεράστιος όγκος δεδομένων της Samsung. Πρόσφατα διέρρευσε επίσης ένα terabyte δεδομένων της NVIDIA, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων χρήστη και των κωδικών πρόσβασης δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων της NVIDIA. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να δημιουργήσει ένα εργαλείο που παρακάμπτει τον περιοριστή εξόρυξης κρυπτονομισμάτων που έχει τοποθετηθεί στις NVIDIA RTX.

Το εργαλείο, το οποίο πωλείται για 1 εκατομμύριο δολάρια, θα επιτρέψει σε όσους κάνουν εξόρυξη ethereum, να χρησιμοποιούν τις κάρτες στο μέγιστο της χωρητικότητάς τους και όχι στο μισό, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.