Οι απάτες σε Facebook, Twitter και Instagram έφτασαν σε ιστορικό ρεκόρ

απάτες

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι όλο και περισσότερο, ένα μέρος όπου οι απατεώνες βρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους για να αποσπούν χρήματα. Το 2021 οι απάτες έφτασαν σε ιστορικά επίπεδα.

Ακριβώς επειδή υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που ενημερώνονται για την τεχνολογία, δεν σημαίνει ότι ο αριθμός των θυμάτων απάτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μειώνεται. Έτσι φαίνεται από τις μελέτες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC), 95.000 χρήστες ανέφεραν ότι υπέστησαν απάτη μέσω ιστοτόπων όπως το Facebook και το Twitter το 2021. Αυτός ο αριθμός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Επιπλέον, οι συνολικές απώλειες έφτασαν το τεράστιο ποσό των 770 εκατ. δολαρίων (690 εκατ. ευρώ).

Η FTC εξηγεί ότι το 25% όλων των αναφερόμενων ζημιών λόγω απάτης το 2021 ήταν αυτές που προήλθαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά τα νούμερα είναι 18 φορές μεγαλύτερα από τις απώλειες που αναφέρθηκαν το 2017 και το τελικό ποσοστό είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που καταγράφηκε.

Από αυτά τα 770 εκατομμύρια δολάρια που έκλεψαν οι απατεώνες, το μεγαλύτερο μέρος (37%) χάθηκε σε επενδυτικές απάτες. Τα πλαστά συστήματα κρυπτονομισμάτων παραμένουν ένας δημοφιλής τρόπος κλοπής χρημάτων και πολλοί έχουν πέσει θύματα σε πωλήσεις NFT που αποδείχτηκαν ψεύτικες.

Οι απάτες ερωτικού περιεχομένου ήταν υπεύθυνες για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό απωλειών (24%) . Αυτοί οι τύποι απάτης υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά η δημοτικότητά τους έχει εκτοξευθεί στα ύψη μετά τον πολλαπλασιασμό των social media και των εφαρμογών γνωριμιών.

Ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών (45%) το 2021 αφορούσαν απάτες διαδικτυακών αγορών. Συνήθως γίνονται μέσα από ψεύτικες διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα και η παραγγελία δεν έρχεται ποτέ.

Η FTC συνιστά μερικούς τρόπους για να περιορίσετε τις πιθανότητες απάτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Περιορίστε τις ρυθμίσεις απορρήτου, αποκλείστε στοχευμένες διαφημίσεις, προσέξτε τα ύποπτα μηνύματα από φίλους που μπορεί να έχουν παραβιαστεί, ελέγξτε τις κριτικές πριν αγοράσετε.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.