Μεγάλη πτώση για την αγορά των crypto

crypto

Η αγορά των crypto βίωσε μία μεγάλη πτώση αυτή την εβδομάδα. Τόσο το Bitcoin, όσο και το Ethereum βρέθηκαν να κοστολογούνται σε τιμές που αντιστοιχούν περίπου στη μισή από την αξία που είχαν στο peak τους, τον περασμένο Νοέμβριο. Μάλιστα, λέγεται πως η πτώση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα νέο κρυπτονόμισμα, το TerraUSD.

Το TerraUSD είναι ένα από τα μεγαλύτερα “stablecoins”. Τα stablecoins ουσιαστικά είναι crypto που διατηρούν μία σταθερή αξία, κοντά σε αυτή ενός κανονικού νομίσματος. Στην περίπτωσή μας, το νόμισμα είναι το αμερικανικό δολάριο. Όσοι επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, βλέπουν τα stablecoins ως ένα checkpoint, έναν ασφαλή τρόπο να αποθηκεύσουν τις επενδύσεις τους, όσο δεν αγοράζουν πιο ευμετάβλητα νομίσματα.

Αυτή την εβδομάδα, όμως, η αξία του TerraUSD έπεσε έως και στα 30 cents, ενώ τώρα κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 80 cents. Η ιδιαιτερότητα του νομίσματος αυτού είναι ότι η τιμή του εξαρτάται από ένα άλλο κρυπτονόμισμα αντί για το δολάριο. Ο λόγος για το Luna, με το οποίο βρίσκεται στο ίδιο blockchain. Τα αποθέματα και των δύο δημιουργούνται και καταστρέφονται μέσω αλγορίθμων, ώστε να διατηρείται σχετικά σταθερή η αξία τους.

Τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, η αξία του Luna έπεσε κατά περισσότερο από 75%, τραβώντας και το TerraUSD προς τα κάτω. Ο δημιουργός του δευτέρου, λοιπόν, Do Kwon, άνοιξε τα αποθέματά του, δηλαδή Bitcoin αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να στηρίξει το TerraUSD. Οι επιπτώσεις, όμως, ήταν σημαντικές στην αγορά των crypto συνολικά, με το Reuters να αναφέρει ότι μέσα σε ένα μήνα έχουν χαθεί $800 δις από την αξία των crypto assets, ενώ η Wall Street Journal μας ενημερώνει ότι οι πωλήσεις NFT ατονούν.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές γιατί σημείωσε τέτοια πτώση το Luna. Όπως θα περίμενε κανείς, δε λείπουν οι θεωρίες συνωμοσίας που κάνουν λόγο για συντονισμένη επίθεση στην αγορά.