Η Ρωσία μπορεί να νομιμοποιήσει την πειρατεία

Ρωσία

Σε απάντηση στις κυρώσεις και τη φυγή εταιρειών και επιχειρηματιών, η Ρωσία μπορεί σύντομα να καταστήσει την πειρατεία νόμιμη. Αυτό αποκάλυψε η ρωσική κρατική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, η οποία επικαλείται δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση επεξεργάζεται νόμο που θα επιτρέπει τη χρήση ξένων εμπορικών σημάτων από το κράτος.

Το θέμα είναι αρκετά λεπτό και πολύπλοκο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει να κρατικοποιήσει όλες τις εταιρείες που έχουν φύγει από τη χώρα. Η ιδέα της κυβέρνησης θα ήταν να τις πάρει υπό την προστασία της και να συνεχίσει να τις λειτουργεί, προφανώς για να αποφύγει την πτώχευσή τους και την απώλεια θέσεων εργασίας. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν θα πλήρωνε για τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος, κάτι που είναι προφανώς παράνομο.

Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζεται προφανώς και στο λογισμικό και τα βιντεοπαιχνίδια. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναλειτουργία των ιστοτόπων Torrent και σε πρακτικά μηδενική τιμωρία των πολιτών που αποφασίζουν να κατεβάσουν παράνομα ένα παιχνίδι για PC, PlayStation ή Xbox. Αυτό θα ήταν ένα ακραίο μέτρο, το οποίο όμως παραδόξως μπορεί να είναι απαραίτητο: με τη Microsoft να έχει σταματήσει την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών, είναι σαφές ότι ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σουίτα Office, τουλάχιστον προς το παρόν. Το πακέτο λογισμικού παραγωγικότητας είναι εγκατεστημένο σχεδόν σε κάθε υπολογιστή στον κόσμο και η αδυναμία χρήσης του επιβαρύνει την επιβίωση κάθε κυβερνητικής δραστηριότητας. Προφανώς, αυτό θα ήταν εντελώς παράνομο και θα έθετε τη Ρωσία σε κίνδυνο περαιτέρω κυρώσεων.

Προς το παρόν ο νόμος δεν έχει ακόμη ψηφιστεί, αλλά θα γνωρίζουμε περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, σας προτρέπουμε να λάβετε αυτά τα νέα με επιφύλαξη, καθώς προέρχονται από έναν οργανισμό που ελέγχεται άμεσα από την κυβέρνηση.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.