Η νέα νομοθεσία της ΕΕ φέρνει σημαντικές αλλαγές στις εταιρείες τεχνολογίας

εταιρείες τεχνολογίας

Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση για την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020. Η DSA, με λίγα λόγια, θα αναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δημοσίευση παράνομου ή επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες τους.

Επιπλέον, εταιρείες όπως η Meta, η Google και το Twitter θα πρέπει να παρέχουν στους χρήστες και τους προγραμματιστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αλγορίθμους τους και θα πρέπει να υιοθετήσουν αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen, πρόκειται για “μια ιστορική συμφωνία, η οποία θα προστατεύσει τους χρήστες του διαδικτύου και όλες τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα δώσει πρακτική εφαρμογή στην αρχή ότι ό,τι είναι παράνομο εκτός σύνδεσης είναι επίσης παράνομο και στο διαδίκτυο”.

Αν και το τελικό κείμενο της DSA δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη περιγράψει λεπτομερώς ορισμένες υποχρεώσεις που θα περιλαμβάνει.

Μεταξύ αυτών:
  • Απαγόρευση της διαφήμισης με στόχο τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνικότητα ενός ατόμου.
  • Η δυνατότητα εύκολης ακύρωσης οποιασδήποτε συνδρομής.
  • Οι μεγάλες πλατφόρμες, όπως το Facebook, θα πρέπει να παρουσιάζουν με διαφάνεια τον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων τους.
  • Οι υπηρεσίες φιλοξενίας και οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους αφαίρεσαν περιεχόμενο, δίνοντας στους θιγόμενους χρήστες τη δυνατότητα προσφυγής.
  • Οι μεγάλες πλατφόρμες θα πρέπει να παρέχουν στους ερευνητές “περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των διαδικτυακών κινδύνων”.
  • Οι διαδικτυακές αγορές θα διατηρούν πληροφορίες σχετικά με τους εμπόρους, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν κάθε πρόσωπο που πωλεί αγαθά/υπηρεσίες στο διαδίκτυο.
  • Σε περίπτωση κρίσης – όπως αυτή στην Ουκρανία – οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να εφαρμόσουν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση πιθανής παραπληροφόρησης.

Τέλος, το κείμενο της DSA θα πρέπει να ελεγχθεί πριν εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το κείμενο θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (ενώ οι κανόνες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται 15 μήνες αργότερα).

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.