Η Κίνα λανσάρει τον ανταγωνιστή του StarLink

Κίνα

Ο Elon Musk έχει ένα άμεσο ανταγωνιστή στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού. Η Κίνα ετοιμάζεται να στείλει δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά για την παροχή ασύρματου διαδικτύου υψηλής ταχύτητας. Η GalaxySpace, μια κινεζική εταιρεία ευρυζωνικών συνδέσεων, εκτόξευσε τους πρώτους δορυφόρους, χαμηλής τροχιάς που θα προσφέρει υπηρεσίες διαδικτύου, όπως προσφέρει ήδη η SpaceX με το Starlink.

Οι δορυφόροι απογειώθηκαν το Σαββατοκύριακο με έναν πύραυλο Long March 2-C που μετέφερε επίσης έναν δορυφόρο παρατήρησης της Γης. Για την παροχή διαδικτύου 5G σε ταχύτητες 40 Gbit ανά δευτερόλεπτο. Τον περασμένο Ιανουάριο, η GalaxySpace ονόμασε το δοκιμαστικό δίκτυο, “μικρός ιστός αράχνης” και υποσχέθηκε ότι θα παρέχει ευρυζωνική σύνδεση σε χαμηλή τροχιά και θα αναπτύξει ένα δίκτυο 144 δορυφόρων.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η τιμή για τη δημιουργία ενός τέτοιου δορυφόρου έχει μειωθεί στο μισό από την κατασκευή του πρώτου και ότι κατάφερε να διατηρήσει το βάρος κάθε μονάδας στα 190 κιλά (όσο λιγότερο ζυγίζουν, τόσο πιο εύκολο είναι να τεθούν σε τροχιά).

Το πρόβλημα είναι ότι οι 144 δορυφόροι δεν είναι πολλοί, σε σύγκριση με το Starlink της SpaceX, το οποίο έχει ήδη 2.000 δορυφόρους στο διάστημα, ή με τον προγραμματισμένο στόλο της Amazon, ο οποίος αποτελείται από 7.774 μονάδες, σε σύγκριση με τους αρχικούς 3.236.

Ο σχεδιαζόμενος στόλος της GalaxySpace είναι επίσης χαμηλός σε σύγκριση με τους τοπικούς ανταγωνιστές της. Τα έργα Hongyan και Hongyun εκτοξεύουν δοκιμαστικούς δορυφόρους από το 2018. Η Hongyan σχεδιάζει συνολικά 324 δορυφόρους, ενώ η Hongyun θα έχει 157.

Εάν το Πεκίνο παραμείνει σε έναν αριθμό τόσο χαμηλό όσο το 144, η υπηρεσία δεν θα είναι χρήσιμη πέρα από ένα μικρό κομμάτι γης στην Κίνα. Σιγά-σιγά γεμίζουμε τον ουρανό με δορυφόρους, θα δούμε αν θα έχει καλό τέλος.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.