Η Ινδία θα είναι η πρώτη μεγάλη δύναμη που θα ρυθμίσει και θα νομιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα. Η κυβέρνηση της χώρας παρουσίασε, όπως περιγράφει το Reuters, την πρότασή της για τα ψηφιακά αγαθά και τα κρυπτονομίσματα με σημαντικά μέτρα που σκοπεύουν να αρχίσουν να εφαρμόζουν το 2023.
Αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος που βασίζεται σε blockchain, μια φορολογική έκπτωση 1% στις συναλλαγές και τις πληρωμές με κρυπτονομίσματα για την αγορά ψηφιακών αγαθών και ένα φόρο 30% στο εισόδημα από συναλλαγές ψηφιακών αγαθών, όπως κρυπτονομίσματα ή NFT. Αυτός είναι και ο υψηλότερος συντελεστής στη χώρα, πάνω από το φόρο που έχουν για τα κοσμήματα και τα τσιγάρα.
Ο Nirmala Sitharaman, ο Ινδός υπουργός Οικονομικών, εξηγεί ότι: «Το μέγεθος και η συχνότητα αυτών των συναλλαγών έχουν καταστήσει επιτακτική την πρόβλεψη ενός συγκεκριμένου φορολογικού καθεστώτος». Στην περίπτωση των δώρων, προτείνεται να φορολογούνται και στον παραλήπτη. Αυτό υποτίθεται ότι καλύπτει την πλειοψηφία των συναλλαγών που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα.
Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ενεργήσει παρουσιάζοντας αυτόν το νέο κανονισμό που ελπίζει να εφαρμόσει από τα τέλη του 2022 έως τις αρχές του 2023. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, η ινδική Κεντρική Τράπεζα ελπίζει να εισαγάγει την ψηφιακή της ρουπία, βασισμένη στην τεχνολογία blockchain.
Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας έχει εκφράσει στο παρελθόν «σοβαρή ανησυχία» για τα κρυπτονομίσματα, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στην Ευρώπη οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης είναι συνήθεις στα προϊόντα όπως το αλκοόλ ή τα κοσμήματα. Κατά τη γνώμη της ινδικής κυβέρνησης, τα κρυπτονομίσματα θα πρέπει (νομικά) να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.
Leave a Reply
View Comments