Η Ιαπωνία δοκιμάζει 6G με ταχύτητες 1 petabit ανά δευτερόλεπτο

6G

Το 6G είναι προ των πυλών…μια δεκαετία μακριά. Όμως ήδη βρίσκεται σε πρώιμες δοκιμές και το τμήμα Έρευνας Δικτύων της Ιαπωνίας που υπάγεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (NICT) ανακοίνωσε την “πρώτη επιτυχημένη μετάδοση 1 petabit ανά δευτερόλεπτο σε μια τυπική πολυπύρηνη ίνα”.

Το 5G απέχει ακόμη χρόνια από την ανάπτυξη, αλλά η τεχνολογική βιομηχανία δεν επαναπαύεται και το 6G είναι στον ορίζοντα για την επόμενη δεκαετία. Ο κορυφαίος ιαπωνικός φορέας κινητών τηλεπικοινωνιών NTT DOCOMO, οι Ιάπωνες κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού NEC και Fujitsu και η φινλανδική κατασκευάστρια εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia, έχουν αναλάβει το έργο των πρώτων πειραματικών δοκιμών με την επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, οι επιδόσεις του 6G θα είναι πραγματικά εντυπωσιακές, με τη μετάδοση δεδομένων να αναμένεται να είναι 100.000 φορές υψηλότερη από το θεωρητικό μέγιστο του 5G. Και, όπως εξηγούν, με ορισμένες από τις υπάρχουσες υποδομές: “Ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση οπτικών συνδέσεων υπερυψηλών επιδόσεων με ίνες τυπικής διαμέτρου συμβατές με τις υπάρχουσες τεχνολογίες καλωδίωσης για βραχυπρόθεσμη υιοθέτηση”.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ένα petabit ισοδυναμεί με ένα τετράκις δισεκατομμύριο bits δεδομένων ή ένα εκατομμύριο gigabits. Στο πλαίσιο αυτό, ένα petabit ανά δευτερόλεπτο θα ισοδυναμούσε με 10 εκατομμύρια κανάλια που μεταδίδουν με 8K ανά δευτερόλεπτο. Μια ασύλληπτη ταχύτητα που υποθέτουμε ότι θα μειωθεί στον πραγματικό κόσμο, αλλά εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακή. Υπάρχουν πολλαπλές προκλήσεις για να επιτευχθούν όλα αυτά και θα απαιτηθούν διάφορες νέες τεχνολογίες, νέες ζώνες υψηλών συχνοτήτων άνω των 100 GHz και διευρυμένη κάλυψη επικοινωνιών.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.