Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά την πλήρη απαγόρευση του spyware Pegasus

Pegasus

Το Pegasus είναι ένα από τα πιο προηγμένα spyware που είναι γνωστά αλλά και το πιο επικίνδυνο. Παρόλο που πωλείται (πολύ, πολύ ακριβά, και μερικές φορές πληρώνεται από τους φορολογούμενους) εδώ και χρόνια ως λύση για κυβερνητική χρήση “κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος”, η αλήθεια είναι ότι κατασκοπεύει “οτιδήποτε κινείται” στο Διαδίκτυο.

Ο προγραμματιστής του, η ισραηλινή εταιρεία NSO Group, φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για τα έσοδα. Όποιος μπορούσε να το πληρώσει, το πήρε. Έτσι, υπό την ομπρέλα της “ασφάλειας”, το Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί για την παραβίαση κάθε είδους δικαιωμάτων εναντίον δημοσιογράφων, οργανώσεων, αντιφρονούντων, πολιτικών (συμπεριλαμβανομένων 13 αρχηγών κρατών), ακαδημαϊκών ή οποιουδήποτε άλλου στόχου. Το “Project Pegasus” της Διεθνούς Αμνηστίας έδειξε πώς χρησιμοποιήθηκε ως “εικονικό όπλο” για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού, σοβαρών exploits σε προϊόντα της Microsoft ή του Facebook, όπως το WhatsApp.

Δεκάδες κυβερνήσεις το έχουν χρησιμοποιήσει για όλα τα είδη εργασιών. Αν και δεν είναι απαλλαγμένοι από τις κατηγορίες, προσπαθούν επιτέλους να βάλουν ένα τέλος. Οι ίδιες οι κρατικές αρχές του Ισραήλ δήλωσαν ότι οι δραστηριότητές του πρέπει να διερευνηθούν και οι αρχές των ΗΠΑ ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στην NSO Group. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ προχωρούν τώρα περισσότερο και έχουν προτείνει την πλήρη απαγόρευση.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα ενός νέου υπομνήματος που δημοσίευσε το EPDS, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων. Η ρυθμιστική αρχή πιστεύει ότι η πλήρης απαγόρευση σε ολόκληρη την περιοχή είναι η μόνη κατάλληλη απάντηση στους “πρωτοφανείς κινδύνους” που εγκυμονεί η τεχνολογία αυτή, όχι μόνο για τους πολίτες και τις συσκευές αλλά και “για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου”.

“Δεδομένου ότι τα ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά των εργαλείων κατασκοπευτικού λογισμικού όπως το Pegasus καθιστούν τον έλεγχο της χρήσης τους πολύ δύσκολο, πρέπει να επανεξετάσουμε ολόκληρο το υφιστάμενο σύστημα που έχει θεσπιστεί για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας”, αναφέρει η έκθεση.

Ορισμένα κράτη της ΕΕ χρησιμοποιούν αυτό το κατασκοπευτικό λογισμικό προς όφελός τους και γνωρίζουν τις δυνατότητές του εδώ και μια δεκαετία. Αναμφίβολα, οι κυβερνήσεις και οι δυνάμεις ασφαλείας χρειάζονται ψηφιακά εργαλεία κατά των “κακών”, αλλά η χρήση του Pegasus ήταν ασυνείδητη και κατά των ίδιων των πολιτών.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.