Η ΕΕ παρουσίασε νέα αντιμονοπωλιακή νομοθεσία

εταιρείες τεχνολογίας

Μέσω δελτίου τύπου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ανακοίνωσαν τελικά την τελική πρόταση της Πράξης για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Ο νέος αυτός κανονισμός, ο οποίος αποσκοπεί στον περιορισμό της ισχύος των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών στην αγορά, συζητείται εδώ και πολύ καιρό.

Με την DMA, ωστόσο, όχι μόνο κολοσσοί όπως η Apple, η Google, η Microsoft, η Amazon και η Meta, αλλά και όλες εκείνες οι εταιρείες που ορίζονται ως “gatekeepers”, δηλαδή εταιρείες με κεφαλαιοποίηση αγοράς τουλάχιστον 75 δισεκατομμυρίων ευρώ και τουλάχιστον 45.000 ενεργούς χρήστες, όπως η Booking.com, θα τεθούν υπό τον έλεγχο των αντιμονοπωλιακών αρχών της ΕΕ.

Τα βασικά σημεία της DMA

Τι ορίζει όμως η DMA; Η νέα δέσμη κανόνων βασίζεται σε ορισμένα βασικά σημεία που πρέπει να εγγυώνται οι μεγάλες πλατφόρμες και αφορά διάφορα ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των χρηστών και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών.

Όσον αφορά τα δικαιώματα των χρηστών, η DMA προβλέπει δύο σημεία:

  • Διαλειτουργικότητα. Θα πρέπει να επιτρέπουν στις πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων τους να συνεργάζονται με παρόμοιες υπηρεσίες μικρότερων τρίτων μερών.
  • Το δικαίωμα απεγκατάστασης. Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά το λογισμικό και τις υπηρεσίες, ιδίως στα λειτουργικά συστήματα για κινητά, όπως το iOS και το Android, με τη δυνατότητα απεγκατάστασης οποιουδήποτε προεγκατεστημένου λογισμικού.

Από την πλευρά του ανταγωνισμού, οι εταιρείες που βασίζονται σε πλατφόρμες πρέπει να είναι εγγυημένες:

  • Πρόσβαση σε δεδομένα. Για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που παράγουν για μεγαλύτερες πλατφόρμες.
  • Οι εταιρείες που αγοράζουν διαφημίσεις σε πλατφόρμες θα πρέπει να έχουν τα εργαλεία για να επαληθεύουν ανεξάρτητα την εμβέλεια των διαφημίσεών τους.
  • Τέλος της αυτοαναφοράς. Οι εταιρείες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους για να θέτουν τα προϊόντα τους σε προτεραιότητα (Όπως το Amazon).

Οι επιπτώσεις για τις μεγάλες εταιρείες

Αλλά τι διακινδυνεύουν οι μεγάλες εταιρείες; Τον τελευταίο καιρό έχουμε ακούσει για μεγάλα πρόστιμα από τις ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές σε εταιρείες όπως η Google και η Apple, αλλά σε γενικές γραμμές οι κίνδυνοι ήταν μικροί, σκεφτείτε μόνο ότι στην Ολλανδία η Apple προτίμησε να πληρώσει εβδομαδιαίο πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ για να μην χρειαστεί να κάνει αλλαγές στη διαχείριση των εφαρμογών τρίτων στο App Store.

Τώρα, από την άλλη πλευρά, οι κυρώσεις είναι πολύ αυστηρότερες, φτάνοντας έως και το 10% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων, με πρόστιμα έως και 5% του μέσου ημερήσιου κύκλου εργασιών. Αλλά δεν τελειώνει εκεί. Η DMA προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στις ίδιες τις εταιρείες σε περίπτωση παραβάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μέτρα όπως η πώληση τμημάτων της εταιρείας.

Τι συμβαίνει τώρα

Η DMA θα πρέπει τώρα να περάσει από μια σειρά ψηφοφοριών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Προς το παρόν, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Margaret Vestager, δηλώνει ικανοποιημένη. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα έχουν αναμφίβολα κάτι να πουν γι’ αυτό αλλά σε κάθε περίπτωση, πνέει ένας άνεμος αλλαγής.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.