Η ΕΕ ετοιμάζει ένα πλήγμα για τα κρυπτονομίσματα

κρυπτονομίσματα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, και για τα κρυπτονομίσματα είναι ένα πλήγμα, καθώς ανταλλακτήρια όπως το Coinbase θα πρέπει να μοιράζονται δεδομένα για τις περισσότερες συναλλαγές. Αντικείμενο της ψηφοφορίας ήταν η τροποποίηση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML), η οποία πρότεινε την υποβολή έκθεσης στις αρχές για κάθε μεταφορά κρυπτονομισμάτων από “μη φιλοξενούμενο” (ή μη φυλασσόμενο) πορτοφόλι που αντιστοιχεί ή υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Η ψηφοφορία, αποτέλεσμα μιας έντονης συζήτησης μεταξύ των νομοθετών, οι οποίοι θέλουν να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα χρήματος και των συμμετεχόντων στην αγορά κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις, αποφάσισε επίσης ότι οι εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών (το λεγόμενο KYC, know-your-customer).

Οι αντιδράσεις των παραγόντων του κλάδου δεν άργησαν να έρθουν, με τον CEO της Coinbase να χαρακτηρίζει τη νέα νομοθεσία ως αντι-ιδιωτική και οπισθοδρομική και διάκριση εις βάρος των κρυπτονομισμάτων.

Τώρα ο νόμος πρέπει να περάσει από μια φάση αναθεώρησης, με τη συνέλευση να συνεδριάζει σε ολομέλεια σε δύο μήνες. Σύμφωνα με ορισμένες φωνές εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής, υπάρχει κάποια αισιοδοξία ότι θα γίνουν αλλαγές, ιδίως όσον αφορά στις πιθανές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και τους κινδύνους για την ασφάλεια. Μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται στο νόμο, ο Markus Ferber θεώρησε τους νέους κανόνες εντελώς δυσανάλογους, καθώς ουσιαστικά απαγορεύουν τη χρήση πορτοφολιών χωρίς φιλοξενία.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.