Η Apple θέλει να απαλλαγεί από τους κωδικούς πρόσβασης με αυτό το νέο χαρακτηριστικό

Apple

Ένα μέλλον χωρίς κωδικούς πρόσβασης είναι αυτό που ονειρεύονται πολλοί χρήστες και η Apple μπορεί να τους ικανοποιήσει με ένα νέο χαρακτηριστικό που σχετίζεται με το πρότυπο FIDO, μια λύση που η Apple ονόμασε Passkeys στο iCloud Keychain.

Η ιδέα είναι να επιτραπεί στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε έναν ιστότοπο που θεωρείται ασφαλής αυτόματα, π.χ. απλώς έχοντας στη διάθεσή τους μια άλλη συσκευή Apple. Η εταιρεία αποφάσισε να υποστηρίξει το πρότυπο FIDO (Fast IDentity Online) το 2020 και πέρυσι ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δοκιμές για την εφαρμογή του στο οικοσύστημα προϊόντων και υπηρεσιών της.

Στην πράξη, η λύση που επινοήθηκε από τη FIDO Alliance (μια βιομηχανική ένωση που ασχολείται ειδικά με τον ασφαλή έλεγχο ταυτότητας) βασίζεται στην αρχή ότι οι αξιόπιστες συσκευές θα πρέπει να αντικαθιστούν τους κωδικούς πρόσβασης και όλα αυτά με τρόπο που θυμίζει τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) με χρήση συσκευών της Apple. Έτσι, αν προσπαθήσετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο από το iPhone σας, θα πληκτρολογήσετε μόνο το όνομα χρήστη σας και το σύστημα θα στείλει στη συνέχεια ένα αίτημα ελέγχου ταυτότητας σε μια από τις άλλες εγγεγραμμένες συσκευές σας, όπως ένα Apple Watch.

Αλλά τα σχέδια της Apple θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο φιλόδοξα, καθώς μεταξύ των πιθανών μελλοντικών λύσεων που συνδέονται με το πρότυπο FIDO θα υπήρχε επίσης η δυνατότητα μετατροπής μιας από τις συσκευές του χρήστη (όπως ένα laptop) σε ένα είδος hardware token, ικανό να παρέχει φυσικό έλεγχο ταυτότητας μέσω Bluetooth.

Βασικά, όταν ο χρήστης ξεκλειδώνει την πρώτη συσκευή που επιβεβαιώνει την ταυτότητά του, δε θα χρειάζεται να αντιμετωπίσει περαιτέρω επαληθεύσεις στις άλλες συσκευές που χρησιμοποιεί και αυτό θα σημαίνει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα πρόσβασης σε έναν ιστότοπο από έναν Mac χωρίς να χρειάζεται να εισαγάγει τα σχετικά διαπιστευτήρια (το σύστημα θα επαληθεύει απλώς ότι το iPhone ή το Apple Watch βρίσκεται εντός της εμβέλειας Bluetooth).

Μένει να δούμε αν αυτή η πρόταση του προτύπου FIDO θα γίνει πράγματι μια λειτουργία διαθέσιμη στους χρήστες.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.