Η AMD ξεπερνά την Intel για πρώτη φορά

AMD

Η AMD ξεπέρασε την Intel για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας με κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 197,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στις 15 Φεβρουαρίου, έναντι 197,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Intel. Η ξαφνική αύξηση της κεφαλαιοποίησης της AMD οφείλεται στη μεγαλύτερη εξαγορά ημιαγωγών στην ιστορία.

Η εξαγορά της Xilinx από την AMD συνέβαλε στο να ξεπεράσει την Intel κατά 51 εκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτό είναι ακόμη πιο εκπληκτικό αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πριν από έξι χρόνια η AMD βρισκόταν κοντά στη χρεοκοπία, ενώ σήμερα έχει ένα ιστορικά υψηλό μερίδιο στην αγορά επεξεργαστών που της επέτρεψε να κλείσει τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία των ημιαγωγών.

Ωστόσο, η Intel εξακολουθεί να είναι μακράν η μεγαλύτερη εταιρεία, ελέγχοντας περίπου το 75% του συνολικού μεριδίου αγοράς. Η Intel παράγει επίσης πολύ περισσότερα έσοδα ετησίως από την AMD, που προέρχεται από το έκτο έτος ρεκόρ εσόδων της.

Επιπλέον, η Intel παράγει τα τσιπ της μέσω του παγκόσμιου δικτύου εργοστασίων της, ενώ η AMD σχεδιάζει τα τσιπ και αναθέτει την παραγωγή σε τρίτους.

Ωστόσο, η αγορά εμφανίζεται γενικά αισιόδοξη για τις προοπτικές ανάπτυξης της AMD σε σύγκριση με την Intel, καθώς η πρόσφατη εξαγορά της Xilinx διευρύνει τις προσφορές της εταιρείας σε τσιπ, ανοίγοντας νέους ορίζοντες, που σχετίζονται με τα αυτόνομα οχήματα, την αεροδιαστημική και τις αγορές επικοινωνιών. Επιπλέον, η Xilinx είναι σήμερα μια πολύ υγιής εταιρεία.

Ωστόσο, η Intel δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς η εταιρεία εξαγόρασε πρόσφατα την Tower Semiconductor για την παραγωγή τσιπ για άλλες εταιρείες και αύξησε τις δαπάνες της για έρευνα και ανάπτυξη σε υψηλά επίπεδα.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.