Η Amazon απολύει 9.000 υπαλλήλους

AmazonSmile

Όπως ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, η Amazon ξεκίνησε τη δεύτερη φάση του “επιχειρησιακού της σχεδίου” (OP2), το οποίο προβλέπει δραστική μείωση του εργατικού δυναμικού, μετά την αύξηση των προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ο διευθύνων σύμβουλος Andy Jassy ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα απολύσει περίπου 9.000 υπαλλήλους μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στις αρχές του έτους είχαν καταργηθεί περισσότερες από 18.000 θέσεις εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος εξηγεί ότι οι διευθυντές αποφασίζουν για τις επενδυτικές προτεραιότητες κάθε χρόνο με βάση τις απαιτήσεις των καταναλωτών και τον προϋπολογισμό της εταιρείας. Για αρκετά χρόνια, οι προσλήψεις αυξάνονταν, αλλά τώρα είναι απαραίτητο να μειωθεί το κόστος και συνεπώς ο αριθμός των εργαζομένων. Όπως αναφέρεται, τον Ιανουάριο απολύθηκαν περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι (περισσότεροι από τον προγραμματισμένο αριθμό τον Νοέμβριο του 2022). Η δεύτερη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου προβλέπει την περικοπή άλλων 9.000 θέσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος τονίζει ότι ορισμένες ομάδες δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την εσωτερική τους ανάλυση, οπότε ο ακριβής αριθμός μπορεί να αλλάξει. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι περικοπές μέχρι τα μέσα με τέλη Απριλίου. Οι πρώην εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση απόλυσης, προσωρινή ασφάλιση υγείας και υποστήριξη στην εξεύρεση νέας εργασίας.

Αυτή τη φορά η μείωση του εργατικού δυναμικού επηρέασε τις Amazon Web Services, PXT (People, Experience and Technology), Advertising και Twitch. Η Amazon είχε περίπου 800.000 υπαλλήλους στο τέλος του 2019. Ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 1,6 εκατομμύρια στο τέλος του 2021. Η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ εμφάνισε καθαρές ζημίες ύψους $2,7 δισ. το 2022, το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα από το 2014.

Το κόστος μειώθηκε επίσης με την αναστολή της κατασκευής της δεύτερης έδρας στη Βιρτζίνια, τη διακοπή της επέκτασης των καταστημάτων Fresh και το κλείσιμο οκτώ καταστημάτων Amazon Go.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.