Η Adobe λανσάρει το Firefly

Firefly

Νέα εβδομάδα, περισσότερες ειδήσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης: καθώς το Microsoft Designer παίρνει σάρκα και οστά, η Adobe μπαίνει στον τομέα παρουσιάζοντας το εργαλείο γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης Firefly, το οποίο στοχεύει να φέρει την τεχνολογία στη σουίτα εφαρμογών και υπηρεσιών της για τη δημιουργία περιεχομένου πολυμέσων. Πρακτικά, πρόκειται για μια σημαντική επέκταση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που έχουν ήδη εισαχθεί στο πλαίσιο του Photoshop, του Express και του Lightroom κατά τη διάρκεια του 2022.

Πώς λειτουργεί το Adobe Firefly

Το Adobe Firefly θεωρείται από το ίδιο το προσωπικό της αμερικανικής εταιρείας ως το “επόμενο βήμα στο ταξίδι προς την τεχνητή νοημοσύνη” και είναι διαθέσιμο από σήμερα σε beta έκδοση χωρίς καθορισμένη τιμή. Η ιδέα του Firefly είναι να δημιουργεί εικόνες και κείμενο με ειδικά εφέ που θα υλοποιούνται στο Express, το Photoshop, το Illustrator και το Adobe Experience Manager από μια απλή προτροπή κειμένου. Βασιζόμενο στην περιγραφή που παρέχει ο χρήστης, το Firefly θα εφαρμόζει ειδικά εφέ ή υφές σε χαρακτήρες και εικόνες.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Adobe στο TechCrunch, ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Firefly ανεξάρτητα από την εμπειρία ή το ταλέντο του, επιτυγχάνοντας αποτελέσματα παρόμοια με αυτά που έχουν ήδη παρατηρηθεί με το DALL-E και το Stable Diffusion. Το πραγματικά ιδιαίτερο σε αυτό το εργαλείο είναι ότι η εταιρεία το εκπαιδεύει αποκλειστικά σε περιεχόμενο από το Adobe Stock, μια βιβλιοθήκη πολυμέσων χωρίς δικαιώματα.

Με τον τρόπο αυτό, η Adobe παρακάμπτει τις συζητήσεις σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των εικόνων που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ταυτόχρονα στοχεύει στη διερεύνηση ειδικών μεθόδων αποζημίωσης για όσους συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων φωτογραφιών stock, παρόμοια με ό,τι έχουμε δει με το Shutterstock.

Πώς θα αλλάξει αυτό στο μέλλον;

Το λανσάρισμα της beta έκδοσης αυτές τις ώρες αποτελεί μόνο το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μελλοντική ανάπτυξη του Firefly: όπως δήλωσε ο Alexandru Costin, VP of Generative AI στην Adobe, τα μελλοντικά μοντέλα του εργαλείου θα αξιοποιήσουν ποικίλους πόρους, τεχνολογία και δεδομένα εκπαίδευσης από την Adobe και τρίτους με τους οποίους θα συνεργαστεί η εταιρεία. Στο εγγύς μέλλον, το Firefly θα ενσωματωθεί απευθείας στις ροές εργασίας των επαγγελματιών δημιουργών για να “εργάζονται πιο αποτελεσματικά”.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.