Γιατί το Netflix συνεχίζει να ανεβάζει τις τιμές

netflix

Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του Netflix στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά έχει κάνει τους χρήστες του σε αρκετά μέρη του κόσμου να φοβούνται μια επικείμενη αύξηση. Γιατί αυτή η συνεχής αύξηση των τιμών;

Σήμερα, η τιμή του πλήρους πακέτου Netflix στην Ελλάδα φτάνει τα 13,99 ευρώ το μήνα. Οι τιμές αυξήθηκαν εδώ πριν από λίγους μήνες, αλλά υπάρχει ανησυχία για το εάν η άνοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες θα φτάσει και στην Ευρώπη.

Είναι αλήθεια ότι το Netflix είναι η πλατφόρμα με το περισσότερο περιεχόμενο και αυτή που κυκλοφορεί το περισσότερο περιεχόμενο κάθε εβδομάδα. Αλλά τα ποσοστά τους είναι πολύ υψηλότερα από τους ανταγωνιστές, τότε γιατί συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές; Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν πριν ξεσηκωθούν οι χρήστες;

Για κάποιους μήνες έχασε συνδρομητές, αν και τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους υπολογίζεται ότι θα ανακοινώσει περίπου 8,5 εκατομμύρια νέους συνδρομητές την, χάρη στην επιτυχία του Squid Game.

Το Netflix συγκέντρωσε περίπου 222 εκατομμύρια χρήστες το 2021, καθιστώντας την πιο επιτυχημένη πλατφόρμα. Αλλά όχι αρκετά για να συμβαδίσει με τις τεράστιες δαπάνες του για την παραγωγή περιεχομένου. Η ανάπτυξη της εταιρείας το 2021 ήταν σε χώρες του εξωτερικού. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά απέκτησαν μόλις 70.000 συνδρομητές το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Εκεί η αγορά είναι ήδη κορεσμένη από τον τεράστιο ανταγωνισμό των Disney +, HBO Max, Prime Video, Paramount +, Apple TV + κλπ.

Η επέκταση σε άλλες χώρες αναγκάζει την εταιρεία να δημιουργήσει το δικό της περιεχόμενο για αυτές, σε πολλές περιπτώσεις με ελάχιστο περιεχόμενο για να λάβουν άδεια μετάδοσης. Και με τα μεγάλα έξοδα της μεταγλώττισης, έχει προκαλέσει αύξηση των δαπανών για τη δημιουργία περιεχομένου. Το 2020 δαπανήθηκαν 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή σειρών και ταινιών και το 2021 έχει αυξηθεί στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια άνοδος στα έξοδα, που δεν χρηματοδοτούν οι Αμερικανοί χρήστες, γιατί τα ποσοστά εκεί δεν έχουν ανέβει από το 2020. Αυτός είναι ο λόγος που έδωσε το Netflix για την αύξηση των τιμών:

“Κατανοούμε ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερες επιλογές ψυχαγωγίας από ποτέ και δεσμευόμαστε να προσφέρουμε μια ακόμα καλύτερη εμπειρία για τα μέλη μας”, δήλωσε εκπρόσωπος του Netflix σε δήλωση.

“Ενημερώνουμε τις τιμές μας, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε μια μεγάλη ποικιλία ποιοτικών επιλογών ψυχαγωγίας. Όπως πάντα, προσφέρουμε μια σειρά από προγράμματα, ώστε τα μέλη να μπορούν να επιλέξουν μια τιμή που ταιριάζει στον προϋπολογισμό τους.”

Είναι ακριβώς η ίδια δήλωση που έκαναν και για την αύξηση του 2020.

Εν ολίγοις, το Netflix αυξάνει τις τιμές επειδή, παρά τους 222 εκατομμύρια συνδρομητές, δεν επαρκούν για να καλύψουν για τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες περιεχομένου. Ένα πρόβλημα που πολλοί προέβλεπαν ότι θα συμβεί πριν από χρόνια.

Είναι προφανές ότι το Netflix δεν μπορεί να συντηρηθεί μόνο από τηλεοπτικό περιεχόμενο. Ο ανταγωνισμός έχει πολύ και αποκλειστικό περιεχόμενο και οι χρήστες εναλλάσσουν ολοένα και περισσότερες συνδρομές: 3 μήνες με το Netflix, 3 με Disney+, 3 με το HBO Max κλπ., για να μην χάνουν τίποτα.

Και από την άλλη, ο κίνδυνος κορεσμού, να βαρεθεί ο κόσμος να βλέπει τόσες σειρές, είναι μεγάλος. Γι’ αυτό το Netflix πειραματίζεται με βιντεοπαιχνίδια, χαρίζοντας δωρεάν παιχνίδια για κινητά. Το αν θα φτάσει η αύξηση στην χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα, είναι κάτι που μένει να το δούμε, αν και το πιθανότερο είναι πως δύσκολα θα μείνουν οι τιμές στα ίδια επίπεδα.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.