Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, για ποιο λόγο οι τιμές των παιχνιδιών στα ψηφιακά καταστήματα είναι πιο υψηλές από αυτές των παιχνιδιών σε φυσική μορφή; Κάποια στιγμή στη ζωή σας, σίγουρα. Υπάρχει κάποια λογική εξήγηση πίσω από αυτό όμως; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το Digital Gaming, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να αποτελεί το μέλλον του αγαπημένου μας κλάδου. Εξάλλου, τα ψηφιακά παιχνίδια έρχονται με ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: μας δίνουν άμεση πρόσβαση στο παιχνίδι κατά τη κυκλοφορία του. Αντί να πρέπει να πάτε οι ίδιοι μέχρι το κατάστημα, μπορείτε απλά να αγοράσετε το παιχνίδι ψηφιακά και να το παίξετε μέσα σε δευτερόλεπτα. Ειδικά αν το έχετε κάνει και pre-load.
Εφόσον όμως, έχετε φτάσει στο στάδιο να αγοράζετε ψηφιακά παιχνίδια για την κονσόλα σας, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει το πόσο πιο ακριβά είναι σε σύγκριση με τη φυσική έκδοσή τους. Σε όλους μας έχει περάσει από το μυαλό, ότι τα φυσικά παιχνίδια θα ήταν πιο ακριβά από τα ψηφιακά, λόγω της διεργασίας που υπάρχει για να ετοιμαστούν και να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Μεταξύ άλλων, αναφερόμαστε στην παραγωγή της θήκης του παιχνιδιού, του εξωφύλλου αυτής και φυσικά του δίσκου ή των δίσκων που περιέχουν. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να έχουν την ίδια τιμή, και αν όχι την ίδια, τις περισσότερες φορές χαμηλότερη.
Η αλήθεια είναι, ότι τιμή των ψηφιακών παιχνιδιών δε φαίνεται ποτέ να αλλάζει. Από τη στιγμή που ο εκδότης του εκάστοτε παιχνιδιού ορίσει μια τιμή, τότε συνήθως αυτή παραμένει απαρέγκλιτη και, όπως πάντα, υπάρχουν μερικοί λόγοι πίσω από αυτό.
Ένας από τους πιο προφανείς λόγους πίσω από την αμετάβλητη τιμή των ψηφιακών παιχνιδιών, είναι το γεγονός ότι δεν μπορείτε να τα αγοράσετε μεταχειρισμένα. Σίγουρα μπορείτε να αποκτήσετε ψηφιακά παιχνίδια σε μειωμένη τιμή ως μέρος ενός πακέτου παιχνιδιών ή κάποιων εκπτώσεων, αλλά δεν πρόκειται να δείτε ποτέ ένα μεταχειρισμένο ψηφιακό αντίγραφο ενός παιχνιδιού. Για να λάβετε δηλαδή ένα ψηφιακό παιχνίδι σε χαμηλότερη τιμή, μπορείτε μόνο να περιμένετε για ένα από τα παραπάνω. Ή και όχι, καθώς μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σε μία από αυτές τις ιστοσελίδες που πουλούν κωδικούς παιχνιδιών, κάποιες από τις οποίες δεν είναι πάντοτε και οι πιο αξιόπιστες.
Σε αντίθεση με τα ψηφιακά παιχνίδια τώρα, τα φυσικά παιχνίδια μπορούν να μεταπωληθούν. Η μεταχειρισμένη έκδοση ενός τίτλου, πωλείται πάντα σε χαμηλότερη τιμή για προφανείς λόγους, κάτι που προφανώς δε βλέπουμε ποτέ στα ψηφιακά παιχνίδια.
Τώρα, σκεφτείτε το εξής: οι ιστοσελίδες που πουλούν κωδικούς παιχνιδιών, δεν έχουν σχεδόν καθόλου ανταγωνισμό, ειδικά σε σύγκριση με τους λιανοπωλητές μεγάλων καταστημάτων. Μεγάλα καταστήματα παγκοσμίως, και κατ’ επέκταση και στη χώρα μας, πρέπει να μπουν στο σκληρό παιχνίδι του ανταγωνισμού για να πουλήσουν τα ίδια παιχνίδια με τα υπόλοιπα καταστήματα. Πώς μπορεί δηλαδή, ένα κατάστημα -φαινομενικά όπως όλα τα άλλα- να πείσει τους αγοραστές να αγοράσουν το παιχνίδι από εκεί αντί για αλλού;
Προκειμένου λοιπόν να ανταγωνιστούν, οι έμποροι λιανικής πρέπει είτε να σταματήσουν τις πωλήσεις, είτε να πουλάνε πολύ λιγότερο, ή να μειώσουν τις τιμές για να προσελκύσουν περισσότερους αγοραστές. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που βλέπουμε συχνά παιχνίδια με χαμηλότερη τιμή ή έκπτωση σε φυσικά καταστήματα. Η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός που συνοδεύεται από αυτή.
Αυτή τη στιγμή, οι κύριες ιστοσελίδες για αγορά ψηφιακών παιχνιδιών κονσολών, αποτελούνται από τα Microsoft Store, PlayStation Store και Nintendo eShop. Δεδομένου ότι το PC Gaming διαθέτει μεγαλύτερη ποικιλία ψηφιακών καταστημάτων, εκεί βλέπουμε μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία όσον αφορά και στις τιμές. Επιπλέον, τα παιχνίδια που αποτελούν αποκλειστικότητα μιας κονσόλας, μειώνουν τον ανταγωνισμό ακόμη περισσότερο. Επομένως, λιγότερος ανταγωνισμός, σημαίνει λιγότερο ανταγωνιστική τιμολόγηση ενός προϊόντος.
Ένας ακόμη λόγος που τα ψηφιακά παιχνίδια βρίσκονται σταθερά σε πιο υψηλή τιμή, είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος μεσάζοντας. Τι εννοούμε. Όταν τα παιχνίδια πωλούνται σε καταστήματα, οι εταιρείες παιχνιδιών πρέπει να συνεργαστούν με έναν μεσάζοντα. Στη προκειμένη περίπτωση, τον λιανοπωλητή. Με πολύ απλά λόγια, κάθε φορά που ένα παιχνίδι πωλείται, οι λιανοπωλητές λαμβάνουν μια μικρή μείωση της τιμής του παιχνιδιού.
Άξιο αναφοράς, είναι και το γεγονός ότι οι έμποροι λιανικής σπεύδουν συχνά να βγάλουν προϊόντα από το ράφι, κάτι που αρκετές φορές σημαίνει να βάζουν τα παιχνίδια που τους έχουν απομείνει σε χαμηλότερες τιμές. Σε ένα ψηφιακό κατάστημα όμως, δεν υπάρχει κανένας μεσάζοντας. Ο εκδότης του παιχνιδιού μπορεί να ορίσει την τιμή και, στη συνέχεια, να την αφήσει αμετάβλητη για όσο ο ίδιος επιθυμεί. Στον κλάδο του gaming, συνήθως αυτή η τιμή μένει σταθερή για πάντα. Εν ολίγοις, οι εκδότες γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι θα αγοράζουν ψηφιακά τα παιχνίδια τους για ευκολία, πράγμα που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να κάνουν καμία απολύτως έκπτωση για να προσελκύσουν τους αγοραστές. Αντιθέτως, τους πλησιάζουν οι ίδιοι από μόνοι τους, ακόμα κι αν η τιμή είναι πιο υψηλή.
Συμπερασματικά λοιπόν, οι τιμές των ψηφιακών παιχνιδιών δεν μπορούν να είναι χαμηλότερες. Εάν τα ψηφιακά αντίγραφά τους ήταν σταθερά φθηνότερα από τα φυσικά παιχνίδια, οι έμποροι λιανικής θα έμεναν χωρίς δουλειά. Είναι ήδη αρκετά δύσκολο για τα καταστήματα να επιβιώσουν και τα ψηφιακά αντίγραφα των παιχνιδιών με χαμηλότερες τιμές ή συνεχείς εκπτώσεις, θα λειτουργούσαν ως το τελειωτικό χτύπημα.
Αν πιστεύετε ότι είναι εντελώς παράλογο τα ψηφιακά παιχνίδια να είναι πιο ακριβά από τα φυσικά αντίγραφα, έχετε δίκιο. Προκειμένου να διατηρηθούν όμως ζωντανοί οι πωλητές λιανικής, τα ψηφιακά παιχνίδια πρέπει να διατηρούν σταθερές τις τιμές τους. Έτσι κι αλλιώς, υπάρχει σαφώς μεγάλη ζήτηση όσον αφορά στις ψηφιακές αγορές των παιχνιδιών, ανεξαρτήτως των υψηλότερων τιμών.
Άλλωστε, μέχρι να εισαχθεί περισσότερος ανταγωνισμός στην αγορά παιχνιδιών και να εξαφανιστούν οριστικά οι πωλητές φυσικών παιχνιδιών, τα ψηφιακά αντίγραφα δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να αλλάξουν τις τιμές τους.
Leave a Reply
View Comments