GhostSec: Επίθεση στις δορυφορικές επικοινωνίες

GhostSec

Η GhostSec είναι μια ομάδα χακτιβιστών, που συνδέεται με τους Anonymous, η οποία έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις εναντίον ιστότοπων του ISIS. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Cyble, η ομάδα χτύπησε πρόσφατα ορισμένους δορυφορικούς δέκτες που χρησιμοποιούνται από τη ρωσική κυβέρνηση. Οι επιθέσεις κατά δορυφορικών συστημάτων επικοινωνίας αυξάνονται και μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια μιας χώρας, όπως έχει επισημάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη δεν μπορούν να επηρεαστούν άμεσα από μια επίθεση στον κυβερνοχώρο (προς το παρόν), οπότε οι στόχοι είναι οι υπολογιστές, τα δίκτυα και οι επίγειες συσκευές που χειρίζονται τις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των δεκτών, των κεραιών και των μόντεμ. Θα ήταν δυνατή η υποκλοπή, ο χειρισμός και η διακοπή του σήματος με σοβαρές συνέπειες για διάφορους τομείς (πλοήγηση, τηλεπικοινωνίες και πρόγνωση καιρού).

Μία από τις πιο πρόσφατες επιθέσεις, που συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκε από την GhostSec εναντίον δεκτών GNSS (Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης) που χρησιμοποιούνται από το Κρεμλίνο. Με βάση αυτό το γεγονός, οι ερευνητές της Cyble ανακάλυψαν ότι χιλιάδες δέκτες έχουν πολυάριθμες ευπάθειες που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αλλοίωση του σήματος.

Άλλες ομάδες έχουν βάλει στο στόχαστρο δορυφορικά μόντεμ που χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις και εταιρείες. Οι επιθέσεις συχνά εκμεταλλεύονται λανθασμένες ρυθμίσεις ή τη χρήση προεπιλεγμένων διαπιστευτηρίων. Στην περίπτωση αυτή, οι επιθέσεις πραγματοποιούνται για σκοπούς κατασκοπείας.

Οι διαβόητοι εγκληματίες της ομάδας LockBit 3.0, από την άλλη πλευρά, πραγματοποίησαν επίθεση ransomware εναντίον διαφόρων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος, ιδίως εκείνων που κατασκευάζουν και πωλούν εξαρτήματα για δορυφορικές επικοινωνίες. Σύμφωνα με την Cyble, αυτού του είδους οι επιθέσεις θα αυξηθούν σίγουρα τα επόμενα χρόνια.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.