Εξαγορά Activision: Η UNI Global Union υποστηρίζει τη Microsoft, ζητώντας από την ΕΕ να σκεφτεί τους εργαζόμενους

Activision Blizzard

Ενόψει της επίσημης ακρόασης της Microsoft στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου η εταιρεία θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί την εξαγορά της Activision Blizzard, η οποία πραγματοποιείται σήμερα, 21 Φεβρουαρίου 2023, η UNI Global Union, μια διεθνής ομοσπονδία συνδικάτων με περίπου 20 εκατομμύρια εγγεγραμμένους εργαζόμενους σε 150 χώρες, τάχθηκε δημοσίως υπέρ της κίνησης, ζητώντας από τους ευρωβουλευτές να εξετάσουν τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην αγορά εργασίας, καθώς και για τους καταναλωτές.

“Γνωρίζουμε ότι η επιτροπή εστιάζει στην επίδραση που θα έχει η συμφωνία στους καταναλωτές, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει το ρόλο που θα διαδραματίσει αυτή η συμφωνία στο να γίνει η αγορά εργασίας των βιντεοπαιχνιδιών πιο δίκαιη για τους εργαζόμενους”, δήλωσε σε επίσημη ανακοίνωση η Christy Hoffman, γενική γραμματέας της UNI Global Union.

“Πρόκειται για έναν κλάδο όπου οι εργαζόμενοι πιέζονται από υπερβολικά ωράρια και χαμηλές αμοιβές, ενώ αντιμετωπίζουν σεξουαλική παρενόχληση και διακρίσεις. Είναι ένας κλάδος που χρειάζεται επέκταση της προστασίας των εργαζομένων και η δέσμευση της Microsoft για τα δικαιώματα των εργαζομένων θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Microsoft έχει συνάψει συμφωνία ουδετερότητας με την CWA, την ομοσπονδία συνδικάτων στις ΗΠΑ που πρόσκειται στην UNI Global Union, στην οποία δεσμεύεται να αναγνωρίσει εθελοντικά τα συνδικάτα στην εταιρεία μετά την εξαγορά και να σεβαστεί την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι χωρίς παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς. Η Microsoft ανέλαβε επίσης δημόσια δέσμευση να τιμήσει το δικαίωμα όλων των εργαζομένων να ενταχθούν σε συνδικάτο.

“Η UNI αντιτίθεται σταθερά στα μονοπώλια και στην εδραίωση της εταιρικής εξουσίας εις βάρος των εργαζομένων”, πρόσθεσε η Hoffman. “Αλλά σε αυτή την περίπτωση, σταθμίσαμε τον μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους και στην αγορά εργασίας και ζητάμε από την επιτροπή να κάνει το ίδιο”.

Την ίδια στιγμή, η CWA, η οποία είχε ήδη υποστηρίξει στο παρελθόν την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft, έστειλε επιστολή στην Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Margrethe Vestager, καλώντας την να λάβει υπόψη της τις θετικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η κίνηση αυτή στην αγορά εργασίας των παιχνιδιών. Ακολουθεί απόσπασμα του εγγράφου που υπογράφει ο πρόεδρος Chris Shelton:

“Όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά, μελετήσαμε τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και εκφράσαμε ανησυχίες σχετικά με την πιθανή αύξηση της δύναμης των εργοδοτών έναντι των εργαζομένων, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει τη μονοπώληση της εργασίας, οδηγώντας σε χαμηλότερους μισθούς και λιγότερη διαπραγματευτική δύναμη για τις συνθήκες εργασίας”.

“Αφού διατυπώσαμε αυτές τις ανησυχίες, καταφέραμε να εμπλακούμε σε διάλογο με τη Microsoft, ο οποίος κατέληξε σε μια συμφωνία που διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι της Activision Blizzard θα έχουν σαφή διέξοδο σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, αν ολοκληρωθεί η συγχώνευση”.

“Οι δεσμεύσεις της Microsoft θα δώσουν στους εργαζόμενους μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα διασφαλίσουν ότι η εξαγορά της Activision Blizzard θα ωφελήσει τους εργαζόμενους της εταιρείας και την ευρύτερη αγορά βιντεοπαιχνιδιών”. “Η συλλογική διαπραγμάτευση αποτελεί αποτελεσματικό αντίβαρο στην ισχύ των εργοδοτών στην αγορά εργασίας, όπως τεκμηριώνεται επαρκώς στην εμπειρική έρευνα”.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.