Έρχονται αυξήσεις στις τιμές των SSD;

SSD τιμές

Η Western Digital έχασε περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια gigabyte flash storage, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση στις τιμές των SSD. Όπως ανέφερε η εταιρεία, υπήρξε μια μόλυνση στις εγκαταστάσεις παραγωγής NAND, το οποίο είναι το κύριο συστατικό των SSD, πράγμα που ίσως οδηγήσει σε αύξηση τιμών έως και 10%, σύμφωνα με έρευνα του TrendForce.

Η απώλεια της Western Digital είναι τόσο μεγάλη, που ίσως να δούμε παγκόσμια έλλειψη NAND, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη βιομηχανία των PC. Αν σε αυτό προσθέσουμε τις ήδη υπάρχουσες για πολύ καιρό ελλείψεις σε επεξεργαστές και κυρίως σε κάρτες γραφικών, διαμορφώνεται ένα τοπίο που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό για την αγορά.

Η μόλυνση για την οποία μίλησε η εταιρεία εντοπίστηκε στα τέλη του Ιανουαρίου σε δύο εργοστάσια στην Ιαπωνία. Η συνεργάτιδα εταιρεία της Western Digital, Kioxia, αποκάλυψε ότι επηρεάστηκε η BiCS 3D NAND flash memory. Η συνεργασία των δύο αυτών εταιρειών παράγει περίπου το 30% της NAND flash της αγοράς, σύμφωνα με το TrendForce. Και οι δύο τροφοδοτούν κυρίως δίσκους SSD και eMMC για PC, με τη Western Digital, ως γνωστόν, να κατέχει ηγεμονική θέση στον τομέα αυτό.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές από τι προκλήθηκε η μόλυνση και αν θα χρειαστεί να ανακληθούν προϊόντα που έχουν ήδη βρεθεί στην αγορά. Η εταιρεία εργάζεται με τους συνεργάτες της για την επιβολή των κατάλληλων μέτρων, που θα επαναφέρει σε λειτουργική κατάσταση τις εγκαταστάσεις της, το ταχύτερο δυνατόν. Από τη στιγμή που η παραγωγή φέρεται να έχει σταματήσει, οι έμμεσες απώλειες έρχονται να προστεθούν σε αυτές που ανέφερε η εταιρεία, γεγονός που κάνει την αύξηση στις τιμές των SSD να μοιάζει ακόμα πιο πιθανή.