Έρχεται το Wi-Fi 7

Wi-Fi 7

Το πρότυπο Wi-Fi 7, που επίσης είδαμε στο MWC 2023 χάρη στην AVM, θα είναι το μέλλον των ασύρματων συνδέσεων. Εκτός από τους προηγμένους δρομολογητές με χαρακτηριστικά τελευταίας τεχνολογίας, η ίδια η τεχνολογία διαθέτει εντυπωσιακές βελτιώσεις που απογειώνουν την πραγματική ταχύτητα. Σκεφτείτε ότι είναι σχεδόν πέντε φορές ταχύτερη από το Wi-Fi 6 που χρησιμοποιούμε σήμερα!

Τα πλεονεκτήματα του Wi-Fi 7

Στις αρχές του 2023, το Wi-Fi έκτης γενιάς δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο ελπίζουν οι ειδικοί, αλλά σίγουρα είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά, η γνώση ότι η μεταφορά δεδομένων θα γίνει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη με το Wi-Fi 7 μπορεί να αποθαρρύνει ορισμένους ανθρώπους από την αγορά νέων δρομολογητών και συσκευών για το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού ή της επιχείρησής τους.

Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: το Wi-Fi 7 θα υποστηρίζει εύρος ζώνης έως και 46 gigabits ανά δευτερόλεπτο ανά μεμονωμένο σημείο πρόσβασης, προσφέροντας έτσι μια σύνδεση πέντε φορές ταχύτερη από το Wi-Fi 6 (802.11ax). Σαν να μην έφτανε αυτό, η πραγματική βόμβα είναι ότι η ευρέως διαθέσιμη ενσύρματη τεχνολογία Ethernet φτάνει σήμερα τα 10 Gbps. Με άλλα λόγια, το ενσύρματο Wi-Fi θα γίνει ταχύτερο από το σημερινό Ethernet – εξαιρουμένης της τεχνολογίας Terabit Ethernet που είναι διαθέσιμη μόνο σε κέντρα δεδομένων.

Φυσικά, θα πρέπει να εξεταστεί η αξιοπιστία των συμβατών συσκευών και η συνέπεια των επιδόσεων, αλλά παραμένει ένας ουσιαστικός παράγοντας για την πλαισίωση της τεχνολογίας.

Εκτός από τις θεωρητικές δυνατότητές του, το Wi-Fi 7 υπόσχεται μεγαλύτερη ασφάλεια και μειωμένο latency. Ο τελευταίος παράγοντας θα αποδειχθεί ζωτικής σημασίας σε τομείς όπως το cloud computing και το cloud gaming, στα οποία συνεχίζουν να ποντάρουν πολλές εταιρείες παρά τη χαμηλή υιοθέτηση των τελευταίων τεχνολογιών του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής ίνας FTTH. Σύμφωνα με την Wi-Fi Alliance, ο στόχος του Wi-Fi 7 είναι να προσφέρει σταθερό latency ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου σε ολόκληρο το δίκτυο για όλες τις συνδεδεμένες συσκευές, ανεξάρτητα από τη θέση τους εντός της περιοχής κάλυψης.

Τέλος, η ζώνη των 6 GHz (μεταξύ 5,925 και 7,125 GHz) θα αξιοποιηθεί πολύ περισσότερο από ό,τι στο πρότυπο Wi-Fi 6E και θα αποτελέσει το βασικό στοιχείο που θα καθορίσει την επίτευξη των πρωταρχικών στόχων.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.