Ένοπλη επίθεση προγραμματίστηκε μέσω Discord και μεταδόθηκε μέσω Twitch

επίθεση

Ένα πραγματικά τραγικό περιστατικό σημειώθηκε χθες στη Νέα Υόρκη, με δύο εφήβους, 14 και 18 χρονών, να πυροβολούν και να σκοτώνουν τουλάχιστον δέκα άτομα. Ο δράστης κρατείται από την αστυνομία, αφού μετέδωσε την επίθεση ζωντανά μέσω Twitch, όπως επιβεβαιώθηκε και από την εταιρεία.

Μάλιστα, ο δράστης είχε εκδώσει ένα μανιφέστο 180 σελίδων, όπου εξηγούσε λεπτομερώς τις ρατσιστικές και αντισημιτικές του απόψεις, τις οποίες εν μέρει αποδίδει στο 4chan. Στο έγγραφο αναφέρεται και η ύπαρξη ενός ιδιωτικού Discord server, όπου είχε αναλύσει τα σχέδιά του. Το περιστατικό έλαβε χώρα σε ένα Tops Friendly Market στην οδό Jefferson, μία πυκνοκατοικημένη περιοχή στα δυτικά της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό μέσο, The Buffalo News, ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι το κατάστημα ήταν γεμάτο. Ο δράστης, που ονομάζεται Payton Gendron, σταμάτησε στο κατάστημα και πυροβόλησε άμεσα τέσσερα άτομα στο χώρο στάθμευσης, σκοτώνοντας τους τρεις. Έπειτα μπήκε στο κατάστημα, όπου πυροβόλησε πολύ κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και ενός αποστράτου της αστυνομίας της περιοχής, που είχε χρέη security στο κατάστημα.

Όπως μεταδίδει η Associated Press, ο δράστης κατάγεται από μία πόλη περίπου 320 χιλιόμετρα από εκείνη στην οποία διέπραξε το έγκλημα. Για να εκτελέσει το πλάνο του διέθετε βαρύ εξοπλισμό, καθώς και μία κάμερα μέσω της οποίας μετέδιδε ζωντανά τις πράξεις του. Το video δεν υπάρχει πλέον στο διαδίκτυο, αλλά κυκλοφορούν διάφορα στιγμιότυπα και μικρά clip.

Στο μακροσκελές μανιφέστο αναλύεται η σκέψη του δράστη πίσω από τις ενέργειές του, αναφέροντας το 4chan ως πηγή της ριζοσπαστικής φύσης της. “Εκεί έμαθα πως η λευκή φυλή πεθαίνει, πως μαύροι σκοτώνουν λευκούς, ότι ο μέσος μαύρος εισπράττει $700.000 από φορολογούμενους στη ζωή του και ότι οι Εβραίοι και η elite βρίσκονται πίσω από αυτά.,” αναφέρει μεταξύ άλλων. Σε όλα αυτά περιλαμβάνονται και οδηγίες βήμα-βήμα για το έγκλημα που προγραμμάτιζε, καθώς και διαγράμματα.

Σύμφωνα με τους New York Times, από το Discord αναφέρουν πως ερευνούσαν όσα δημοσίευε στην πλατφόρμα ο δράστης και συνεργάζονταν με την αστυνομία. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε εκφράσεις εξτρεμισμού στην πλατφόρμα. Κατά το δεύτερο μισό του 2020, διαγράφηκαν 1.500 server με τέτοιο περιεχόμενο. Και φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα αρκετοί που πρέπει να αφαιρεθούν.

Η αστυνομία, στο μεταξύ, έχει χαρακτηρίσει ρατσιστικά τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, με το FBI, το τοπικό αστυνομικό τμήμα και το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνούν την υπόθεση. Ο δράστης, που κατηγορείται με φόνο πρώτου βαθμού, αρνείται πως είναι ένοχος, όπως μεταδίδει η The Independent.