Δωρεάν Roaming στην Ευρώπη για άλλα 10 χρόνια, με μερικά νέα χαρακτηριστικά

Roaming

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανανέωσε για άλλα 10 χρόνια τον κανονισμό που είναι γνωστός ως Roam like at home (Roaming), ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα κλήσεων και σερφαρίσματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να χρειάζεται να πληρώνετε τέλη περιαγωγής.

Η παράταση ήταν αναμενόμενη, μετά από συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο. Επομένως, ακόμη και αν τυπικά λείπει η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έγκριση του νέου κανονισμού, δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένα εμπόδιο.

Ο νέος κανονισμός εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα (581 ψήφοι υπέρ, 2 κατά, 5 αποχές) και εκτός από την επιβεβαίωση των όσων ισχύουν ήδη από το 2017, εισάγει ορισμένες βελτιώσεις:

Υποχρέωση διατήρησης της ίδιας ποιότητας υπηρεσιών

Για παράδειγμα, όσον αφορά τις τεχνολογίες δικτύων, ακόμη και στο εξωτερικό οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν την ίδια ποιότητα και ταχύτητα σύνδεσης με το πρόγραμμα που είναι ενεργό στη χώρα διαμονής και για παράδειγμα, δεν θα μπορούν να “υποβαθμίζουν” τους τουρίστες αναγκάζοντάς τους να συνδεθούν στο δίκτυο 3G.

Ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες περιαγωγής ότι μπορούν να καλούν δωρεάν τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 σε περίπτωση ανάγκης.

Οι χειριστές θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να παρέχουν την τοποθεσία του καλούντος σε περίπτωση κλήσης έκτακτης ανάγκης.

Κατάργηση των προσαυξήσεων για κλήσεις εντός της ΕΕ

Αυτό το τελευταίο σημείο δεν αποτελεί μέρος του νέου κανονισμού, αλλά είναι μια πρόταση που θα εξεταστεί από την Επιτροπή. Οι κλήσεις εντός της ΕΕ είναι κλήσεις προς ξένες χώρες (αλλά όχι περιαγωγή): για παράδειγμα, κλήσεις από την Ελλάδα προς το Βέλγιο.

Επί του παρόντος, η χρέωση για αυτές τις κλήσεις υπάρχει σταθερό όριο ανά λεπτό, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήθελε να μειώσει το ανώτατο όριο (ή να καταργήσει εντελώς την προσαύξηση).

Επιπλέον, η προσαύξηση GB δεν μπορεί ποτέ να υπερβαίνει το κόστος χονδρικής που καταβάλλουν οι πάροχοι.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.