Discord: Νέο policy στοχεύει σε ομάδες αντιεμβολιαστών

Discord policy

Το Discord ανανεώνει τα policy και τα community guidelines του, προκειμένου να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά σε θέμα υγείας, συμπεριφορές εκτός της πλατφόρμας και ρητορική μίσους. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία προβαίνει σε μεγάλες αλλαγές, την τελευταία διετία και στοχεύει σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων.

Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει φυσικά με την παραπληροφόρηση σε θέματα υγείας, η πολιτική για την οποία εν μέσω μιας πανδημίας που εκτυλίσσεται εδώ και δύο χρόνια, χρειαζόταν να γίνει πιο ξεκάθαρη. Οι χρήστες πλέον δεν επιτρέπεται να κοινοποιήσουν αναληθείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, που είναι πιθανό να προκαλέσουν ζημιά σε σωματικό ή κοινωνικό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για περιεχόμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζημιές σε υποδομές, σε τραυματισμούς και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αν μη τι άλλο, το νέο policy του Discord, έτσι όπως είναι διατυπωμένο, “φωτογραφίζει” τους αντιεμβολιαστές, που κοινοποιούν περιεχόμενο το οποίο μπορεί να έχει τις παραπάνω επιπτώσεις. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως όλοι όσοι τίθενται κατά των εμβολίων θα αφαιρεθούν από την πλατφόρμα. Θα υπάρχει ένα φιλτράρισμα των τοποθετήσεων και θα αναλαμβάνεται δράση ανάλογα με την κρίση των ατόμων που τις εξετάζουν. Ο επικεφαλής του τμήματος νομικών του Discord, Clint Smith, σε συνέντευξή του στο The Verge, έδωσε ένα παράδειγμα για κάθε περίπτωση.

Αν κάποιος γράψει στο Discord: “Πιείτε 100 γραμμάρια λευκαντικό και το σώμα σας θα ξεφορτωθεί τον κορωνοϊό,” τότε θα πρέπει να αναλάβουμε δράση. Αν, όμως, πει κάποιος να κρατήσετε πέντε κρυστάλλους στο στήθος σας και θα βελτιωθεί η ικανότητα των πνευμόνων σας, αυτό δεν είναι κάτι που θα οδηγήσει σε δράση από την πλευρά μας. Μπορεί αυτό να μην απολαμβάνει την αποδοχή της επιστημονικής κοινότητας, αλλά δύσκολα θα βλάψει κάποιον αυτή η συμβουλή.

Καταλαβαίνουμε ότι το κριτήριο για την αποδοχή ή όχι τέτοιων τοποθετήσεων, θα περιλαμβάνει τις συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται αυτές, την πιθανότητα άμεσης βλάβης, ο σκοπός του χρήστη να πείσει ή να εξαπατήσει άλλους και το αν υπάρχει ιστορικό καταπάτησης των κανονισμών από τον ίδιο το χρήστη ή την ομάδα στην οποία βρίσκεται. Παράλληλα, οι χρήστες θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν τέτοιες συμπεριφορές.

Εκτός αυτών, το Discord θα τιμωρεί χρήστες για ανάρμοστη συμπεριφορά και εκτός της πλατφόρμας. Για παράδειγμα, η συμμετοχή σε βίαιες οργανώσεις, οι απειλές προς άτομα, οργανισμούς, εκδηλώσεις, τοποθεσίες και η συμμετοχή σε ομάδες που σεξουαλικοποιούν ανήλικους με οποιονδήποτε τρόπο, ανήκουν στις παραπάνω συμπεριφορές. Αντίστοιχα, υπάρχουν και εδώ εξαιρέσεις, αφού άτομα που κατηγορούνται για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών ή απλά έχουν αντιγράψει σε μια σχολική εξέταση, δε θα τιμωρούνται.

Η έκρηξη ακροδεξιών ομάδων σε πλατφόρμες όπως το Discord και το Steam έχει οδηγήσει τη διοίκηση του πρώτου σε νέα μέτρα. Με τις συμβουλές ειδικών, κατασκευάζουν data science και machine learning αλγορίθμους, ώστε να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται τέτοιες συμπεριφορές. Η προσέγγισή του έχει ως βάση την αποκέντρωση, γεγονός που τη διαφοροποιεί από εκείνη που έχουν πλατφόρμες όπως το Facebook. Βασίζεται στο ότι οι server θα προσέχουν το περιεχόμενό τους και ότι θα απευθύνονται στους ανωτέρους όταν το έχουν ανάγκη.

Εκτός των δύο κατηγοριών που αναφέραμε παραπάνω, το Discord στοχεύει και στη ρητορική μίσους, επεκτείνοντας τα χαρακτηριστικά που προστατεύει από αυτή. Η κοινωνική τάξη, το φύλο, η ταυτότητα, η ηλικία, οι σοβαρές παθήσεις και άλλα, προστίθενται στη λίστα. Επιπλέον, οι όροι χρήσης, η πολιτική απορρήτου και οι κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητας, είναι διατυπωμένα σε πιο απλά αγγλικά, αντί για τη νομική ορολογία, ώστε να είναι πιο εύκολο να γίνουν αντιληπτά από τους χρήστες.

Οι παραπάνω αλλαγές στο policy του Discord, θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 28 Μαρτίου και, όπως αναφέρεται από τους ιθύνοντες, απορρέουν από τις αλλαγές που έχει υποστεί ο κόσμος τα τελευταία χρόνια. Συνάδουν, επίσης, με την προσπάθεια της εταιρείας να επεκταθεί και πέρα από το gaming, ως μια υπηρεσία επικοινωνίας, κατάλληλη για μια μεγάλη ποικιλία κοινοτήτων.