Ο developer του MSI Afterburner είναι απλήρωτος εδώ και ένα χρόνο

MSI Afterburner

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε τομέα της ζωής μας, με αυτόν της τεχνολογίας να μην απέχει από τη λίστα. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε αυτές εταιρειών τεχνολογίας που πλέον δεν πουλούν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, η επίδραση των γεωπολιτικών εξελίξεων είναι προφανής, ενώ σε άλλες, όπως αυτή του MSI Afterburner, η κατάσταση μοιάζει λιγότερο ξεκάθαρη.

Το MSI Afterburner είναι πιθανότατα το πιο δημοφιλές πρόγραμμα, σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση και τον έλεγχο των επιδόσεων των καρτών γραφικών. Σχεδόν κάθε gamer ή επίδοξος overclocker χρησιμοποιεί το πρόγραμμα, του οποίου η λειτουργία, όμως, βρίσκεται σε επισφαλή θέση. Αιτία αυτού φέρεται να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφού η MSI έπαψε να πληρώνει τον developer του λογισμικού. Υπεύθυνος για την ανάπτυξη και τη συντήρηση του MSI Afterburner είναι ο Alexey Nicolaychuk, ο οποίος είναι γνωστός στο χώρο του διαδικτύου με το ψευδώνυμο Unwinder και έχει ρωσική καταγωγή. Έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λοιπόν, η MSI διέκοψε τις πληρωμές, με τον Unwinder να συνεχίζει την υποστήριξη του Afterburner καθαρά από καλή διάθεση.

Στο μεταξύ, όπως προαναφέραμε, πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν πάψει να πουλούν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, πράγμα όμως που δεν ισχύει για την MSI, γεγονός που καθιστά ανεξήγητο τον τρόπο που ενεργεί στην περίπτωση του Afterburner. Έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο κατά τον οποίο υποστήριζε κανονικά την εφαρμογή χωρίς αμοιβή, λοιπόν, ο Alexey Nicolaychuk ανακοίνωσε ότι παύει να ασχολείται με αυτή. Αξίζει να σημειωθεί πως η υποστήριξη του RivaTuner Statistics Server (RTSS), θα συνεχιστεί κανονικά.

Το αν αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται πως η λειτουργία του προγράμματος θα διακοπεί, μένει να το δούμε. Σε περίπτωση που πάψει να αποτελεί επιλογή για τους πολυάριθμους χρήστες του, οι εναλλακτικές για overclocking είναι περιορισμένες, αφού η πιο δημοφιλής εφαρμογή πέραν του MSI Afterburner, EVGA Precision X, διακόπηκε, καθώς η εταιρεία αποσύρθηκε από την αγορά των καρτών γραφικών.