Μπορεί η συμφωνία για την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft έναντι του ποσού-ρεκόρ των 68,7 δις δολαρίων να μαγνήτισε -δικαιολογημένα- τα βλέμματα, αλλά ενδεχομένως να βιαστήκαμε πολύ όλοι μας να μιλήσουμε για το μέλλον της βιομηχανίας του gaming μετά την κίνηση αυτή. Ο λόγος που το λέμε αυτό, δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί ακόμα και δε θα πρέπει να θεωρείται διαδικαστικό το κομμάτι αυτό.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η συμφωνία δεν έχει διερευνηθεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ. Μάλιστα, η εν λόγω επιτροπή έχει γίνει πιο αυστηρή στη στάση της, σε ό,τι αφορά στις εξαγορές μεγάλων εταιρειών. Είναι σύνηθες τέτοιες υποθέσεις να διερευνώνται από Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά δεν είναι σπάνιο να αναλαμβάνονται από την Επιτροπή Εμπορίου. Η εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft αποτελεί τη μεγαλύτερη κίνηση στην ιστορία της δεύτερης και ως εκ τούτου είναι λογικό οι αρμόδιες αρχές να επιθυμούν να διερευνήσουν εξονυχιστικά πώς μπορεί να επηρεαστεί η βιομηχανία από αυτή. Αν τελικά επικυρωθεί η εξαγορά, η Microsoft θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο του gaming, πίσω από τις Tencent και Sony.
Όπως είναι λογικό, υπάρχουν φόβοι ότι η αγορά οδηγείται σε μονοπωλιακά μονοπάτια. Η Microsoft εξαγοράζει μεγάλα studios αρκετά τακτικά, καθώς πέρυσι απέκτησε τη ZeniMax Media, τη μητρική εταιρεία της Bethesda, έναντι $7,5 δις. Έτσι, έφερε υπό την αιγίδα της σημαντικά franchises, όπως τα Starfield και The Elder Scrolls. Με την προσθήκη της Activision, μπαίνουν ακόμα πιο δυνατά franchises στο παιχνίδι, όπως το Call of Duty και το World of Warcraft. Η ανησυχία τόσο των αρχών όσο και των ανταγωνιστών της Microsoft είναι απόλυτα εύλογη.
Σχετικά με το Call of Duty, ο Phil Spencer, επικεφαλής του τμήματος gaming της Microsoft, είχε διατυπώσει πολύ προσεκτικά τα σχέδια της εταιρείας. Είχε αναφέρει ότι θα τηρηθούν όλες οι υπάρχουσες συμφωνίες. Δεν εγγυήθηκε ότι θα υπάρξουν και επόμενες και ως εκ τούτου, άφησε χώρο για διαφορετικές ερμηνείες των λεγομένων του.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα μεγάλης συναλλαγής που “μπλόκαρε” η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, είναι στο χώρο της τεχνολογίας και σας είχαμε μιλήσει για αυτό. Πρόκειται για την εξαγορά της ARM Holdings από την NVIDIA στα $40 δις, με τη δεύτερη να είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τις προσπάθειες. Η Microsoft έχει θέσει ως χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας τον Ιούνιο του 2023, οπότε η τελική ετυμηγορία της Επιτροπής Εμπορίου λογικά θα γίνει γνωστή νωρίτερα.
Leave a Reply
View Comments