Data Centers στην Ευρώπη: Αυξανόμενη ανησυχία για την κατανάλωση ενέργειας

Data Centers

Πρόσφατη έρευνα δύο αμερικανικών πανεπιστημίων σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση του ChatGPT ανέδειξε για άλλη μια φορά το βασικό πρόβλημα των κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη και όχι μόνο: χρησιμοποιούν πάρα πολλούς πόρους. Οι ενεργειακές απαιτήσεις αυξάνονται καθώς τα συστήματα αυτά γίνονται πιο ισχυρά και πολύπλοκα και αυτό, φυσικά, ανησυχεί τους επαγγελματίες και τις αρχές.

Η έρευνα που διεξήγαγε η Aggreko αναλύοντας 700 επαγγελματίες σε επτά ευρωπαϊκές χώρες μιλάει από μόνη της: περίπου το ένα τρίτο των ειδικών των κέντρων δεδομένων πιστεύει ότι το τοπικό δίκτυο και η ενεργειακή υποδομή τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και μελλοντικές ενεργειακές απαιτήσεις, φτάνοντας σε κρίσιμη κατάσταση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Δεδομένης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, άρα της χαμηλότερης θερμικής απόδοσης, και της γήρανσης των διεθνών υποδομών, τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έως το 2030. Ως εκ τούτου, απαιτείται ένα κοινό σχέδιο δράσης για την τοποθέτηση νέων λύσεων σε στρατηγικές τοποθεσίες.

Για παράδειγμα, επισημαίνει ο Guido Neijmeijer της Aggreko, θα μπορούσε κανείς να εξετάσει τη Νορβηγία και τις περιβαλλοντικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, που αποτελούν βασικό παράγοντα για τον καθορισμό του τόπου εγκατάστασης των κέντρων δεδομένων. Στην πραγματικότητα, οι παράκτιες ή λοφώδεις τοποθεσίες με πολύ αέρα θα μπορούσαν να παρέχουν εξαιρετικά χαμηλού κόστους ψύξη και παροχή ενέργειας.

Εν ολίγοις, πρέπει να επικεντρωθούμε στην αποδοτικότητα: ανακύκλωση της απορριπτόμενης θερμότητας, συνεχής εξάλειψη των ανεπιθύμητων δεδομένων που δημιουργούν περιττή πίεση στα κέντρα δεδομένων και στο δίκτυο, και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, συμβάλλοντας παράλληλα στη δημιουργία βιώσιμης ενέργειας.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.