ChatGPT: Η Microsoft θέλει να επενδύσει στην OpenAI

Microsoft

10 δισεκατομμύρια είναι το ποσό που η Microsoft και άλλα απροσδιόριστα μέρη θα ήταν διατεθειμένα να επενδύσουν στην OpenAI, δημιουργό του ChatGPT. Αυτό θα ανεβάσει την αξία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και ιδρύθηκε το 2015, σε περίπου $29 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό αναφέρεται σε μια δημοσίευση της Semafor, η οποία με τη σειρά της επικαλείται πηγές που παρέμειναν ανώνυμες, αλλά πιστεύεται ότι είναι αξιόπιστες και γνωρίζουν τις προθέσεις της Microsoft. Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση.

Από τα έγγραφα που είδαμε, ωστόσο, μαθαίνουμε ότι η συμφωνία είχε προγραμματιστεί ήδη από τα τέλη του 2022. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται σε περίπλοκες λεπτομέρειες: η Microsoft, για παράδειγμα, θα πρέπει να λαμβάνει το 75% των κερδών που παράγει το OpenAI, έως ότου αποπληρωθεί η επένδυση.

Στη συνέχεια, η Microsoft θα αποκτήσει τον έλεγχο του οργανισμού με μερίδιο 49%. Το ίδιο ποσοστό θα εκχωρηθεί σε άλλους επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 2% θα βρίσκεται στα χέρια της μητρικής εταιρείας OpenAI Inc. Καθορίζεται επίσης ένα ανώτατο όριο κέρδους, δηλαδή ένα ανώτατο όριο στα παραγόμενα κέρδη, ένας μάλλον ασυνήθιστος όρος για αυτό το είδος συμφωνίας.

Το ενδιαφέρον της ομάδας του Redmond για το ChatGPT είναι γνωστό. Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται λόγος για μια πιθανή έκδοση της μηχανής αναζήτησης Bing που θα ενισχυθεί με τεχνητή νοημοσύνη και για την ενσωμάτωσή της στη σουίτα παραγωγικότητας 365, στην υπηρεσία της επεξεργασίας εγγράφων σε λογισμικά όπως το Word και το PowerPoint.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι αυτή δεν θα είναι η πρώτη επένδυση της Microsoft στην OpenAI. Το 2019, η εταιρεία έχει ήδη εκδώσει επιταγή ύψους $1 δισεκατομμυρίου ΗΠΑ, έδωσε στον οργανισμό πρόσβαση σε έναν υπερυπολογιστή που φιλοξενούνταν από την υποδομή Cloud Azure.

Η πρώτη μου γνωριμία με το Nokia 3310 και το Nintendo 64, ήταν αρκετή για να κολλήσω με την τεχνολογία για πάντα. Αυτό το "μικρόβιο" οδήγησε στη ενασχόληση μου με την αρθρογραφία στον χώρο της τεχνολογίας και εν τέλει στη δημιουργία του Technoid.gr.